Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) nedir?

Eğitim Güncel
Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), Türkçe’nin uluslararası geçerliğe sahip standart bir sınava kavuşması ve yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla, Türke’y...
EMOJİLE

Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), Türkçe’nin uluslararası geçerliğe sahip standart bir sınava kavuşması ve yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla, Türke’yi yabancı ya da anadil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerini ölçmek üzere Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi tarafından Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’ne göre geliştirilen bir yeterlik sınavıdır.

TYS, yabancı öğrencilerin Türkiye’ye ilgisini artırmakla birlikte söz konusu öğrencilerin iş ve eğitim başvurularının kabulünü kolaylaştırması ve daha sağlam bir düzlemde değerlendirilmelerinin sağlaması açısından büyük önem arz etmektedir.
Türkçe’nin uluslararası geçerliğe sahip standart sınavı olacak TYS, bu özelliğiyle yurt dışında Türkçe öğreten farklı kurumlardaki öğretimi de standart kılmayı amaçlamaktadır. Böylece örneğin, A ve B kurumları arasındaki öğretim programı ile kursiyerlerin öğrenim farkını kapatması sağlanacaktır.

TYS, yılda üç kez (ocak, mayıs ve eylül aylarında) sınav merkezinin belirleyeceği gün ve saatlerde Yunus Emre Enstitüsü, Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri (YETKM) ve Enstitünün işbirliği içinde olduğu kurum ve kuruluşlarda yapılmaktadır. YETKM’lerden gelecek talepler doğrultusunda bu ayların dışında da sınav uygulanabilmektedir.
Uluslararası ölçekte ilk uygulaması 25 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen, halen kağıt tabanlı olarak uygulanan ancak daha sonra çevrimiçi (online) sınav uygulamasıyla da gerçekleştirilecek TYS’de adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerindeki yeterlikleri ölçülmektedir.

Sınav iki oturumda gerçekleşmektedir. Okuma, Dinleme ve Yazma bölümleri 1. oturumda; Konuşma (Bağımsız Konuşma ve Karşılıklı Konuşma) bölümü 2. oturumda yapılmaktadır. 1. oturum; Okuma 60, Dinleme 45, Yazma 60 olmak üzere, toplam 165 dakika; 2. oturum Bağımsız Konuşma 5, Karşılıklı Konuşma 10 olmak üzere, toplam 15 dakikadır. Sınavın tamamı, 180 dakika sürmektedir.

Sınavda, her bir beceri alanından en az %50 (12,5 puan) oranında başarı sağlamak koşulu ile toplamda 55-70 arası puan alan adaylara B2, 71-88 arası puan alan adaylara C1, 89-100 arası puan alan adaylara ise C2 Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir.
Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’de herhangi bir kurumda okuma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulmaktadırlar. Ayrıca Türkçe rehberlik veya tercümanlık yapmak isteyen yabancılardan da Türkçe Yeterlik Belgesi istenmektedir.