Liseden Binlerce Mezun Veriyoruz

Eğitim Güncel
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Bilecik Üniversitesi’nin Gülümbe Yerleşkesi’ndeki spor salonunda düzenlenen yeni akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ertuğrulgazi Lisesi’nd...
EMOJİLE

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Bilecik Üniversitesi’nin Gülümbe Yerleşkesi’ndeki spor salonunda düzenlenen yeni akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ertuğrulgazi Lisesi’nde yatılı olarak bir süre eğitim gördüğünü, o binayı bugün gördüğünde de hoş duygular hissettiğini söyledi.

YÖK‘te başladığında çok acil bir sorunla karşılaştıklarını anlatan Prof. Dr. Özcan, şöyle konuştu:

”O sorun da maalesef bizden önceki insanların çok dikkatle ele almadıkları ve çok değer vermedikleri üniversite önünde bekleyen öğrencilerin sayısıydı. Gerçekten hazin bir durumdur. Yani ülkenizde pek çok üniversitemiz var ama sizler o yıl liseden mezun ettiğiniz öğrencilerinizi o üniversitelerinize yerleştiremiyorsunuz. Yerleştiriyorsunuz ama pek çoğu açıkta kalıyor. Bu gerçekten utanç verici bir durum. Derhal böyle bir durumdan kurtulmanın gerektiğine inandık ve arkadaşlarımızla beraber YÖKteki bu sorunu nasıl çözeriz diye ilk önce bu meseleyle uğraştık. Birkaç yol takip ettik en kolayı kontenjanları artırdık. Son 20-25 yılın istatistiğine bakın, üniversiteye giren sayısına, bunların yıllar itibariyle yüzde 3 ile yüzde 6 arasında değiştiğini görürsünüz. Yani hızla nüfusu artan, lise mezunu artan bir ülkede kontenjan artışlarını yüzde 3 ile sınırlı tutmak çok mantıklı bir davranış değildir.”

Milli Eğitim Bakanlığının istatistiklerine göre Türkiye’de liseden her yıl mezun olan 530-540 bin öğrencinin olduğunu anlatan Prof. Dr. Özcan, şunları kaydetti:

”Bazı yıllar biraz değişerek 570 bine kadar çıkıyor. Bizim bu yıl içinde üniversitelerde yarattığımız kapasitenin miktarı 530 bindir. Yani neredeyse başa baş gelmiş durumdayız. Peki o zaman problem nereden çıkıyor? Problem maalesef eskiden kalmış, bir yıl önceki sınava girmiş ama kazanamamış, birinci eğitimini bitirmişte ikinci eğitiminin diplomasını almak isteyenler. Bunların sayısı 860 bindir. 860 bin fazlayı sırtımızdaki küfede taşımak durumundayız. Derhal bu sayının eritilmesi gerekiyor. Tabii, hadi diyelim kapasite yarattınız o yıl liseden mezun olan öğrencilerinizi üniversiteye yerleştirdiniz. Sorun orada bitmiyor. Derhal öğretim üyesi bulmakla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu kadar insanı üniversiteye koydunuz kim bunlara eğitim verecek? Gerçekten zaman ayırdığımız ikinci problemimiz de öğretim üyesi teminiydi."