Okul Yolu ‘İlaç’ Gibi!

Eğitim Güncel
Uzmanlar çocukların okula yürüyerek gitmesinin kalp atışlarını ve kan basıncını düzenleyerek hastalık riskini azalttığını söylüyor Sabahları okula yürüyerek gitmek çocukların gün içinde yaşadığı stres...
EMOJİLE

Uzmanlar çocukların okula yürüyerek gitmesinin kalp atışlarını ve kan basıncını düzenleyerek hastalık riskini azalttığını söylüyor

Sabahları okula yürüyerek gitmek çocukların gün içinde yaşadığı stresi en aza indiriyor. Kalp atışları ve kan basıncı düzenlenerek çocuğun yetişkin olunca kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığı azalıyor. Ortalama 1.6 km yürümek, kalp ve damar rahatsızlığına neden olan kalp atış hızının artmasını ve kan basıncının yükselmesini kontrol altına alıyor. Uzmanlar, okul servisleri yerine mümkünse çocukların okullarına özellikle sabahları yürüyerek gitmesini öneriyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. İrem Acar okula yürüyerek gitmenin yararlarını sıraladı:

DÜZTABANLIĞI ENGELLİYOR

Çocukların yürümesi, kemik gelişimi açısından yararlı olur. Geleceğe yönelik osteoporozdan (kemik erimesi) korunma açısından da faydası olabilir. Aslında toprak yollarda yalın ayak, ayak kaslarını çalıştırıcı zeminlerde yürümeleri en yararlısı. Çünkü şehirleşme arttıkça düztabanlık oranı artıyor. Oysa Anadolu’da toprak yollarda, yalın ayak dolaşan çocukların ayakları çok daha sağlıklı; çünkü taban kasları çalışıyor. Okula yürüyerek gitmek, bu sırada temiz hava almak çocukların psikolojisini de olumlu etkiler. Yürüyüş de bir spordur sonuç olarak. Grup halinde yürüyüşler, çocuklar için bir oyun da olabilir. Bu sayede çocukların birbirleriyle olan iletişimleri güçlenip daha sosyal bireyler haline gelirler.

AYAKKABI VE YOLA DİKKAT!

Ayakkabı ve kıyafet seçimi çok önemli. Ona uygun, esnek tabanlı ve ayak bileğini kavrayan ayakkabılar olması gerekir. Çanta ağırlığı makul olmalı ve dengeli taşınmalı. Yürüyüşün hem eğlenceli hem de yararlı olabilmesi için tempolu, orta tempolu yürümelerinde fayda var. Yaş ilerledikçe mesafe de artabilir. Çünkü boy uzadıkça, bacak uzunluğu, adım mesafesi artıyor, daha kolaylaşıyor. Küçük çocuklarda daha az mesafe yürünebilirken bu mesafe boy uzadıkça büyüyerek artar. Okul yolunu yürürken havanın temiz olması büyük önem taşıyor.

Yürüyüşün çocuğa olumlu etkileri şöyle sıralanabilir

1- Şişmanlığın önüne geçilmesi
2- Kan akımının hızlanmasıyla dolaşıma faydaları
3- Kas ve kemiklerin güçlenmesi, eklemlerin esnekliği
4- Sindirimin kolaylaşması
5- Akciğer kapasitesinin artışıyla solunuma yararı
6- Beyne giden oksijen miktarının çoğalmasıyla zihinsel keskinlik ve düşünce potansiyelinin artması
7- Metabolizmayı uyararak dinç tutmak
8- Bağışıklık sistemini uyararak direncin ve dayanıklılığın artması 9- Moral ve özgüven artışı 10- Sosyalleşme

UZMAN GÖRÜŞLERİ

YORULACAK DİYE KORKMAYIN BIRAKIN ÇOCUK HAREKET ETSİN

Doç. Dr. Erdem Bagatur (Medical Park Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı): Çocuklar yorulacak diye korkmayın. Küçük çocuk daha çabuk yorulur ama daha ileri yaştaki çocuklar daha geç yorulur. 13-15 yaşındaki çocuklar ise neredeyse yorulmaz. Günde 6 saat top oynayabilirler. Sağlık açısından mesafenin bir kısıtlaması yoktur, bir zararı da yoktur. Orta derece yorulmalar sorun değildir; çocuk 5-10 dakika dinlenip iyileşir. İlkokul çocuğuna ‘4 kilometre yürü sonra derse katıl’ demek doğru olmaz. Ama bir iki kilometreyi rahatlıkla yürüyebilir.

HEM SOSYALLEŞİR HEM DE GÖZLEM YETENEĞİ ARTAR

Dr. Pınar Balgöz Ergül (Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı): Günümüzde çocuklar çok hareketsiz. Okula yürüyerek gidebilme imkânı olsa, sağlıklı gelişimlerine önemli bir katkı sağlayabilir. Çocukların okula servisle gitme mecburiyeti olmadığı durumda okula yürüyerek gitmeleri son derece sağlıklı bir durum olur. Bu, çocuğu obeziteden koruyacak, hareketini ve spor performansını artıracaktır. Sosyalleşme anlamında da katkısı olacaktır; arkadaşlarıyla beraber okula giden çocuk onlarla sohbet edecektir. Çevresini gözlemleyip gözlem yeteneğini geliştirecektir. Servisle okula giderken uyuyan çocuk, yürüyerek okula gittiği zaman etrafını inceleyerek daha uyanık, çevresiyle daha ilgili olacaktır.

ÇANTA YÜKÜNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR

Dr. Gülnihal Şarman (Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı): Çocuklara her gün en az 45 dakika hareket yapmalarını öneriyoruz. Eğer çocuk okuduğu okula yürüme mesafesinde yaşıyorsa, yürüyerek gitmesi genel sağlığı için faydalı. Bu kadar hareketi, egzersizi aynen beslenme gibi hayat programına almak gerekiyor. 3 hatta 4’üncü sınıfa kadar kendi kendine okula gitmesi önerilmez. Annenin veya babanın götürmesi en uygunu, en güvenlisidir. Okula gidip gelirken çanta yüküne dikkat etmek de gerekir.