TEB Eczacılık Fakültesi İstemiyor

Eğitim Güncel
Türk Eczacıları Birliği (TEB), yeni eczacılık fakültesi açılmasına ilişkin kanun değişikliğiyle ilgili olarak, ”yeni eczacılık fakültesi açılmaması, varolanların kontenjanlarının azaltılması, ye...
EMOJİLE

Türk Eczacıları Birliği (TEB), yeni eczacılık fakültesi açılmasına ilişkin kanun değişikliğiyle ilgili olarak, ”yeni eczacılık fakültesi açılmaması, varolanların kontenjanlarının azaltılması, yeterli öğretim üyesi bulunmayanların birleştirilmesi, köklü fakültelerin ilaç araştırma-geliştirme çalışmalarına yoğunlaşması” gerektiği bildirdi.

TEB‘den yapılan yazılı açıklamada, 24 Nisan 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun değişikliğiyle, ”Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi” ismiyle yeni bir eczacılık fakültesi açılmasının karar bağlandığı anımsatıldı. Bu fakülteyle birlikte, Türkiye’de faaliyet gösteren eczacılık fakültesi sayısının 17’ye çıktığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
”Alınan bu karar, insan sağlığının korunmasında ve hastalıkların iyileştirilmesinde çok önemli rolü bulunan eczacılık mesleği mensupları yetiştirilirken, eğitim-öğretim kalitesinin sürekli olarak iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gerekirken, hedeflenenin tam tersine gelişmelere neden olacaktır. Varolan eczacılık fakültelerinin özellikle son dönem açılanlarında kadro yetersizliğinden dolayı diğer fakültelerden gelen öğretim görevlileri sayesinde yürütülmektedir.

Her yıl bin 200’ü aşkın öğrenci bu fakültelerden mezun olmakta ve neredeyse yüzde 80’lik bölümü ise serbest eczane açmayı tercih etmektedir. Ülkemizde her yıl 800 civarında yeni eczane açılmakta, açılan bu eczaneler ile ülkedeki eczane sayısı giderek artmaktadır. Türkiye, 2010 yılı itibariyle, Avrupa‘nın en fazla serbest eczaneye sahip ikinci ülkesi konumundadır. Oysa, bizimle benzer sorunları Avrupa ülkeleri, hızla açılan eczane ve yeni eczacılık fakültelerinin uzun vadede sağlık alanının niteliğini düşüreceğini fark ederek, önlemini almıştır. Örneğin, Avrupa‘daki en çok eczaneye sahip ülke olan Almanya, İsviçre örneğinde olduğu gibi, tehlikeyi fark ederek, eczacılık fakülte sayısını azaltmıştır. Fransa ve Belçika ise mevcut öğrenci sayısını azaltmıştır. İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkeler, mezun olur olmaz doğrudan eczane açılmasına sınırlama getirmiştir.”

Eczanelerin ekonomik sıkıntı içinde oldukları ifade edilen açıklamada, ”Ocak ayından bu yana kapanan eczane sayısı 300’e ulaşmışken, eczacılara başka bir istihdam alanı göstermeden yeni eczacılık fakültesi açmak, sadece eczacıların içinde bulunduğu krizi derinleştirecektir” denildi.