Üniversiteye Bal Gibi Kaynak

Eğitim Güncel
Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nce üretilen yaklaşık bin 500 kilo balın satışından elde edilecek gelirin, fakültenin bilimsel araştırmalarında kullanılacağı bildirildi. OMÜ Zir...
EMOJİLE

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nce üretilen yaklaşık bin 500 kilo balın satışından elde edilecek gelirin, fakültenin bilimsel araştırmalarında kullanılacağı bildirildi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler, bölümde eğitim amaçlı bal üretimi yaptıklarını söyledi.

Fakülteye ait 150 dolayında kovan bulunduğunu ve bu kovanlar üzerinde sürekli inceleme yaptıklarını anlatan Güler, eğitim amacıyla kovanlardan elde ettikleri balı fakültenin satış noktalarında tüketiciye sunduklarını belirtti.

Her yıl kovanların fakülteden başka bir bölgeye götürüldüğünü, bu yıl da Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı 2 bin rakımlı Yukarıkulaca köyü yaylalarına yerleştirildiği bilgisini veren Güler, burada bin 500 kilo bal elde ettiklerini kaydetti.

Ürettikleri balın tamamen doğal olduğunu vurgulayan Güler, kilosunu 33 liradan satışa sundukları baldan elde edecekleri geliri, bilimsel çalışmalara ayıracaklarını bildirdi.

Ticari anlamda bal üretmediklerinin altını çizen Prof. Dr. Güler, şöyle devam etti:
”Kovanlarımızı götürdüğümüz yaylaların çevresinde değil sanayi, tarımsal faaliyet dahi yapılmıyor. Çok geniş ve çeşitli bir çiçek florasına sahip. Mevsim şartlarından dolayı bu yıl bin 500 kilo bal elde ettik. Kesinlikle arılara tatlandırıcı vermedik. Eğer bunları yapsaydık 5 bin kilonun üzerinde bal üretimimiz olurdu. Bu yıl da bal satışından elde ettiğimiz geliri fakültenin bilimsel çalışma ve araştırmalarında kullanacağız.”

Bu yıl 3 yıl ton bal beklediklerini ancak hava şartlarının olumsuzluğu nedeniyle bin 500 tonda kaldıklarını da ifade eden Güler, bal satışından yaklaşık 50 bin lira kaynak elde edeceklerini sözlerine ekledi.