Ortaokul öğretmeninin “NASA” başarısı

Eğitim Güncel
Ankara Sincan’da Dr. Nurettin-Beyhan Elbir Ortaokulunda görev yapan Teknoloji ve tasarım öğretmeni Senem Çabuk, çocukluğundan beri uzaya ilgi duyduğunu ve bu merakının onun Ankara Üniversit...
EMOJİLE

Ankara Sincan’da Dr. Nurettin-Beyhan Elbir Ortaokulunda görev yapan Teknoloji ve tasarım öğretmeni Senem Çabuk, çocukluğundan beri uzaya ilgi duyduğunu ve bu merakının onun Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde yüksek lisans yapmasına vesile olduğunu söyledi.

Senem Çabuk, akademik çalışmaları için araştırma yaparken, NASA’nın öğretmenler ve öğrenciler için hazırladığı “Ortaokul Öğrencilerine Dünya Hakkında Bilgi Kazandırma Projesi”ni (Earth Knowledge Acquired by Middle School Students) gördüğünü, hemen başvurduğunu ve kabul edildiğini ifade etti.

Projeyle ilgili bilgi veren Çabuk, “Bu projeye en fazla 12 öğrenci kabul edilebiliyor. Çünkü kalabalık bir proje olmaması gerekiyor. Öğrencilerin belirli bir seviyede İngilizce bilmesinin yanında, coğrafyaya ilgi duyması gerekiyor. Teknolojiye de ayak uydurabilen öğrenciler olması gerekiyor, çünkü tamamen bilgisayar üzerinden yürüyen bir proje.” dedi.

“Öğrenciler astronotlar ile iletişime geçiyor”

Projeyle ilgili ilk denemeyi 9-12 Şubat’ta yaptıklarını belirten Senem Çabuk, “NASA’dan gelen kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaptık. 250 tane fotoğraf çekme hakkı tanındı. Her öğrencimiz ortalama 20’şer tane fotoğraf görüntülediler. Öğrencilerimiz kendilerine verilen şifreleri kullanarak, dünya üzerinde istedikleri yerin enlemini, boylamını, yerel zaman dilimini ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) girdikleri anda, seçtiği yerin yörüngesinde bulunan 6 astronot ile iletişime geçerek, görüntü isteminde bulunuyorlar.” şeklinde konuştu.

“204 ülkeden 19 ülke seçildi”

Dünya çapındaki projeye 204 ülkeden 19 ülkenin katılma hakkı kazandığını ve Türkiye’den kendisi ve öğrencilerinin kabul edildiğini vurgulayan Çabuk, projenin, dünya hakkında ortaokul öğrencilerine bilgi kazandırma amacıyla yapıldığını kaydederek, “Astronomiye, dünya fiziki coğrafyasına, ülkeler coğrafyasına ilgisi varsa bu öğrencileri tespit edip, onların bu alanda kendilerini geliştirmelerini sağlayan bir proje. Seçtiğim öğrenciler de bu alanlara meraklı öğrenciler.” diye konuştu.