Öğrencilere Tatil Yok

Eğitim Güncel
Okulların tatile girmesinin ardından şimdiden gelecek yılın sınavlarına hazırlık için dershanelere başlanması ve ÖSS’ye girenlerin tahmini netlere göre tercihlerini belirleme telaşında olmaları ...
EMOJİLE

Okulların tatile girmesinin ardından şimdiden gelecek yılın sınavlarına hazırlık için dershanelere başlanması ve ÖSS’ye girenlerin tahmini netlere göre tercihlerini belirleme telaşında olmaları nedeniyle öğrenciler henüz tatil havasına giremedi.

İlk ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 15 milyon öğrenci, uzun ve yorucu bir eğitim-öğretim yılını geride bıraktı. Okullar kapanmasına rağmen ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflar ile lise son sınıfa geçenler ağırlıklı olmak üzere öğrencilerin önemli bölümü gelecek yıla hazırlık amacıyla şimdiden dershanelerin tanıtım derslerine katılmaya başladı.

Öğrenciler, Ramazan Bayramı’nın ardından 24 Eylülde başlayacak 2009-2010 eğitim-öğretim yılı için sıcak havalarda bazen bunalsalar da "gelecek kaygısı" nedeniyle adeta bir maratonda rakiplerini geçebilmenin mücadelesini verircesine  yoğun tempoya hazırlanıyor.

"TATİLİN SÜRESİ 15 GÜNÜ GEÇMEMELİ"
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, yaptığı açıklamada, eğitimde başarıda zeka, hız ve hırs gibi etmenler yerine etkili öğrenme, etkili ders çalışma ve zaman yönetimi gibi becerilere sahip olunmasının etken olduğunu söyledi.

Zamanını en iyi şekilde kullanıp motivasyonu artırarak stresi azaltanların başarılı olduğuna dikkati çeken Kutlu, şöyle konuştu:
"Başarıya ulaşmanın ne yazık ki kolay ve kestirme yolu yok. Başarı fedakarlık, özveri ve çaba ister. Ancak öğrencilerin birçoğu yoğun eğitim döneminden sonra dinlenmeyi hak ettiklerini düşünürler. Bu aslında doğru bir düşünce ve verimli tarlanın bir süre nadasa bırakılması gibi yararlı. Ancak bu tatilin süresi asla 15 günü geçmemeli. Çünkü verimli bir tarla da uzun süre nadasa bırakılırsa yabani otlarla kaplanır ve bunların daha sonra temizlenmesi uzun zaman ve çaba gerektirir. İnsan beyni de bir unutma ustasıdır ve uzun tatil arası öğrencilerin bildiklerini unutmaya başlamalarına neden olur. Bu nedenle yaz tatilinin başından itibaren öğrenci 10-15 günlük tatil sonrası fazla  geciktirmeden tekrar küçük çalışmalara başlamalı. Ardından gittikçe artan tempoda bu süreç devam etmeli."
Kutlu, tatilde öğrencilerin çalışmalarının yanı sıra sosyal ve sportif faaliyetlere zaman ayırmaları gerektiğini vurgulayarak, bu sayede öğrenmeye olumlu katkıda bulunulabileceğini belirtti.

TERCİH TELAŞI
Geride kalan eğitim-öğretim yılında yapılan ÖSS’ye giren 1 milyon 349 bin 782 aday ile 8. sınıflar için yapılan SBS’ye giren 1 milyon 30 bin adayı tercih telaşı sardı.

Sınav sonuçlarını temmuz ayının ortalarında öğrenecek öğrenciler, soruların cevaplarına bakarak çıkardıkları tahmini netleri üzerinden tercih sıralaması yapmaya başladı.

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerin tatile girdiğini belirterek, buna karşın bazı kurumların yeni kayıt yaptıran öğrencilerinin yeni ortamlarına ve arkadaşlarına alışması için tanıtım dersleri uygulamasına gittiklerini ifade etti.

Dershanelerin öğrencilere doğru tercih yapmaları konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti verdiğini belirten Köprülü, şöyle konuştu:

"Sınavları atlattıktan sonra öğrencileri doğal olarak tercih telaşı sarıyor. Bu telaşı bir nebze de olsa azaltmak ve onları doğru yönlendirebilmek adına gerekli bilgileri veriyoruz. Dershaneler danışmanlık hizmetini öğrencisi olsun olmasın ücretsiz sunuyor. Amacımız öğrencileri yetenekleri ve istekleri doğrultusunda en iyi şekilde yönlendirebilmek."