Üniversiteler Para Getirsin!

Eğitim Güncel
Prof. Dr. Özcan Aksaray Üniversitesi  2009 – 2010 Akademik Yılı  Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, yeni bir üniversitenin kurulmasının zor bir iş olduğunu, büyük özveri g...
EMOJİLE

Prof. Dr. Özcan Aksaray Üniversitesi  2009 – 2010 Akademik Yılı  Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, yeni bir üniversitenin kurulmasının zor bir iş olduğunu, büyük özveri gerektirdiğini, Aksaray Üniversitesinin de böyle bir süreçten geçtiğini bildirdi.

Türkiye’de liselerden mezun olan öğrenci sayısının 560-570 bin olduğunu belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, "Bugün bizim üniversitelerde açtığımız kapasite de bu kadar. Bu sene inşallah 550 bin rakamını aşıp, 600 bin rakamına kadar gideceğiz. Problem bir sene önce sınava girmiş kazanamamış, üniversiteye girmiş yer değiştirmek için tekrar şansını denemek isteyen veya bitirmiş olup ikinci diploma almak için tekrar üniversiteye girmek isteyen öğrencilerden doğuyor. Bunların da sayısı 860 bin maalesef" dedi.

Öğrencileri yerleştirmenin sorunlardan sadece bir tanesi olduğunu, öğretim üyesi temini sorunu da olduğunu bildiren Prof. Dr. Özcan, öğretim üyesinin çok zor bir süreçten geçerek yetiştiğini, bir hocanın yetişmesinin 10 yıllık bir zaman gerektirdiğini söyledi.

ÜNİVERSİTELER EKONOMİYE KATKIDA BULUNMALI

Rektörlerin her konuşmasında üniversitenin eğitim, öğretim, araştırma ve topluma hizmet gibi 3 ana fonksiyonu olduğunu söylediğini belirten Prof. Dr. Özcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Aslında bir tanesi var ki OECD ve dünya bankasının raporlarında bakarsanız orada sık sık rastlanır. O da bulundukları ekonomiye yardım etmektir. Ekonomiye katkıda bulunmak, bilginizi becerinizi tecrübenizi ülkenin hizmetine vermek demektir. Bizim üniversitelerden beklentimiz, bu ülkenin ekonomisine katkıda bulunacak faaliyetlerde bulunmalarıdır. Onun için indeksli dergilerde çıkan makale sayısı bizim için çok fazla bir şey ifade etmiyor. Önemli bir faaliyet ama onunla kalınmamalı. Biz artık üniversitelerimizden ülkenin ekonomisine katkıda bulunmalarını bekliyoruz. O tür çalışmaların içinde olmalarını arzu ediyoruz. Bir başka fikir bazında uğraştığımız konu da üniversitelerin kendi kendilerine yeterli duruma gelmelerini ve gelir yaratmalarını istiyoruz. Üniversitelere bunu yaratacak hiçbir kapı açmıyoruz. Her belediyenin kendine bağlı birçok şirketinin olduğunu görürsünüz. Bu şirketler çalışarak belediyeye gelir getirir. Niçin aynı fikir üniversitede de uygulamayalım diye düşünüyoruz YÖK’te. Ufak bir kanun değişikliğiyle mevcut kanunlar buna elvermiyor ama oraya biz ‘ticari amaçlı faaliyet gösterecek’ gibi bir ibare koyarsak, üniversiteler de şirketlere sahip olabilir ve o şirketler sayesinde öz gelirlerini artırabilir.”