“Öğretmenlerimiz değişen öğrenci profiline cevapta zorlanıyor”

Eğitim Güncel
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün önderliğinde İstanbul Üniversitesi (İÜ), İstanbul K...
EMOJİLE

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün önderliğinde İstanbul Üniversitesi (İÜ), İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile yapılan protokoller kapsamında hayata geçirilen ‘İstanbul Öğretmen Akademileri’ projesi 5 Kasım’da başladı. Projeyle 30 Nisan’a kadar usta isimler tarafından öğretmenlere eğitim verilecek. Eğitimlere isteyen öğretmenler katılıyor. 

İÜ Edebiyat Fakültesi Cemil Bilsel Konferans Salonu’undaki akademilerin açılış programında konuşan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, özellikle öğretmen adaptasyonu ve öğrenci yeterlilikleri alanlarında istenilen seviyede olmadıklarını söyledi. Müsteşar Tekin birçok alanda OECD ortalamalarını yakaladıklarını belirterek,” Türkiye’de eğitimde fiziksel kapasite olarak çok büyük ilerleme kaydettik. Ancak nitelik olarak istediğimiz düzeyde değiliz. Özellikle öğrenci nitelikleri ve yeterlilikleri ile öğretmenlerin sürece adaptasyonunda problemler söz konusu. Bu akademi ile birlikte şöyle bir öncülden yola çıkmıyoruz. Biz öğretmenlerimizin bilgisizliğini kabul etmiyoruz. Bu eleştirileri kabul etmiyoruz. Biz sadece gelişmeleri yakalamakta zorlanan öğretmenlerimize yardımcı olmayı amaçlıyoruz.

Değişen bir öğrenci profili söz konusu. Bundan 10 yıl önceki profille ciddi fark var. Öğretmenlerimizin bu değişen öğrenci profilinin ihtiyaçlarına cevap vermesini istiyoruz.  MEB’deki hizmet içi eğitimler bu akademinin yanı sıra devam ediyor.2016’dan bugüne kadar öğretmen eğitiminde 40 bine kadar faaliyet gerçekleştirdik. Öğretmen eğitiminde uzaktan eğitim gibi farklı yollarla 310 bin öğretmenimiz eğitim çalışmalarına katıldı” dedi.

BİZDE BİR AŞK PROBLEMİ VAR

Açılış toplantısında konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin de, öğretmenlerin  günümüzün teknolojisini vakit kaybetmeden alması gerektiğini belirterek, “Bizim eğitimde birçok alanda hedeflerimizi yakaladığımız görüyorum. Ancak sanırım Türkiye’de öğretmenlerin mesleğe karşı bir aşk problemi var. Mesleğe aşkla bağlanırsak eğitimimiz daha iyi yerlere gelecek. Öğretmen Akademileri gibi projelere daha çok öğretmenimizin katılmasını sağlamalıyız” diye konuştu. 

ÖĞRETMENLERİMİZE KENDİLERİNİ GELİŞTİRMELERİ İÇİN YENİ BİR FIRSAT

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de 5 Kasım’da başlayan akademilerin nisan ayına kadar devam edeceğini ve akademilere bu yıl 350 öğretmenin katılacağını söyledi. Akademilere başvuruların gönüllük esasına göre alındığının altını çizen Yelkenci,” Her şeyin merkezin yapması bekleniyor. Eğitim yöneticilerinin MEB tarafından ortaya konulan vizyonu desteklemesi ve bir tarafından tutması gerekiyor.

Biz öğretmen eğitiminin yöntem üzerinden ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. İşin erbabı isimleri öğretmenlerimizle bir araya getirmek ve onların kendilerini geliştirmesi için gönüllüğe dayanan bir fırsat veriyoruz. Bu akademilerde pratik ve teorinin uyumunu yakalamaya çalışıyoruz. Bütün sistemi dönüştürmek gibi bir hedefimiz yok. 5 Kasım’da programlar başladı, nisana kadar sürecek, her akademide 50, toplamda 350 öğretmenimiz akademilere katılıyor. Selim İleri, Turan Koç gibi birçok erbap öğretmenlerle bu akademilerde bir araya geliyor” dedi. 

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da böyle bir proje için üniversitenin imkanlarını sağlamaktan dolayı onur duyduklarını söyledi. Açılış programında yazar İskender Pala da ilk dersi de verdi.

AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerinde eğitim vaatleri arasında yer alan projede sanat, edebiyat, müzik, dil ve bilim gibi 5 akademide konularında önde gelen isimler eğitim veriyor. 5 Kasım’da başlayan eğitimler 30 Nisan’a kadar devam edecek. Projenin önümüzdeki yıllarda devam etmesi düşünülüyor.- Hürriyet