Toplumun rehabilitasyonu: Aile ve evlilik terapisi

Eğitim Güncel
Tuba OLĞAÇ’ın haberi… Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Aile ve evlilik terapistliği uzmanlığını tanıtacağız. Aile ve evlili...
EMOJİLE

Tuba OLĞAÇ’ın haberi…

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Aile ve evlilik terapistliği uzmanlığını tanıtacağız. Aile ve evlilik terapisti olmak için nasıl bir eğitim almak lazım, mesleğin zorlukları nelerdir, iş imkanları nasıldır? Tüm merak edilenleri Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Uzm. Klinik Psikog Nazende Ceren Öksüz ile konuştuk…

– Aile terapistlerinin görevi nedir? Bu mesleği seçmek isteyen gençlerin hangi eğitimi almaları, kendilerini nasıl geliştirmeleri gerekir?

Aile ve evlilik terapisi, ülkemizde ve dünyada ailelerin yaşam kalitesinin artması için gittikçe ihtiyaç duyulan bir destek haline geldi. Aile terapistleri, aile üyelerinin aralarındaki iletişim şeklinin daha sağlıklı olmasını amaçlarlar. Her birey aile yaşantısından etkilenir ve bunu yaşamının diğer alanlarına yansıtır.

Bununla birlikte her aile, bireylerden farklı bir sistemdir. Çiftler arasındaki iletişim de, iki tarafın ilişki kurma biçiminin birleşimi gibidir. Dolayısıyla aile terapisinde önemli olan kişilerin birbirlerini nasıl dinledikleri, birbirleriyle nasıl konuştukları ve birbirlerine olan davranışları üzerine çalışılır. Bir aile üyesinin hiç konuşmuyor olması, aile içinde sanki hiç yeri yokmuş gibi görünmesi de bir iletişim şeklidir. Bu durumunda da terapide ele alınması gerekir.

Bazen, çeşitli yaşam olayları aile yaşantısını etkileyebilir. Örneğin bir aile üyesinin şehir dışına okula gitmesi, çiftlerin boşanması, yada yeni bir çocuk sahibi olmaları, ekonomik krizler, taşınma gibi. Değişime uyum sağlamakta zorlanan aile de alternatif çözüm yolları için aile terapistine başvurabilir.

Aile terapistleri, psikoloji kökenli bir eğitim almalı ve bu eğitim üzerine yüksek lisans yapmalıdır. Ülkemizde aile ve çift terapisi üzerine bazı yüksek lisans programları bulunmaktadır. En ideal eğitim, bu yüksek lisans sürecindeki teorik eğitim ve süpervizyonlarla gerçekleşir.

Bununla birlikte içinde aile ve çift terapi eğitimlerini ve süpervizyonlarını barındıran klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi ve tercih edilebilir. Bu meslek alanı ülkemizde yeni olgunlaştığından, bireysel ve akran süpervizyonlarına devam etmeleri, yeni bilgiler edinmeleri için bilimsel literatürü takip etmeleri gerekir. 

Bu mesleğin zorlukları nelerdir? Aile ve evlilik terapistliği alanında uzmanlaşmak isteyen kişilerde ne gibi özelliklerin bulunması gerekir?

Her meslekte olduğu gibi aile ve çift terapisinin de kendi içinde zorlukları vardır. Bu zorluklar kişinin kendisiyle yada sahip olduğu bilgi birikimiyle ilgili olabilir.  Alanda çeşitli sertifika eğitimleri bulunmaktadır. Bu eğitimler tam yetkinliği olmayan kişiler tarafından yetersiz süreler ve içeriklerle de verilmektedir.

Lisans eğitimi üzerine alınan sertifika eğitimi, kişiyi aile ve çift terapisti yapmaz. Yüksek lisans ve yoğun süpervizyon süreci olmazsa olmazdır. Yetersiz bir bilgi birikimiyle yapılan terapi, kişiyi her an zor durumda bırakacağı gibi danışanlarımızın yaşamına büyük zararlar verebilir. Bu nedenle alınan eğitimin hangi eğitimciler tarafından verildiği ve içeriğiyle ilgili doğru seçimler yapmak gerekmektedir.

Kişilerin doğru dinleme becerisine sahip olmaları, esnek düşünebilmeleri ve düşüncelerini doğru şekilde süzgeçten geçirerek kendilerini ifade edebilmeleri gerekir. Fakat bu beceriler sonradan da kazanılabileceği için, öncelikli olan bu mesleği yapmakla ilgili motivasyonlarıdır.

Aile ve evlilik terapistinin, aile danışmanı, psikolog ve psikolojik danışmandan farkı nedir?

Aile ve evlilik terapisti ile aile danışmanlığı sıkça karışan meslek gruplarıdır. Aile ve çift terapisi, psikoloji temeli üzerine bir uzmanlık eğitimi gerektirir. Aile danışmanlığı; sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik, ve çocuk gelişimi, alanlarından birinde tamamlanan lisans eğitiminin üzerine alınan sertifika eğitimiyle tamamlanır.

2012 yılında yayımlanan yürürlükle bu sertifika eğitimleri standart hale getirilmiştir. Aile danışmanlığı da aile içi iletişimin kalitesini arttırmayı hedefler. Fakat bu, bir danışmanlık hizmetidir. Yani, daha kısa sürelidir (ortalama 6-8 seans), ve sorun alanlarını belirleyerek gerekli uzmana yönlendirmeyi amaçlar.

Psikolog, 4 yıllık psikoloji lisans eğitimini bitirmiş kişidir. Bu eğitim sonrasında kişiler; insan kaynakları, halkla ilişkiler, finans, reklamcılık, eğitim sektörü, ya da devlet memuru kadrolarında çalışabilirler. Ancak psikoterapi yapma yetkinliğine sahip olmak için 2 yıllık klinik psikoloji uzmanlık eğitimini tamamlamak ve süpervizyon sürecinden geçmek gerekmektedir.

Psikolojik danışmanlar üniversitelerin “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” bölümünü tamamlamış kişilerdir. Genellikle eğitim sektöründe öğrencilerin kariyer hedefleri konusunda rehberlik etmek ya da ailelere psikolojik eğitim vermek ve çocuklarıyla aralarında köprü olmak, uygun gördüklerinde bir uzmana yönlendirmek amacıyla çalışırlar.

Bu mesleği tercih eden kişiler nerelerde çalışabilirler?

Aile ve çift terapistleri psikolojik danışmanlık merkezinde, aile danışmanlık merkezlerinde, ve çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışabilirler.

Türkiye’de Aile ve evlilik terapisti açığı var mı, mesleğe ilgi ve talep nasıl?

Türkiye’de aile ve evlilik terapisti açığı bulunmaktadır. Aile ve çift terapisi ile aile danışmanlığına ülkemizde oldukça yoğun talep bulunmaktadır.

Bilişim hukuku uzmanlığı için tıklayın…

Adli Tıp Uzmanlığı için tıklayın…

Finans Analistliği için tıklayın…

Mekatronik Mühendisliği için tıklayın…

Şehir ve Bölge Planlama için tıklayın…

Fizik tedavi ve Rehabilistasyon uzmanlığı için tıklayın…

on5yirmi5.com