Öğretmen Adaylarının Sıkıntıları Bitmiyor

Eğitim Güncel
Yıllardır atama bekleyen öğretmen adayı, Selçuk Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu Ceyda Cansu Denker’in uzun süredir dershanelerde iş aradığı ve son iş görüşmesi yaptığı dershaneden 300 TL’...
EMOJİLE

Yıllardır atama bekleyen öğretmen adayı, Selçuk Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu Ceyda Cansu Denker’in uzun süredir dershanelerde iş aradığı ve son iş görüşmesi yaptığı dershaneden 300 TL’lik maaş teklifi aldığı öğrenildi.

Bunun üzerine bunalıma giren Denker, kendini 4. kattaki evlerinin balkonundan boşluğa bıraktı. Genç kadın, ambulansla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Denker ile birlikte intihar eden ataması yapılmayan öğretmen sayısı 22’ye yükseldi.

Devlet sömürüyor

Konuyla ilgili konuşan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) Akdeniz Bölge Sorumlusu Ramazan Hakan, 150 bin ihtiyaç olmasına rağmen az sayıda atama gerçekleştiren MEB’in Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu döneminde kötü yönetildiğini söyledi.

Ramazan Hakan, öğretmen açığının ucuza kapatılmak istendiğini vurgulayarak, "Bakanlık 150 bin öğretmen açığı olduğunu açıklıyor. Ama 10 bin alım yapıyor. Geçen yıl 77 bin ücretli öğretmen çalıştırılmış. Madem ihtiyaç var niçin kadroya alınmıyor. Çünkü devlet de öğretmenleri sömürüyor. Ücretli öğretmen 300 TL ile 800 TL arasında maaşa çalışır. Tatillerde maaş almaz. Hatta kar yağmasın diye dua eder. Kar tatillerinde de para alamaz" dedi.

İşsiz kaldılar, evlenemediler

AYÖP Akdeniz Sorumlusu Ramazan Hakan, sistemin sosyal yapıyı da olumsuz etkilediğini belirtti. "Atama bekleyen öğretmenler, evliliklerini erteledi. İşsiz oldular, yaşları 30’u geçti. Evliler de çocuk yapmadı" diyen Hakan, "Milli Eğitim Bakanlığı 30 bin öğretmen alımı yaptığını açıklıyor. Ancak burada gerçek şöyledir. Kadroya alımların yarısı sözleşmelilerden geçmiştir. Bu durumda ataması yapılanlar 15 bin olmuştur. Yıllardır devam eden bu yanlışlıklar yığılmalara neden olmuştur. Meslek liselerinde 10. sınıftan sonra fizik dersi müfredatta yer almamakla birlikte üniversiteye giriş sınavında sorulmaktadır. Bu çelişkinin giderilmesi gerekir" diye konuştu.

KPSS büyük bir yanlış

Atamaların KPSS sonuçlarına göre yapılmasını eleştiren Hakan, öğretmenliğin sanat olduğunu, KPSS’nin kimin öğretmen olabileceğini seçmesinin büyük bir yanlış olduğunu söyledi. Hakan, "Bugün atama bekleyen 350 bin öğretmen adayı var. Öğretmenlik bir sanattır. Bunu KPSS ile belirlemek büyük bir yanlışlıktır.

Eğitim Fakültelerine ayar verildi

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Başkanı İsmail Hakkı Akkiraz, eğitim fakültelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Akkiraz, "Eğitim fakültelerinde iyi bir analiz yapılmalı. Öğretmen ihtiyacına göre öğrenci alımları yeniden düzenlenmelidir. Şu an ihtiyacın üzerinde öğretmen yetiştirildiği için sıkıntıya yol açmaktadır. Popülist siyasetçiler, üniversite sayısını daha da artırarak fayda sağlamamışlardır" ifadelerini kullandı.

Devletin vatandaşına karşı mükellefiyeti olduğunu söyleyen Akkiraz, "Anayasanın 5. maddesinde devletin vatandaşını maddi, manevi koruması gerektiği yer alıyor. Buna rağmen iş veremiyorsa bile başka bir iş sağlamakla mükelleftir" şeklinde konuştu.

