LYS sonuçları yeniden hesaplanacak!..

Eğitim Güncel
Bireysel Orta Öğretim Başarı Puanı’na göre hesaplama sistemini uygulama kararı alan YÖK’e rağmen Danıştay, ‘Bu yıl eski sistemin uygulanması zorunlu’ dedi. Bu karara göre YÖK&#...
EMOJİLE

Bireysel Orta Öğretim Başarı Puanı’na göre hesaplama sistemini uygulama kararı alan YÖK’e rağmen Danıştay, ‘Bu yıl eski sistemin uygulanması zorunlu’ dedi. Bu karara göre YÖK’ün puanları baştan hesaplaması gerekiyor.

YÖK’ün talimatıyla ÖSYM, adayları yükseköğretime yerleştirirken okulların değil, bireysel başarının öne çıkarıldığı “Orta Öğretim Başarı Puanı”na göre hesaplama yaptı. Danıştay ise eski sistemin uygulanmasını istedi.

Üniversiteye girişte AOBP esas alınacak!

Danıştay, üniversiteye yerleştirmelerde eskisi gibi, okul başarı ortalamasına dayalı olarak belirlenen AOBP’nin (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) uygulanacağını bildirdi. ÖSYM, 2012-ÖSYS kılavuzunu, sadece farklı katsayı uygulamasını kaldıran YÖK kararını esas alarak yılın başında yayınlamıştı. Bu kılavuzda, yerleştirme puanlarının hesaplanmasında AOBP’nin esas alacağı yazıyordu.

Ancak nisan ayında yasalaşan ve ‘4+4+4’ olarak kamuoyunda bilinen düzenlemenin içinde yer alan bir değişiklikle AOBP uygulamasına son verilmiş, OBP’nin hesaplamalarda esas alınacağı hükme bağlanmıştı. Vatan’ın haberine göre: Bu düzenleme Danıştay’a dava konusu yapıldı. Danıştay açılan dava kapsamında konuyu incelerken, Meclis’in tatili girmesine yakın yasalayan bir düzenlemeyle AOBP uygulamasına dönüş sağlanmıştı. Hesaplamalarda OBP uygulanmayacağı ifade edilmişti. Konu incelemesinde olan Danıştay, son yasal düzenlemeyi dikkate alarak dün açıkladığı kararında OBP’nin uygulamasına son verildiğini, hesaplamada AOBP’ye dönüş olduğuna karar verdi.

Bu düzenleme OBP’yi dikkate alarak yerleştirme puanlarını kısa bir süre sonra açıklaması beklenen ÖSYM’yi zor durumda bıraktı. ÖSYM tüm hesaplamaları çöpe atarak AOBP üzerinden yeni bir hesaplama yapacak dolayısıyla açıklama gecikmiş olacak.

DAİRENİN GEREKÇESİ

Dairenin gerekçesinde, 2547 sayılı Kanun’un 12 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren geçici 62. maddesi ve madde gerekçesinden anlaşıldığı üzere, Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplama yönteminin, 2012 yılı içinde yapılacak yükseköğretim yerleştirme işlemlerinde uygulanmayacağı belirtildi.

Gerekçede, 2012 yılı yerleştirme işlemlerinde Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 30 Kasım ve 1 Aralık 2011 tarihli kararıyla yayıma uygun bulunan 2012 ÖSYS Kılavuzu’nun ilk halinde öngörülen hesaplama yönteminin uygulanacağı ifade edilerek, şöyle denildi: “Bir başka ifadeyle 6353 sayılı yasa ile 2547 saylı yasaya eklenen geçici 62. madde uyarınca, 2012 ÖSYS Kılavuzu’nun revize edilmiş halinin dava konusu edilen ‘Ortaöğretim Başarı Puanı’ başlıklı 6. kısmı 2012 yılı yükseköğretim yerleştirme işlemleri için uygulanma kabiliyetini yitirmiştir. Ayrıca, 6353 sayılı yasa ile meydana gelen değişiklik Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin internet sitesi üzerinden yaptığı 9/7/2012 günlü basın açıklaması ile de ifade edilerek kamuoyuna duyurulmuştur.

Bu bilgiler ışığında, tümü 12. sınıf öğrencisi olan ve 2012 yılında yükseköğretime geçiş sınavına giren davacıların 2012 yılı yükseköğretime yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, 2012 ÖSYS Kılavuzu’nun 6287 sayılı yasa uyarınca revize edilmiş halinde öngörülen yöntem uygulanma imkanı bulmayacaktır. Bir başka ifadeyle, dava konusu edilen kılavuz hükmü 6353 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle davacılar için (2012 yılı yerleştirme işlemleri için) uygulanma imkanını kaybetmiştir. Bu duruma göre, 2012 yılı yükseköğretime yerleştirme işlemlerine ilişkin düzenleme yapmakla birlikte 6353 sayılı Yasanın(2547 sayılı Yasanın geçici 62.maddesi) yürürlüğe girmesiyle uygulanma imkanı kalmayan 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu’nun ‘Ortaöğretim Başarı Puanı’ başlıklı ve 6287 sayılı yasa uyarınca revize edilmiş 6. kısmı için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinde öngörülen yürütmenin durdurulmasına ilişkin koşulların oluştuğundan bahsedilemeyeceğinden yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerekmektedir.”

AA