Öğrenciyken Çalışmak Zor mudur?

Eğitim Güncel
Üniversitede lisans veya yüksek lisans öğrenimi gören gençlerin çoğu, bir yandan da çalışarak harçlıklarını çıkarıyor. Hem okuyup hem de çalışan gençler bu sayede erken yaşta hayat tecrübesi kazanmakt...
EMOJİLE

Üniversitede lisans veya yüksek lisans öğrenimi gören gençlerin çoğu, bir yandan da çalışarak harçlıklarını çıkarıyor. Hem okuyup hem de çalışan gençler bu sayede erken yaşta hayat tecrübesi kazanmaktan memnun. İşte Fisun Yalçınkaya’nın tam da böyle yaşan mücadelesi veren gençlerle konuşarak hazırladığı haberi…

Öğrencilik yaşamı sırasında işe güce koşturanların çoğu, farklı mesleklerde kısa süreliğine çalışıyor. Okula devam ederken para kazanabilmek ailelere karşı ekonomik bağımsızlığı kazanmanın bir yolu olabildiği gibi çoğu öğrenci için bir mecburiyet de olabiliyor. Devletten gelen öğrenim kredisi, belediyelerin verdiği, vakıflardan alınan veya şahsi burslar yardım sağlasa da çoğunlukla yetersiz kalıyor. Böyle olunca da ne iş olsa yapılmaya başlanıyor. Ajanslar veya şirketler, anketörlük, stant hostesliği, özel etkinliklerde garsonluk gibi bazı işlerde çalışmaları için özellikle öğrencileri tercih edebiliyor. Oyunculuk, asistanlık ya da öğrenim gördükleri dallarda staj da tercih edilen diğer işler arasında. Bunun yanı sıra çalışılan küçük işlerin tecrübe getirisi de oldukça büyük. Bazıları öğrencilik hayatında çalışmayı paraya ihtiyaçları olmadığı halde tercih ediyor.

BURÇAK BAŞPINAR (22) GALATASARAY ÜNİV. FELSEFE BÖLÜMÜ YÜKSEL LİSANS ÖĞRENCİSİ.

Çalıştığı işler: Garson, kasiyer, özel ders hocası, stant hostesi.
Ne olmak istiyor? Akademisyen.

BANA KALSA HİÇ ÇALIŞMAM

"Lisansta sosyoloji ve Latin dili okudum. Bana kalsa çalışmadan da yaşarım. Ama öğrencilik hayatım boyu çok çalıştım, hâlâ öğrenciyim ve lise öğrencilerine özel ders veriyorum. Bağdat Caddesi’ndeki Buz Bar’da altı ay kasiyerlik yaptım. 1 milyar alıyordum ama akşam 22:00-sabah 5:00-6:00 arası çalışıyordum. Sabah 8.45’te de önemli bir dersim vardı, uyumadan gidiyordum. Ajanslara bağlı olarak stant hostesliği yaptım, iş başı maksimum 60 TL alıyorum. Bir ara da organik pazarda yaban mersini sattım."

ATA SUNAY (21) İÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİSİ.

Çalıştığı işler: Anketör, oyuncu, mağaza satış danışmanı.
Ne olmak istiyor? Orman mühendisi.

Mağazada çalışmak çok sıkıcıydı

"Şu an üçüncü sınıftayım. Üç yıldır hem okuyup hem çalışıyorum. Ama çoğunlukla part-time yani yarı zamanlı işlerde. Mesela bir süre Cevahir’deki Topshop’ta çalıştım. Bazı işler çok sıkıcı. Bu da hem çok yorucu hem de çok sıkıcı bir işti. En kötü tarafı sabah 10:00’da spotların altına girmek ve adeta sanal bir ortamda çalışmaktı. Akşam dışarı çıkıncaya kadar yağmur mu yağdı, güneş mi açtı, ne oldu, hayatta ne var, haberin olmuyor. Buradan da ayda 600 TL aldım. Kendi geçimimi sağlamama yardımcı oldu. Bir de zaman zaman Beşiktaş’ta Sistematik Araştırma Merkezi’nde anketörlük yapıyorum. Anket başı 5 TL veriyorlar. Onun dışında ajanslardan haber geldiği sürece farklı organizasyonlarda görevli oluyorum. Greenpeace’de de çalıştım. Ha bir de, bir bölüm bir dizide küçük bir rolde oynadım, o çok eğlenceliydi. Öğrenciyi oynamıştım. Bu işler hem zor hem de zevkli."

AZAK KUBALI (26) İTÜ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİSİ.

Çalıştığı işler: Reklam oyuncusu ve stant görevlisi.
Ne olmak istiyor? Kendi işinin patronu.

Aileme destek oldum

"Yedi buçuk yıldır öğrenciyim. Umarım önümüzdeki aylarda mezun olacağım. İleride kendi işimin patronu olmayı hedefliyorum. Üniversitede pek çok işte çalıştım. Çoğunlukla bilişim fuarı gibi bazı fuarlarda stant görevlisi olarak çalıştım. Bir yan meslek veya hobi olarak da halen oyunculuk yapıyorum. Özellikle reklamlarda oynadım. Bu işlerden kendimi geçindirecek bir para kazanamasam da aileme destek oldum. Yani bu şekilde babamdan daha az para alarak onlara bir çeşit katkı sağlamış oldum. Ama hayat planım hiç de bu mesleklere devam etmek yönünde değil. Planım okulda eğitimini aldığım işi yapabilmek."

EBRU ÖNER (21) MARMARA ÜNİV. İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI 1. SINIF ÖĞRENCİSİ.

Çalıştığı işler: Garsonluk.
Ne olmak istiyor? Reklamcı.

İhtiyaçlarım için çalışıyorum

"Ailem Antalya’da yaşıyor ve bana destek oluyor ama ben de burada fazladan ihtiyaçlarımı karşılamak için çalışıyorum. Hemen tüm arkadaşlarım benzer işler yapıyor, hatta aynı liseden yedi arkadaşım zaman zaman burada benimle birlikte çalışıyor. Garsonluk yapıyorum, yorucu ama zevkli. Öğrenciyken çalışmak bence hayat tecrübesi kazanmanın en güzel yollarından biri."

EMRAH KURTKAN (23) İTÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ 4. SINIF ÖĞRENCİSİ.

Çalıştığı işler: Barmenlik
Ne olmak istiyor? Gıda mühendisi.

Hem okuyup hem çalışmak zor

"Ben barmenlik yapıyorum. Çalışma saatlerim ders programıma göre değişiyor. Hem okuyup hem çalışmak gerçekten zor. Derse geç girdiğimiz oluyor, ödevleri geç veriyoruz ya da zor hazırlıyoruz. Okuldaki beşinci yılım ve bazı hocalar ‘Kimsin sen? Seni ilk defa görüyoruz,’ diyorlar. Ben tamamen geçinmek için çalışıyorum. Ama paraya ihtiyacım olmasaydı yine de çalışırdım; sadece bu kadar yoğun ve yorucu bir şekilde olmazdı. Çok fazla tecrübe kazanıyorum bunu yadsıyamam…"