350 bin öğretmen atama bekliyor

Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk da 350 bin öğretmenin atama beklediğini ve mevcut uygulama ile sıkıntıların daha da artabileceğine dikkat çekti. Koncuk, "Yıllarca atama bekleyip babasının vereceği harçlığa muhtaç kalan öğretmen adaylarımız bunalıma girmiş durumdadır. Şu an 350 bin öğretmen adayı atama bekliyor.

Milli Eğitim mevcut uygulamaya devam ederse atamalardaki sıkıntıların daha da artacaktır" dedi. 150 bin öğretmen açığı olduğunu 350 bin mezun olduğunu belirten Koncuk tüm öğretmen adaylarının atanabileceğini söyledi. Koncuk şöyle konuştu:

"Bakanlık, 150 bin açık olduğunu söyledi. 50 bin atama bu yıl, 100 bin de gelecek yıl yapıldığı zaman yığılmanın az da olsa önüne geçilecektir. Geriye kalan 200 bin öğretmen adaylarının da yeni projelerle atanmaları mümkün" diye konuştu.

Eğitim Bir-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: "100 bin öğretmen ataması yapılması gerekiyor"

Son 6 yıldan bu yana öğretmen sayısı hızla arttı. Üniversiteler plansız bir şekilde öğretmen yetiştirdi. Buna mukabil derslik sayılarının artmaması yığılmaya neden oldu. 7-8 senedir atama bekleyen öğretmen adayları var. Tek bildikleri iş öğretmenlik. Bu sorunun çözülebilmesi için bir defada 100 bin öğretmen atamasının yapılması şart. Ayrıca öğretmen yetiştiren fakülteler de yeniden yapılandırılarak öğretmen ihtiyacı kadar mezun verilmeli. İntihar vakaları bizi üzüyor. Korkarım arkası gelmez. Atanamayan adayların ailevi sorunları da artırıyor. Birçoğu nişanlısından ve eşinden ayrılıyor.

Eğitim Sen Başkanı Ünsal Yıldız: "Sistem intihara sürüklüyor"

22 eğitimcimiz keyiflerinden intihar etmedi. Yığınla eğitimci ihtiyacı varken ve birçok eğitimcimiz de hali hazırda bulunurlarken dershanelerde ve devlette ücretli öğretmen olarak sömürülmeleri kabul edilemez. Daha fazla eğitimci atanması için gerekli siyasi iradenin gösterilmesi lazım. Gençlerimizi intihara mevcut sistem sürüklüyor."

Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk: Mevcut sistem, sıkıntıları büyütür

"Yıllarca atama bekleyip babasının vereceği harçlığa muhtaç kalan öğretmen adaylarımız bunalıma girmiş durumda. Şu an 350 bin öğretmen adayı atama bekliyor. Milli Eğitim mevcut uygulamaya devam ederse atamalardaki sıkıntıların daha da artacak."

ÖĞ-DER Başkanı İsmail Hakkı Akkiraz

"Eğitim fakültelerinde iyi bir analiz yapılmalı. Öğretmen ihtiyacına göre öğrenci alımları yeniden düzenlenmelidir. Şu an ihtiyacın üzerinde öğretmen yetiştirildiği için sıkıntıya yol açmaktadır. Popülist siyasetçiler, üniversite sayısını daha da artırarak fayda sağlamamışlardır"

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) Akdeniz Bölge Sorumlusu Ramazan Hakan:

Atama beklerken hayatı kaçırdılar

150 bin ihtiyaç olmasına rağmen az sayıda atama gerçekleştiren MEB Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu döneminde kötü yönetildi. Öğretmen açığı ucuza kapatılmak istendi. Bakanlık 150 bin öğretmen açığı olduğunu açıklıyor ama 10 bin alım yapıyor. Geçen yıl 77 bin ücretli öğretmen çalıştırılmış. Madem ihtiyaç var niçin kadroya alınmıyor. Çünkü devlette öğretmenleri sömürüyor. Atama bekleyen öğretmenler, evliliklerini erteledi. İşsiz oldular, yaşları 30’u geçti."

Milli Gazete