Sömestr eksiklikleri tamamlamak için bir fırsat

Eğitim Güncel
Gizem Gül’ün haberi Merkezi ortak sınav sonuçları geçtiğimiz pazartesi günü açıklandı. TEOG sınavlarının ikinci kısmı da nisan ayında yapılacak. Peki yarın başlayacak yarıyıl tatili sınavla...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün haberi

Merkezi ortak sınav sonuçları geçtiğimiz pazartesi günü açıklandı. TEOG sınavlarının ikinci kısmı da nisan ayında yapılacak. Peki yarın başlayacak yarıyıl tatili sınavlara hazırlık anlamında nasıl değerlendirilmeli? Anafen Rehberlik Koordinatörü Recep Uysal hem TEOG sınavını değerlendirdi hem de yarıyıl tatili için öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu?

Pazartesi günü TEOG sınav sonuçları açıklandı. Merkezi ortak sınavlar bu yıl ilk defa uygulandı. Sınavı nasıl buldunuz, başarılı olduğunu söyleyebilir miyiz?

TEOG sınavları bu yıl ilk defa uygulandı ama ilk defa derken, daha yarısı uygulandı, ikinci kısmı da nisan ayında uygulanacak. Nisan ayında yapılacak sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından da biz tam olarak ne olduğunu göreceğiz. Ama tabi şu durumda baktığımızda sınav uygulandı ve sonuçları açıklandı. Tabi bu sınavla ilgili bazı sıkıntıları da yaşadık.

OLUMLU YA DA OLUMSUZ BİR ŞEY SÖYLEMEK İÇİN ERKEN

Soruların iptal olmuş olması bazı tartışmalara neden oldu, beklenenden biraz geç açıklanmış olması veli ve öğrencileri biraz kaygılandırdı. Kimse sınav sonuçlarının ocak ayının son haftasına kalacağını düşünmüyordu. Sonra telafi sınavıyla ilgili 50 binin üzerinde öğrenci sınava girecekken, bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 10’nun sınava girmesi konuşuldu. Sınav sürecinde biz bu tarz sıkıntıları görmüş olduk ama şu an sistem çok yeni ve sınav daha bir kez yapıldı. Nisan ayındaki sınavı ve yerleştirme sürecini görmeden sistemle ilgili olumlu ya da olumsuz şeyler söylemek için bence biraz erken olduğunu düşünüyorum. 

İPTAL EDİLEN SORULAR PUANLAMAYI ETKİLEDİ Mİ?

Merkezi ortak sınavlarda 5 sorunun iptal edildiğini açıklandı. İptal edilen sorular öğrencileri nasıl etkileyecek?

İptal edilen soru sayısı 5 soru ancak esas ana kısımda yer alan 3 soru iptal edildi. Çünkü sorulardan bir tanesi İtalyanca, bir tanesi de görme engelliler için matematik sınavındaydı. Tabi bu sınavlar çok daha az öğrenciyi ilgilendiriyor, dolayısıyla ana kitleyi ilgilendiren 3 soru var, bunların da 2’si matematik, 1’i fen sorusu. Normalde her testte 20 soru vardı ve öğrenciler soru başı 5 puan alıyorlardı yani yaptığınız her soru için 5 puan alıyordunuz, yapamadığınız her soru için de 5 puan kaybediyordunuz. Böylelikle her branştan 20 sorunun tamamına da cevap verseniz 100 tam puan almış oluyordunuz. Ama matematikten 2 soru iptal olduğu için fenden de bir soru iptal olduğu için, soruların değeri 5’ten biraz daha fazla oldu. Çünkü 100 bölü 20 iken, 100 bölü 18 oldu. 100 tam puan 18’e bölündü. Dolayısıyla bir matematik ve fen sorusunun puanı yaklaşık 5.5’e gelmiş oldu. Fen netinin puanı 5.2’ye gelmiş oldu. Dolayısıyla öğrenciler normalde diyelim ki 2 soru iptal olduğu için 18 soruda 16 doğru yapan bir öğrenci, 20 soruda 16 doğru yapmasından alacağı puandan birazcık daha fazla puan almış oldu.  

Telafi sınavında herhangi bir soru iptal olmadığı için, örneğin telafi sınavında 18 doğru yapan bir öğrenci 90 puan alırken iptal edilen sorulardan dolayı normal sınavda matematikten 18 doğru yapan öğrenci 100 tam puan almış oldu. Dolayısıyla soruların iptali puanlamayla alakalı düşük puan avantajlar ve dezavantajlar getirdi. 

