Öğretmen performans değerlendirme uygulaması devam etmeli

Eğitim Güncel
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yazısı yazan eğitimci ve okul müdürü Mahmut Balcı şunları söyledi: ‘Yirmi dört yıllık tecrübem, birikimim ve iki yıldır yapmaya çalıştığım okul müdü...
EMOJİLE

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yazısı yazan eğitimci ve okul müdürü Mahmut Balcı şunları söyledi:

‘Yirmi dört yıllık tecrübem, birikimim ve iki yıldır yapmaya çalıştığım okul müdürü olarak Milli Eğitim Bakanlığının Performans Öğretmen Değerlendirme Uygulamasını destekliyorum. Bu uygulama her meslekte olmalı. Bu uygulamayı garipsememek gerekir. Bazı Sendika yöneticilerinin ve mış gibi yapan bazı öğretmenlerin Öğretmen Performans Değerlendirmesi uygulamasına destek olmak yerine karşı çıkmalarını da doğal karşılıyorum. Çünkü bu kişilerin önceliği eğitimin kalitesi, öğretmenin işini iyi yapması yerine daha fazla üye yapmak, vakit doldurmak, huysuz, kaytarmacı kişilere karşı mesafeli duran okul idarecilerinin okul ortamında ağırlıklarının artmasını boşa çıkarmaktır. Birçok okul müdürünün şikayetçi olduğu üzere bu tür sendikacılar ve emek harcamaktan uzak duran bazı öğretmenler;  dirayetli, disiplinli okul müdürlerinin çene çalan öğretmenlere engel olmaya yönelik takiplerini boşa çıkarmakla ilgileniyorlar. Emeğin kutsallığı yerine fırsatın adamı olmaya çalışan bu kesimler elbette okul müdürlerinin kendilerini denetlemelerini, kendilerine rehberlik yapmalarını, eksiklerini söylemelerini istemezler. Çünkü onlar her şeyi biliyor ve tam yapıyorlar. Bu kişiler okul idarecilerinin konumlarının sağlam olmasını istemezler. Bunlar okul müdürlerini anlamsız itirazlarla, polemiklerle meşgul etmeye çalışırlar.

İnanıyorum ki Öğretmen Performans değerlendirmesi uygulaması taşları yerinden kaldırdı. Herkese ‘işini tam yap’ dedi. Ancak kaytarmacılar yine yan çizmeye, sosyal medya üzerinden uygulamanın sonlandırmasını savunacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı sayın Yusuf Tekin’in bu uygulamayı sürdürmesini diliyorum. Zaten kendisi de konuyla ilgili yaptığı açıklamada ‘Öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere her ders yılı sonunda kurum müdürü tarafından değerlendirileceği hükmü gereği öğretmenlerimizin değerlendirilme işlemleri 30 Haziran tarihi itibariyle bitmiş olacaktır. Bakanlığımız söz konusu değerlendirme sonuçlarını öğretmenlerimizin gelişim ihtiyaçlarını tespit ve öğretmenlerimizle ilgili politika geliştirirken veriye dayalı politika geliştirme amaçlarıyla kullanacak olup verilen puanlardan ötürü öğretmenlerimizin herhangi bir mağduriyet yaşaması söz konusu değildir. Bu yılki değerlendirme sonuçları üzerinden yapılacak analizler ve alınan dönütler sonucu değerlendirme sureci ve formlarla ilgili varsa aksayan ve eksik yönler tespit edilip sürecin önümüzdeki yıllarda daha sağlıklı işlemesi için gereken tedbirler alınacaktır.’ şeklindeki açıklamasıyla konunun sağduyulu bir şekilde takip edilmesini belirtmeye çalışmıştır. Ancak birileri bu konuyu da sosyal medya üzerinden sulandırmaya çalışacaktır.

Eğitimci terleyen, yorulan, koşan ve ideali olan kişi demektir. Öğretmen özlük hakları açısından bir memurdur. Ancak öğretmen pedagojik ve meslek ahlakı açısından bir rehberdir, bir rol modeldir, bir ustadır, bir ruh mimarıdır. Terlemeyen, yorulmayan eğitimci olamaz. Yanlış yapan ile doğrusunu yapanı, görevini ihmal eden ile görevini tam yapanı, öğrencisi ile ilgilenen ile ders saati kadar düşüneni, derse geç gelen ile dersi adam gibi işlemeyeni, başı sıkıştığında rapor alan öğretmen ile, işini tam yapan, okul idaresinin yaşadığı sorunları paylaşan, çözüm için gayret gösteren idealist öğretmenleri, okul idaresini başarısız kılmaya çalışan büro memuru gibi düşünen öğretmenler ile okul dışı vakitlerde de öğrencilerle ilgilenen eğitimcileri birbirinden ayırt etmek için performans değerlendirmesi uygulaması olmalı. Mesleğini tam yapan ile öğrenciyi, okulu ve idareciyi beğenmeyenleri birbirinden ayırt etmek için bu uygulama eksik yönleri giderilerek devam etmeli. 

Bazı öğretmenler performans değerlendirmesi uygulamasını savunma görüşüme katılmayabilirler. Öğretmenlere yönelik seminerlerde de belirttiğim üzere öğretmen olmak için sadece dört yıllık fakülte mezunu olmak, formasyon almak yeterli değildir. Okul idaresinin istediği bir toplantının notlarını dahi yazıya dökmekten aciz ancak sosyal medyada kahramanlar gibi yorumlar yazan Kpss Sınav Uzmanı Öğretmenlerimiz öğretmenin rolünü ve önemini öğrenci velisi oldukları zaman daha iyi anlayacaklardır. Mesleğine değer katmayan, çocuğa şahsiyet kazandırmayan, mesleğini vicdani, ahlaki sorumluluklar çerçevesinde yapmayan öğretmenlerin başka hizmetlere alınması, işini dört dörtlük yapan, emanete sahip çıkanlar ise takdir edilmeli, ödüllendirilmeli. Ancak ödül, başarı ve takdir kriterleri de ayağa düşürülmemeli.

Öğretmenlerin tam eğitimci, okul müdürlerinin de eğitim yöneticisi olarak görülmesiyle birlikte bu tartışmalar sona erecektir.’ 02.07.2016