TTK’dan tarih araştırmaları için dil kursu

Eğitim Güncel
Türk Tarih Kurumu (TTK), Türkiye’deki siyasi, stratejik ve kültürel gelişmeler çerçevesinde tarihçilerin çalışmalar yapması amacıyla Ermenice, İbranice, Arapça ve Osmanlıca kursları açacak. TTK ...
EMOJİLE

Türk Tarih Kurumu (TTK), Türkiye’deki siyasi, stratejik ve kültürel gelişmeler çerçevesinde tarihçilerin çalışmalar yapması amacıyla Ermenice, İbranice, Arapça ve Osmanlıca kursları açacak.

TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile ilgili araştırılması gereken “bazı tarihi noktalar” olduğunu ancak bugüne kadar yeterli araştırmanın yapılamadığını söyledi. 

Türkiye’nin sahip olduğu stratejik önem, tarih, miras ve bölgesel gücünü araştıran çok sayıda “tarih uzmanının” olması gerektiğini belirten Hülagü, ancak sayının yeteri kadar bulunmadığını dile getirdi. 

Söz konusu eksikliğin son zamanlarda yaşanan gelişmelerle daha da net ortaya çıktığına dakkati çeken Hülagü, bu kapsamda akademisyenlerin katılabileceği farklı dil kursları açmaya hazırlandıklarını bildirdi.

Hülagü, “Ermenice, İbranice, Arapça ve Osmanlıca dillerinde açılacak kurslar öncelikle 6 ay olarak planlandı, istenen faydanın sağlanabilmesi halinde 6 ay daha uzatılabilecek” dedi. 

-“Büyük bir atılımın ön hazırlığı sayılabilir”

Kursların tarihsel ve bölgesel gelişmeler ışığında belirlendiğini vurgulayan Hülagü, “Ülkemizde eksiklik bir tek tespit ettiğimiz dillerle ilgili değil, Urduca, Hintçe gibi dillerde de uzmanlarımız yok. Örneğin, Afrika üzerine Türkiye’de hiçbir çalışma bulunmuyor. Bütün tarihçiler aynı ülkeleri ve konuları çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Uzakdoğu’daki ve Afrika’daki dillerde çalışma yapacak uzman sayısının yetersiz olduğuna dikkati çeken Hülagü, şunları söyledi:

“Ciddi bir Osmanlıca hazinemiz var. Osmanlıcayı bilen sayısı akademik anlamda var ama insan sayısı anlamında sıkıntılı. Bu nedenle akademik anlamda İbranice, Arapça, Ermenice Osmanlıca kursları açmak istiyoruz. Belki Osmanlıca kurslarına halkı da dahil edeceğiz. Diğer diller için akademisyen düzeyindeki vatandaşlarımızı kurslara kabul edeceğiz. Eğitimler 10-12 kişilik sınıflarda verilecek.”  

Başvuruların TTK’nın internet sayfasından gelecek günlerde yapılabileceğini anlatan Hülagü, “Bu alana halihazırda ilgi duyup çalışanlar tercih sebebimiz olacak. Atılan adım aslında ileride kurmayı planladığımız araştırma masalarının ön hazırlığı sayılabilir. Yeni mezun olan arkadaşlarımızın uzmanlık alanını belirlemesinde bir teklif sunuyoruz. İleride Afrika ve Balkan masası kurduğumuzda bu eğitimi alan arkadaşlarımıza ‘bu masalarda bizimle görev alın’ diyebileceğiz. Bu büyük bir atılımın ön hazırlığı sayılabilir” diye konuştu.

AA