Tıbbın hukuki kolu: Adli Tıp Uzmanlığı

Eğitim Güncel
Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Adli Tıp Uzmanlığını tanıtacağız. Adli Tıp uzmanı olmak için nasıl bir eğitim almak gerekiyor, kimler bu me...
EMOJİLE

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Adli Tıp Uzmanlığını tanıtacağız. Adli Tıp uzmanı olmak için nasıl bir eğitim almak gerekiyor, kimler bu mesleğe daha elverişli… Tüm merak edilenleri İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nevzat Alkan’a sorduk…

Adli tıp nedir? Adli tıp uzmanı olmak için neler yapmak gerekir?

Adli tıp uzmanlığı, tıbbın hukukla uğraşan alanıdır yani hukuka hizmet eden tıp alanı adli tıptır. Adli tıp uzmanı olmak için, Türkiye’de lise eğitimden sonra 6 yıllık tıp eğitimi alınır ve sonrasında da 4 yıllık adli tıp uzmanlık eğitimi alınır. Bu eğitim dahiliye, çocuk, göz gibi uzmanlık alanlarından bir tanesidir. 4 yıllık eğitimin içinde 9 ay psikiyatri eğitimi, 6 ay patoloji eğitimi vardır, diğer kısımlar adli tıbbın diğer konularına ayrılmıştır. Uğraştığı alanlar içerisinde ölüm muayenesi ve otopsi yüzde 25 lik bir alan, cinsel saldırı muayeneleri, akıl hastalığı ve suç ilişkisi muayeneleri, el yazı ve imza incelemesi ya da travma değerlendirmeleri gibi konular vardır.

Adli tıp uzmanlığının ne gibi zorlukları vardır?

Bu mesleği seçmek için önce tıp fakültesini bitirmek, ardında TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) ile bu branşa girmek gerekiyor ama prensip olarak bu alan daha metanetli kişilerin yapabileceği bir meslek. Çünkü karşımıza gelenler hep suç mağduru olan kişiler. Karşınızdaki bir ölü, şiddete ya da cinsel saldırıya uğramış kişiler oluyor. Böyle olunca; daha soğukkanlı, olaylar karşısında duygusallığa kapılmayan ve dirayetli kişilere ihtiyaç duyan bir alan. Bu bahsettiğim adli tıp alanı, birde adli bilimler diye bir alan var. Bu da değişik meslek alanlarında adli mercilere hizmet eden alanlardır. Eczacılar, diş hekimleri, fizik tedavi gibi değişik branşlardan da çalışılınabilir ama ama bu adli tıp değildir. Adli tıp için tıptan sonra 4 sene adli tıp uzmanlığı bitirme şartı vardır.

Adli tıp uzmanları nerelerde çalışırlar? Mesleğe ilgi ve talep nasıl?

Şu an Türkiye’nin 81 ili var ancak henüz 60-61 ilinde adlı tıp uzmanı var. Türkiye’de büyük bir adli tıp uzmanı açığı var. Adli tıp uzmanları, Adalet Bakanlığının Adli Tıp Kurumuna bağlı gençlik birimlerinde çalışıyorlar, benim gibi üniversitelerde çalışıyorlar, örneğin Adli Tıp Anabilim dalında ya da Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışıyorlar. Şu an büyük bir açık olduğu için tüm mezunlar bu şekilde istihdam ediliyor. Tercihen gidip bir kimya firmasında çalışmakta mümkün ama bu tercih edilmiyor. Bu mesleği seçen kişiler çok rahat istihdam edilirler, çok büyük bir adli tıp açığı var Türkiye’de.

Adli Tıp uzmanı olmak isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Böyle bir alanı seçecek kişi soğukkanlı olmalıdır. İnsanın midesini kaldıracak ya da insanın içini acıtacak durumlarda soğukkanlılığı elden bırakmaması ve objektif olması gereklidir. Bir taraf mağdur olmuş, öteki taraf suç işlemiş deyip taraf tutmamalı ve tabi ki karar verme yeteneği olmalıdır. Çünkü biz sürekli karar veriyoruz. Şüpheci, tereddüt eden insanlar ya da duygusal olup olaylardan etkilenen insanlar bu alanı seçmemeliler. Yeri geliyor tecavüze uğramış birini muayene ediyoruz, insan bunu yaparken kendini çok kötü hissediyor tabi ama hiçbir zaman soğukkanlılığı da elden bırakmaması gerekiyor. Zira hukuk mercisine bir hizmet sunacak ve ona göre de suç işleyen cezalandırılacak.

Adli Tıp uzmanları mahkemelerde bilirkişi olarak da dinleniyor değil mi?

Aynen öyle çünkü raporlarımızı hukuki mercide kullanılması için ya soruşturma aşamasında savcılara ya da yargılama aşamasında hakimlere veya avukatlara veriyoruz. Eğer mahkemeler verdiğimiz yazılı raporu açıklamamızı istiyorsa bizi davet ediyorlar ve raporda geçen kavramlar nedir, biz ne sonuca vardık, bunu direkt olarak duyup öğrenmek istiyorlar. Bizim muhatap olduğumu, ilişkide olduğumuz başlıca meslek grubu, hakim, savcı, polis, jandarma ve avukatlardır. 

Finans Analistliği için tıklayın…

Mekatronik Mühendisliği için tıklayın…

on5yirmi5.com