“Problem çözmede yaratıcı değiliz”

Eğitim Güncel
Sabah Gazetesi’nden Yaşar Özay’ın haberine göre, dünya çapında eğitim çözümleri sağlayan Pearson’ın “En iyi eğitim veren ülkeler” araştırmasında Türkiye, 40 ülke arasında 34’ün...
EMOJİLE

Sabah Gazetesi’nden Yaşar Özay’ın haberine göre, dünya çapında eğitim çözümleri sağlayan Pearson’ın “En iyi eğitim veren ülkeler” araştırmasında Türkiye, 40 ülke arasında 34’üncü sırada kaldı. Sıralama, uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) verileri, uluslararası matematik ve fen bilimleri sınav sonuçları, okuryazar yüzdesi ve mezuniyet oranları baz alınarak yapıldı. 2012’deki listede de 34’üncü sırada bulunan Türkiye, araştırmaya göre herhangi bir ilerleme kaydedemedi. Listenin zirvesini Asya ülkeleri paylaştı. Güney Kore 1’inci, Japonya 2’nci, Singapur 3’üncü oldu. Raporu değerlendiren uzmanlar “Ülkemizin başarılı olabilmesi için karşılaştığı bilgiyi analiz eden daha önce karşılaşmadığı problemleri çözebilen öğrencilere ihtiyacı var. Bilgiye erişimin kolay olduğu günümüzde, arama motorlarından elde edemeyecekleri becerileri kazandırmamız gerekir” dedi.

Hayata uygulama sorunu

Türkiye’deki öğrencilerin, başka ülkelerden matematik, fen ve okumayazma becerilerinde aynı seviyede olduğu, problem çözmede daha düşük seviyede bulunduğunu ifade eden uzmanlar “Türk öğrenciler, ilk defa karşılaştıkları bir durumda problemi tanımlamada zorluk çekiyor. Bu da öğrencilerin okulda öğrendiği çözüm stratejilerini gerçek hayatta uygulamak için yeterince hazırlanmadığını gösteriyor” yorumunu yaptı.

‘Uygulamaya önem verenler başarılı’

Dr. Ali AKDOĞAN (Pedagog): Pearson Ekonomist Raporu’nda sıralamanın ilk sırasında yer alan ülkelerin uzun dönemli planlama yapan ülkeler. Özellikle Asya ülkelerinin ilk 4 sırayı alması teknoloji pazarındaki güçleriyle de bir paralellik gösteriyor. Eğitim süreleri plana dayalı ve siyasi gerekçelerle fazla değişikliğe uğramıyor. Gerek Pisa gerekse Pearson Raporunda önde gözüken ülkeler eğitimde uygulamaya önem veren ülkeler. Ayrıca teknolojiyi üreten ülkeler olsalar da, tüketenlere göre eğitimlerinde teknolojiye daha az yer verdikleri de bir başka gerçek.

‘Kilit nokta okul öncesi eğitim’

Oktay Aydın (Eğitim koordinatörü): Eğitim reformlarını ve düzenlemelerini, yani eğitim politikalarımızı veriye dayalı bir düzleme oturtmamız gerekiyor. Eğitimde ve yaşamda başarıda en önemli etkenin okul öncesi eğitimi olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ülke olarak okul öncesi eğitime daha çok yatırım yapmalıyız. Kendini yenileyebilen ve öğrenmeye açık öğretmenler yetiştirebilmeliyiz. Daha fazla yaratıcı düşünme, analitik düşünme, problem çözebilme ve öğrendiklerini kullanabilme becerileri kazandırabilecek uygulamaları yaşama geçirmeliyiz.

‘OECD ortalaması % 11, bizde ise 2’

Alpaslan Dartan (FMV okulları sınav koordinatörü): OECD ülkeleri arasında üst düzey problem çözme becerilerine sahip öğrenciler yüzde 11 oranındayken, Türkiye’de bu oran yalnızca yüzde 2. Türkiye, Macaristan ve İsrail sıralamanın sonlarındalar. Japonya’da matematik becerileri düşük olan öğrencilerin de problem çözme becerisi daha yüksek. Listenin 13’üncü sırasında yer alan Rusya’nın durumu ise çok farklı. İlköğretim eğitiminde dersler problem çözmeye yönelik. Bu durum Rusya’yı listenin üst sıralarına taşıyor.