MEB’den Eğitime Yenilikçi Destek

Eğitim Güncel
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bakanlıkça geliştirilen Okul Gelişim Programı ile kayıt oranları yüzde 90’nın altında olan ilçelerdeki tüm okullara fon sağlanacağını belirterek, "Sosyal ...
EMOJİLE

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bakanlıkça geliştirilen Okul Gelişim Programı ile kayıt oranları yüzde 90’nın altında olan ilçelerdeki tüm okullara fon sağlanacağını belirterek, "Sosyal desteğe ihtiyaç duyan öğrenci ve velilerin desteklenmesi, eğitim kalitesinin artırılması, kayıt tamamlama ve üst öğrenime devam oranlarının artırılması amaçlanıyor" dedi.

Bakan Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığınca Başkent Öğretmenevinde düzenlenen, "Okul Destek Programı" tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Çubukçu, bu projenin Ortaöğretim Projesi kapsamında, Türkiye’de eğitime erişim ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Hükümet ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası arasında imzalanan Ortaöğretim Projesi’nin koordinasyonunun Bakanlığın Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı tarafından yürütüldüğünü anımsatan Çubukçu, "Söz konusu projenin amacı, yaşam boyu öğrenmeyi destekleyecek şekilde ortaöğretimin kalitesinin, ekonomik uygunluğunun ve eşitlik düzeyinin artırılmasıdır" dedi.

Dünyanın hemen her ülkesinde toplumların eğitim ve kültür düzeyinin, çocuklarına eşit eğitim verip vermediği ile ölçüldüğünü ifade eden Çubukçu, "Özellikle Türkiye gibi genç nüfusu yüksek olan toplumlarda eğitime erişim daha fazla önem taşımaktadır. Bu kapsamda Türkiye’nin en önemli eğitim sorunlarından birisi, temel eğitim düzeyinde kayıt, devam ve tamamlama alanında yaşanmaktadır.

İşte bu sorunun çözümüne yönelik olarak Ortaöğretim Projesi yeniden yapılandırıldı ve projeye Okul Gelişim Programı adı altında bir alt bileşen daha eklendi" diye konuştu.

Okul Gelişim Programı ile kayıt oranları yüzde 90’nın altında olan ilçelerdeki tüm okullara fon sağlanacağını belirten Çubukçu, "Sosyal desteğe ihtiyaç duyan öğrenci ve velilerin desteklenmesi, okul yönetici ve öğretmenlerin kapasitesinin geliştirilmesini, eğitim kalitesinin arttırılması, kayıt tamamlama ve üst öğrenime devam oranlarının artırılarak eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması amaçlanmaktadır" dedi.

Bu programın bütçesinin 24 milyon Avro olduğunu anlatan Çubukçu, şöyle devam etti: "Okul Gelişim Programı ile okul kayıt, tamamlama ve bitirme ile bir üst öğrenime devam etme oranları düşük olan 25 ildeki 46 ilçenin milli eğitim müdürlüklerine, bu ilçelere bağlı olan 2 bin 552 ilköğretim ve 158 ortaöğretim okuluna ulaşmak hedeflenmektedir. Böylelikle toplam 2 bin 710 okula, 493 bin 774 öğrenciye, 13 bin 550 yöneticiye ve öğretmene ve bu okullarda bulunan öğrencilerin aileleri olmak üzere toplam 2 milyon kişiye ulaşmış olacağız."

Okul Gelişim Programı’nın Türkiye’de ilk kez uygulanacağını vurgulayan Bakan Çubukçu, bu programın hedeflenen ilk ve ortaöğretim okullarına kapasite oluşturmada, eğitim kalitesini ve kayıt oranlarını artırmada yardımcı olacağını söyledi.

Bu çalışmanın dikkate değer bir yönünün de kız çocuklarının orta ve yüksek öğrenime kazandırılmasına yapacağı katkı olduğuna dikkati çeken Çubukçu, kız ve erkek öğrencilerin okullaşma oranları arasındaki farkın yüzde 8.91 olduğunu, bu farkın önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 2’nin altına indirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

2009-2010 eğitim-öğretim yılında okullaşma oranlarının okul öncesi eğitimde yüzde 38.55’e, ilköğretimde yüzde 98.17’ye, ortaöğretimde yüzde 64.95’e yükseldiğini bildiren Çubukçu, "Asıl hedefimiz, eğitimin kalitesi yanında okullaşma oranlarını da daha yukarlara çekmek" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, amacı ve hedefi çok özel olan Okul Destek Programı ile geleceğe büyük ve ileri bir adım daha atılmış olacağını da ifade etti.

Dünya Bankası Türkiye Ofisi Direktör Yardımcısı Keiko Sato da bu çalışmayla MEB‘in çok önemli bir adım attığını belirterek, böylelikle eğitime yenilikçi bir desteğin verileceğini söyledi.

Eğitimde bilgisayar gibi materyallerin eğitim için bir araç olduğunu ifade eden Sato, önemli olanın eğitim ortamları olduğunu belirtti.

ABD’de yapılan çalışmaları anlatan Sato, okul öncesinde dezavantajlı çocukların aileleri için programlar düzenlendiğini, böylece ailelerin okuma becerilerinin geliştiğini bildirdi.

Türkiye’de de daha yenilikçi fikirlerin ortaya konulacağına inandıklarını ifade eden Sato, geliştirilen bu programdan memnuniyet duyduklarını kaydetti.