Okuldan dönen çocuğu coşku içinde karşılamayın!

Eğitim Güncel
Çocuk Gelişim Uzmanı ve Günaydın yazarı Şenay Yılmaz, bu yıl çocukları okula başlayacak olan aileler için bir rehber hazırladı. Yılmaz, çocukların okulu sevmeleri ve daha başarılı olmaları için ö...
EMOJİLE

Çocuk Gelişim Uzmanı ve Günaydın yazarı Şenay Yılmaz, bu yıl çocukları okula başlayacak olan aileler için bir rehber hazırladı. Yılmaz, çocukların okulu sevmeleri ve daha başarılı olmaları için önerilerde bulundu:

Çocuğunuz okula başlamadan önce, ona kendi okul fotoğraflarınızı gösterin. Çocuklar, anne ve babasının çocukluklarını çok merak eder. Sizi önlüklü, çantalı ve okul sırasında görmesi; onu rahatlatacaktır.

Çocuğunuzla okul anılarınızı paylaşın. Bu, onun yaşadığı tedirginliği bir nebze azaltacaktır.

OKULDAN BAHSETMEYİN

Ev içinde sürekli okuldan bahsetmeyin. ‘Okulda şunlar olacak, öğretmenlerin şöyle olacak’ gibi konuşmalar, çocuğu daha çok kaygılandırabilir. Ona küçük hatırlatmalar yapmakla yetinin.

Okula başladığı ilk gün, ona eşlik edin. Okulda aşamalı olarak tek başına kalması gerektiğini, ona en başından söyleyin. Okuldan döndüğünde, rutin işlerinizi yapıyormuş gibi gözükün; kitap okuyun, örgü örün… Ayrılma sürecinin uzamaması için panikten kaçının.

Üç-dört gün içinde ayrılık cümlelerine başlayın. Ona, “Sen dersteyken, ben işlerimi halledeyim” diyebilirsiniz. İlk günlerdeki bir saatlik ayrılıkları, zamanla tamamen ayrılmaya dönüştürün.

İlk iki-üç gün okula çok sevdiği bir oyuncağı yanında götürmesine izin verebilirsiniz.

Çocuğunuza okuldan onu kimin alacağını mutlaka söyleyin. “Ben geleceğim” ya da “Deden seni alacak” gibi güven verici ifadeler kullanın.

BOŞANMIŞ ÇİFTLER NE YAPMALI ?

Boşanmış anne-babalar arasında, çocuğu okula kimin götüreceği önemli bir konudur. Büyük anlaşmazlıklarla bitirilen evlilikler sonrasında, annebabalar çocuklarının yanında hoş olmayan tutumlar sergileyebiliyor. Eğer anne-baba dostça ayrılmışsa, ilk gün çocuğu okula beraber götürebilirler. Ancak aralarında kavga ve gerginlik varsa; çocuğu okula götürme işini sırayla yapabilirler.

SÜREKLİ AĞLIYORSA OKUL FOBİSİ OLABİLİR

Okula giden çocuk bazen anne-babasından ayrılmak istemez ve sürekli ağlar. Bu durumda ise şunlar yapılmalı:

NET OLMALISINIZ

Önce ebeveyn olarak kendinizi gözden geçirin. Çocuğunuzdan ayrılırken çok mu dramatik davranıyor ve ondan kopamıyor musunuz? Bu, çocuğunuzda kaygı yaratıyor olabilir. Net olun ve giderken arkanıza bakmayın. Onu almaya geldiğinizde de mutlaka saatinden önce orada olun.

Çocuğunuzun ağlaması geçmiyorsa, bunun nedenini sorgulayın. Arkadaşlarından mı çekiniyor? Öğretmeniyle mi sorun mu yaşıyor? Bu konuda öğretmeninden görüş alın ve çocuğunuza direkt sorular sormaktan kaçının.

Uzun ve sık ağlamalar, okul fobisinin belirtisi olabilir. Okul fobisi; yoğun kaygı yaşayan, mükemmeliyetçi ve sosyal fobisi olan çocuklarda sık görülür. Bu durumda, mutlaka bir çocuk psikiyatrından destek alınması gerekir.

FAZLA BASKICI OLMADAN ONU KONTROL ALTINDA TUTUN

Eğer çocuğunuz bir önceki yıl okulda başarısız olmuşsa ve okula gitmek istemiyorsa, şu noktalara dikkat etmelisiniz:

Bu yıl için kendisine bir hedef koymasını isteyin. Bu hedeflerini, bir kartona yazsın ve yatak odasının duvarına assın.

Okulun ilk günlerinde üzerinde fazla baskı kurmadan onu kontrol edin.

Okuldan döndüğünde onu coşkuyla karşılamayın. İlk günlerde arkadaşları hakkında çokça konuşabilir. Onu dinleyin ama dikkatini de derslere çekmeye çalışın.

Başarılarını ödüllendirin. Başarısızlıklarında ise kendisini sorgulamasını isteyin. İlk iki ayda halen başarısızlıkları devam ediyorsa, uzman desteği alın.

Sabah