BİRİNCİ DÖNEM BU İŞİN YÜZDE 50’SİYDİ

Yarın öğrenciler öğrenciler karne alacak. Sınav sonuçlarından memnun olan ya da memnun olmayan öğrenciler var. Nisan ayında yapılacak TEOG sınavlarının ikinci kısmına hazırlık anlamında bu yarıyıl tatilini öğrenciler nasıl değerlendirmeli?

Bu sınav sonuçlarından memnun olan da var, memnun olmayan da. Ama ne olursa olsun sonuçta birinci dönemle alakalı süreç bitti ve gitti. Geriye dönük herhangi bir düzeltme ya da düzenleme yapabilme şansımız yok. Onu zamanında ne yapmamız gerekiyorsa yapacaktık ve halledecektik ama artık bu saatten sonra birinci dönem olmuş olanlara üzülmek veya çok fazla sevinmek yerine önümüzdeki süreçte nasıl değerlendireceğimizin biraz daha bence düşüncesinde olmak lazım. Ne yapabilirim, eksiklerim varsa onu nasıl giderebilirim, iyi durumdaysam iyi durumda olmayı nasıl sürdürebilirim, konumumu nasıl muhafaza edebilirim diye düşünmek gerek. Sonuçta birinci dönem bu işin yüzde 50’siydi. Nisan ayında yapılacak sınavlarla ilgili daha yoğun bir müfredatla, bizi yeni bir yüzde 50 daha bekliyor. Ne hiçbir şeyi tamamen kazanmış durumdayız ne de hiçbir şeyi tamamen kaybetmiş durumdayız. 

SÖMESTR GEÇMİŞE YÖNELİK EKSİK KONULARI TAMAMLAMAK İÇİN BİR FIRSAT

Dolayısıyla ben sömestr tatiliyle alakalı öğrencilere özellikle geçmişe yönelik eksik konuları varsa onları biraz daha hafif testlerle, denemelerle ya da ufak tekrarlarla halletmelerini ve çözmelerini istiyorum. Ama bunun dışında tabi buradan şu anlaşılmasın, öğrenciler sömestrde tamamen ders çalışarak geçirsinler demek istemiyorum kesinlikle. 

DİNLENİN, EĞLENİN, GEZİN

Sömestrde yapılacak çok güzel aktiviteler var. Yani akrabalarımızı ziyaret edebiliriz, uzun zamandır görmediğimiz yaşadığımız şehirdeki tarihi güzel yerleri gezmeye gidebiliriz. Bol bol kitap okuyabiliriz. Aslında bir yığın eğlenceli yapılabilecek faaliyet var ama benim özellikle altını çizmek istediğim bir konu var. Biliyorsunuz bizim öğrencilerimizde şöyle yanlış bir algı var, tatili gece 1’e 2’ye kadar televizyon izlenecek veya bilgisayar başında oturulacak, ertesi gün de öğlene kadar uyunacak bir zaman dilimi olarak algılıyorlar. Ama bunun adı dinlenme değil, dinlenme için yapılabilecek onlarca güzel faaliyet var. Öğrenciler bol bol dinlensinler ve  o faaliyetleri yerine getirsinler ama bir yandan da ufak tefek eksiklerini giderme adına küçük tekrarlar, küçük soru çözümleri, bunları da yapabilirler. 

TATİLİN BAŞINDA ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE BİR PLANLAMA YAPIN

Ailelerin ders çalış telkininde bulunması öğrencileri çoğu zaman sıkabiliyor, özellikle de tatilde… Çocuklarının ders çalışmasını isteyen aileler, çocuklarına nasıl yaklaşmalı?

Öncelikle tatil sürecini normal dönem gibi düşünmemek lazım. Anne ve babaların çocuklarına normal zamanda ders çalışmalarını söylemeleriyle sömestr tatilinde ders çalışmasını gündeme getirmeleri aynı tepkileri doğurmayacaktır. Dolayısıyla bence burada yapılması gereken şey, sömestrde çok fazla ders çalışmayı gündeme getirmekten ziyade çocuklarla bir araya gelip bir planlama yapmak, tatilde ne yapacağız, nerelere gideceğiz, birlikte nasıl vakit geçireceğiz şeklinde konuşmak gerekiyor. Çünkü sömestr tatili çocuklarla ailenin birlikte vakit geçirmeleri adına inanılmaz faydalı bir zaman dilimi. 

Çünkü adı üstünde bu ara tatil, birazcık dinlenmek, tatili biraz yeniden enerji depolama adına faydalı olarak kullanmak ve iyi değerlendirmek önemli. Bu nedenle sömestrin başında çocuklarla birlikte yapılacak küçük bir planlama işe yarayabilir.