Öğrenim Kredisi İcralık Yapıyor

Eğitim Güncel
Kredi Yurtlar Kurumuna borçlu kişilerle ilgili ‘son iş günü’ ayrıntısı gözlerden kaçınca binlerce kişi, Maliye ile icralık oldu. Yapılandırılan borçlar iptal edildi. Faizler yeniden b...
EMOJİLE

Kredi Yurtlar Kurumuna borçlu kişilerle ilgili ‘son iş günü’ ayrıntısı gözlerden kaçınca binlerce kişi, Maliye ile icralık oldu. Yapılandırılan borçlar iptal edildi. Faizler yeniden belirlenerek icra süreci başladı.

Öğrenim ve Katkı kredisi alıp geri ödemeyenler ve geciktirenler hakkında yeni yasal düzenleme 21 Temmuz 2009 tarihinde öğrenci borçları yapılandırıldı.

Borç yapılandırması sonucu, Kredi ve Yurtlar Kurumu‘na başvuranlara 12-24-36 ay olmak üzere taksit imkanı ve gecikme faizlerinde indirim hakkı tanındı.

Bu haktan öğrencilikleri sırasında yararlanan kişilerle, yeni çıkarılan yasadaki küçük ayrıntı mağdur ediyor.

5917 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 15 inci maddesi ile 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu’na eklenen geçici 4 üncü maddesinde yapılan değişiklikler; 6183 nolu Amme Alacakları Usulü Kanunu’ndakilerden farklı bir uygulamaya sahip.

Kamu alacaklarını düzenleyen 6183 nolu Amme Alacakları Usulü Kanunu’nda geciken taksitleri faizle ödeme imkânına sahip iken; bu yasadaki küçük ayrıntı binlerce öğrenciyi mağdur etti.

Vergi kaçıranlarıyla, banka hortumcularıyla ya da devletin alacaklı olduğu vatandaşlarlar yapılan anlaşmalarda; geciken ödemelerde aksayan taksitler faizle tahsil edilip; taksitlendirme hakkı korunurken, Kredi Yurtlar Kurumu‘ndan alınan kredilerin geri ödemesinde bu hak tanınmıyor.

Üstelik kamu alacağı olan kredi borçlarına dair 5917 sayılı yasada yapılan değişiklik; 6183 no’lu yasanın maddeleri ile farklılık taşıyor.

Yani devlete borcunu faiziyle kredilendirip ödemesini düzenli gerçekleştiren kişiyi, bir gün gecikme dolayısıyla banka hortumcusundan daha ağır cezayla cezalandırıyor.

Haber 7’nin Kredi Yurtlar Kurumu’nun internet sitesinde yer alan son ödeme tarihlerinin hafta sonuna geldiğini gündeme getirmesiyle birlikte kurumun sitesine gün boyunca ulaşmanın mümkün olmadığı gözlendi.

Konuyla ilgili soruları yöneltmek istediğimiz, Kredi ve Yurtlar Kurumu Başkanının makamına ulaşan Haber 7 konuyla ilgili herhangi bir geri dönüş alamadı. Herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı ise hala meçhul!

Uluslararası Hukuk Bürosu (UHB)’ndan Avukat Cengiz Göksel mağdur olan kişilerin mağduriyetinin giderilmesi için 3 yol bulunduğunu ifade etti. Üç yoldan yalnız biri mağdur kişinin bireysel tasarrufu ile gerçekleştirilebiliyor.

Göksel’e 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu ile 5917 sayılı kanunun uygulamalarının farklılığının Anayasa’ya aykırı olup olmadığını sorduk!

Göksel; 5917 sayılı yasada yer alan ‘son iş günü’ ifadesinin, mağdurlar karşısında yasayı haklı gösterse de diğer kamu alacaklarındaki uygulamalara bakıldığında mağdurun aleyhine bir durumun söz konusu olduğunu söyledi. Göksel; bu konuda özel bir yasal düzenleme olduğu için bu yasanın dikkate alınacağını belirtti.

Yasaya karşı ancak mecliste bir iptal davası açılabileceğini belirten Göksel bir de yasanın Cumhurbaşkanınca da iptalinin talep edilebileceğini söyledi.

Göksel, bir diğer yöntem olarak da mağdurların İdare Mahkemesi’ne dava açabileceğini belirtti. Mahkemenin kanunun Anayasa aykırı olduğu kararına varması durumunda konuyu Anayasa mahkemesine götüreceğini açıkladı.

Kısaca mağdurların önünde birbirinden zor 3 seçenek var. Çıkarılan yasadaki ayrıntı ile mağdur olan binlerce kişi şimdi çözüm konusunda kara kara düşünüyor. Gözünü meclise diken mağdurlar konuyla ilgili acilen bir düzenleme yapılmasını bekliyor.