ÖSS’de Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğitim Güncel
ÖSS’nin hemen öncesinde Fem Dershaneleri Yayın Kurulu Başkanları, BUGÜN Gazetesi okuyucularına özel sınav tüyoları verdi. İşte, matematikten edebiyata ÖSS sınavında karşılaşabileceğiniz sorular ...
EMOJİLE

ÖSS’nin hemen öncesinde Fem Dershaneleri Yayın Kurulu Başkanları, BUGÜN Gazetesi okuyucularına özel sınav tüyoları verdi. İşte, matematikten edebiyata ÖSS sınavında karşılaşabileceğiniz sorular ve soru teknikleri…

“MATEMATiK ZOR” DEĞiL!

Öncelikle sınava girecek öğrencilerin, “matematik soruları zor olur” önyargısını zihinlerinden silmesi gerekiyor. Bu önyargıdan kurtulan öğrencilerin kendine güveni artacağı gibi sorulara daha kolay yanıt verebilirler.

ÇIKMIŞ SORULARI İNCELEYİN

Mat-1 soruları temel matematik bilgisi ve okuduğunu anlayıp yorumlama içerikli denklem kurma problemlerinden oluşuyor. Bu yüzden, öğrencilerimiz bu soruları iyi anlayıp iyi yorumlamalılar. Denklem kurma soruları gündelik olaylarla kurgulandığı için öğrencilerimize bu sorular zor gibi görünebilir, aslında durum öyle değildir.

Bu tür soruların bir iki tanesi zor, diğerleri kolay ve orta seviyededir. Yine bu sorulardan bazılarının, seçeneklerden hareketle çözülebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca geçmiş yıllarda çıkmış sorular mutlaka incelenmelidir; çünkü çıkmış sorular çıkacak soruların aynasıdır.

FORMÜLLERİ TEKRAR EDİN

Mat-2 sorularına gelince bu bölüm, yorumdan ziyade bilgi içerikli sorular olduğu için daha az zaman almaktadır. Uzun işlem sebebiyle zaman alan soru sayısı %10-15 arasındadır. Sınava yakın bir süre içinde formüllerin tekrar edilmesinin çok yararlı olacağı unutulmamalıdır.

SORULARI ZİHNİNİZDEN ÇÖZMEYİN

 Her soruya çözüm aşamasında aynı önemi vermek gerekir. Kolay sorularda öğrencilerimiz bazen soruyu zihinden işlem yaparak çözmeye çalışmaktadır. Bu tip soruları hafife almak çok basit hatalara yol açmaktadır. Bunun aksine zor sorularla inatlaşmak da en az o kadar yanlış bir tutumdur. Öğrenciler son haftalarda çözeceği deneme sınavlarıyla bu dengeyi ayarlamaya çalışmalıdır.

KONTROLLÜ DAVRANIN

 Bir diğer konu da; matematiksel işlemlerde her an kontrollü davranmanın, hataları en aza indireceğidir. İşlem hataları bu gibi anlık kontrollerle tespit edilebilir.

ADAYLAR YÜZDE 30 DAHA ŞANSLI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl son kez yapılacak sınav sorularının geçen yılki ile aynı zorluk düzeyinde olduğunu belirterek, “Ancak adaylar geçen yıla oranla bu yıl yüzde 30 daha şanslı” dedi…Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl son kez gerçekleştirilecek Öğrenci Seçme Sınavı’na (ÖSS) girecek adaylara öneri ve uyarılarda bulundu. Yarımağan, soruların geçen yılki ile aynı zorluk düzeyinde olduğunu belirtti. 14 Haziran Pazar günü yapılacak sınav saat 09.30’da başlayacak ve 3 saat 15 dakika sürecek.

CEP TELEFONU UYARISI

Adayları cep telefonu konusunda da uyaran Yarımağan, “Cep telefonu ile binaya kesinlikle girilmeyecek. Bina içinde, bir adayın üzerinde kapalı bile olsa cep telefonu bulunduğu tespit edilirse adayın sınavı geçersiz sayılacak” dedi. Yarımağan, sınava “Başı açık şekilde girme” kuralı bulunduğunu da hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adaylar yanlarında su getirebilir. Sınav sırasında tuvalete gitme ihtiyacı veya sağlık sorunları olursa görevlilerimiz kendilerine yardımcı olacak. Meslek yüksekokulları ve bazı lisans programları ile Açıköğretim Fakültesi’ne gitmek isteyenlerin 120 soruyu yanıtlamaları yeterli. Lisans programlarına yerleşmek isteyen adayların da bu 120 soruya ek olarak 60 soruyu daha yanıtlamaları gerekiyor.

145 PUAN ALMANIN YOLU

145 puan, sınavın birinci bölümündeki 120 soru üzerinden hesaplanıyor. Bu soruların da ortalama yüzde 15’ini yapmak yeterli oluyor. Yani her testte 30 soru var, her testten 5’er soru çözen bir aday 145 puan elde edebiliyor. Bir testten daha çok, diğer testten daha az çözenler de 145 puan alabilir. Lisans puanlarına girmek için gerekli baraj puanı 165 ve bu puanı elde etmek için, tüm testlerden eşit sayıda olacağını var sayarsak, soruların yüzde 25’ini çözmek gerekiyor.

KIRLARDA DOLAŞIN

“Sınava son birkaç günün kaldığı bu günleri normal yaşantınıza devam ederek geçirin. Aday kendisini nasıl rahat hissediyorsa onu yapsın. Eğer çalışarak rahatlayan aday varsa, son günlerde biraz çalışabilir. Dinlenmeyi, televizyon seyretmeyi, kırlarda gezmeyi daha çok seven, kendini böyle daha rahat hisseden adaylar da bunları yapabilir. Bu son günleri normal koşullarda geçirmelerinde yarar var. Ayrıca biraz tabiata çıkmalarında yarar olduğunu söyleyebilirim. Bu son gün kırlarda veya parklarda dolaşmak herhalde daha olumlu sonuç verir.