Türk Öğrenciler Çin’e Damga Vurdu

Eğitim Güncel
Çin’in güçlü finans ve ekonomi merkezlerinden Şangay’da dünyanın önemli eğitim kurumlarından biri olan Fudan Üniversitesi… Yüz yıllık geçmişe sahip ülkenin en büyük ikinci üniversit...
EMOJİLE

Çin’in güçlü finans ve ekonomi merkezlerinden Şangay’da dünyanın önemli eğitim kurumlarından biri olan Fudan Üniversitesi… Yüz yıllık geçmişe sahip ülkenin en büyük ikinci üniversitesi çeşitli ülkelerden gelen bin 500’den fazla yabancı öğrenciye de ev sahipliği yapıyor. Ancak üniversite bünyesinde öğrenim gören ve sayıları yaklaşık 40’ı bulan Türk öğrenciler hem okul içindeki faaliyetleriyle hem de kurdukları kulüple diğer ülke öğrencilerinden daha fazla ses getiriyor. Öyle ki henüz bir yıllık geçmişe sahip olan Fudan Üniversitesi Türk Kulübü, üniversite bünyesindeki en iyi kulüp ödülüne layık görülmüş.

Çaylar kulüpten

Kulübün başkanlığını yürüten Cihan Uğur sekiz yıldır Çin’de yaşıyor ve eğitim hayatına 2006’dan bu yana Fudan Üniversitesi’nde devam ediyor. “Yüksek lisans yapmak için Fudan’a geldiğimde tek Türk öğrenci bendim. Geçen yıl okuldaki Türk öğrenci sayısı 10’a ulaşınca hemen bir kulüp kurmak için kolları sıvadım” diyor. Uluslararası ilişkiler departmanında Türkiye – Çin ilişkileri konusunda doktora yapan Cihan Uğur’u bir kulüp kurmaya iten de yürüttüğü akademik çalışmayla paralellik gösteriyor. “Türklerin Çin’de resmi bir kimliği yok. Bunda sayıca az olmaları ve bu konuda öncülük yapacak birilerinin olmaması da etkili. Çin’deki Türklerin kimlik arayışına kendi çapımda çözüm bulmak ve Fudan’daki Türk öğrencileri tek bir çatı altında toplamak için kulüp kurmaya karar verdim” diyen Uğur, Çin ve Türkiye arasındaki işbirliğinin artırılması konusunda çalışmalar yürütüyor, Türk öğrencileri Çin’de yaşayan Türk işadamları ve akademisyenlerle bir araya getiriyor. Ayrıca Çin’e yerleşen Türk öğrencilerin hem ülkeye hem de Çinceye kısa zamanda uyum sağlamaları için destek çalışmaları yürüten Uğur ve ekibi, sınavlar öncesinde kulüp üyelerini biraya getirip etütler düzenlediklerini, seminer, piknik, parti ve spor faaliyetlerine önayak olduklarını söylüyor.

Yürüttükleri tüm faaliyetler nedeniyle de okulun en iyi öğrenci kulübü seçildiklerini de ekliyor gururla. Kulübün şüphesiz en büyük destekçisi okuldaki Türk öğrenciler. Ancak üniversite yönetiminin Türk Kulübü’ne verdiği destek de yadsınamaz. Zira okulda yalnızca dört kulübün kendine ait odası var. Bunlardan biri de Türk Kulübü… Kurulduğu ilk ay üniversiteden bir oda almayı başaran kulüp, aylık kirası 400 dolar olan mekandan ücretsiz faydalanıyor. Atatürk’e özel bir bölümün bulunduğu, Türkiye’den gelen kitap ve yayınların sergilendiği odada bir de şark köşesi yer alıyor. Hatta kulübü ziyaret eden yabancı öğrencilere burada Türk kahvesi ve çay ikram ediliyor.

“Günü gününe çalışma şart”

Türkiye – Çin ilişkileri ve geleceği üzerine çalışmalar yürüten Cihan Uğur’un makaleleri çeşitli gazete ve yayınlarda yer bulmuş. Hatta aynı konuda üzerinde çalıştığı bir de kitabı var. Çin’de öğrenci olmanın nasıl bir his olduğunu ise “Biraz farklı… İlk geldiğimde çok az Türk vardı Çin’de. Git gide bu rakamın arttığını görmek sevindirici. Ancak ticaret yapmak için gelen öğrenci sayısı daha fazla. Asıl açık ise akademik anlamda” sözleriyle ifade ediyor. Özellikle sosyal bilimlerde akademik kariyer yapmak isteyen Türk öğrenciler için Çin’de işletme, iktisat ve uluslararası ticaret gibi bölümlerde okumanın avantaj yaratacağı iddiasında. Uğur’un Çin’de öğrenim görmek isteyen Türk öğrencilere bir de uyarısı var: “Türkiye’deki son gün çalış dersi geç anlayışını bırakmak zorundasınız. Ancak düzenli çalışıp sabırla okula devam edecek ve Çinceyi azimle öğrenecek öğrencilerin burada çok başarılı olacağına inanıyorum.”