LYS sınavına kadar zaman nasıl kullanılmalı?

Eğitim Güncel
Bazılarınızın LYS’yi ‘Lan Yinemi Sınav’ şeklinde kodladığınızı biliyorum. Sınava kısa süre kalınca ben de LYS’yi ‘Lütfen Yarına Sarkmasın’ şeklinde kodladım ve bunu...
EMOJİLE

Bazılarınızın LYS’yi ‘Lan Yinemi Sınav’ şeklinde kodladığınızı biliyorum. Sınava kısa süre kalınca ben de LYS’yi ‘Lütfen Yarına Sarkmasın’ şeklinde kodladım ve bunun üzerinden sınava giden süreci analiz etmek, bir türk çalışma prensipleri listesi oluşturmak istiyorum. Yazıma olayın ruhuna uygun bir soruyla başlayayım: 13 Haziran’da yapılacak bir sınavla ilgili henüz mayıs ayında okurlarına ‘Lütfen Yarına Sarkmasın’ başlıklı bir yazı kaleme alan yazar, neyi ifade etmek istemiştir?

a.motivasyon

b.zaman
c.sorular

d.sınav başvurusu

Sevgili öğrenciler, 13 Haziran’a kadarki süreçte en önemli olduğuna inandığım planlama, zaman ve sınav karakteri hakkında çıkarımlarda bulunmak istiyorum.

Lise süre olarak 4 seneden ibaretse ve YGS’de genel olarak 9’uncu sınıf konularından sorumlu olduğumuzu düşünürsek, demek ki LYS’deki konular YGS’dekilerin 3 katı fazla yani 10, 11 ve 12’nci sınıf konularından sorumlusunuz.

Planlama yaparken önce zamana sonra da gitmek istediğiniz alan ve en fazla puan gelecek ders katsayılarına dikkat edin. Aşağıdaki tabloya bakarsak MF 3 puan türünden bir bölüm hedefleyen öğrencinin 1 tane biyoloji sorusu, tam 3 geometri sorusuna eşit puan getirecek. 3 geometri sorusunu 4 dakikada çözeceğinizi düşünürsek 1 dakikada çözdüğünüz biyoloji netinin katkısını siz değerlendirin.

Tablodaki oranlar çok az değişebilir ama benzer oranlardan oluşacaktır. Bu süreçte tüm öğrencilerin konu eksiklerini tamamlaması çok önemli. En az 20 gün öncesine kadar tüm konular bitmeli. Sonrası ise bol soru çözmek, deneme yapmak.

/

Peki deneme sınavlarının faydası ne?

1- Farklı soru çeşitlerini görmemize yarar. Bu da ayrıntılara daha hâkim ve her soru türüne hazırlıklı olmamızı sağlar.

2- Bizi zaman kullanımı açısından sınava hazırlar. Deneme sonrasında kaç soruya vakit kalmadığını ya da takıldığımız 1, 2 soru yüzünden kaç soruya yetişemediğimizi anlamamıza, optik forma işaretlemede kullandığımız yöntem ve benzeri birçok duruma karşı doğru davranışlar sergilememize yardımcı olur.

3- Sınav alışkanlığı kazandırır ki bu durum bizi hem biyolojik hem de psikolojik olarak sınava hazırlar.

4- Önceki senelerde çıkmış soruları çözmek birebir sınav tecrübesi yaşatırken, soru türü, konuların dağılımı gibi birçok ayrıntıyı öğretir.

Öğrencilere sınava üç hafta kala mutlaka zamanı doğru değerlendirmelerini, planlı olmalarını ve bol bol deneme çözmelerini tavsiye ediyorum.

LYS’nin bilgiyi ölçen, kesin ve net bilgiler gerektiren bir sınav olduğunu biliyoruz. O sebeple konuları hafızamızda yenilemek için genel tekrar yapılmalı.

Kemal Çay, Eğitim Uzmanı/Hürriyet