Kontenjanlarla 200 Bin Öğrenci

Eğitim Güncel
Prof. Dr. Özcan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) Senato toplantısına katıldı. Toplantı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Özcan, göreve geldiğinde en önemli sorunun, üni...
EMOJİLE

Prof. Dr. Özcan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) Senato toplantısına katıldı.
Toplantı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Özcan, göreve geldiğinde en önemli sorunun, üniversitede eğitim talep eden 1.5 milyon öğrencinin durumu olduğunu bildirdi.
Özcan, önce bu soruna çözüm bulmayı düşündüklerini ve kontenjanları artırdıklarını belirterek, ”Bunu yaparken, biraz üniversitelerin homurdanmalarıyla karşılaştık ama bu homurdanmalar benim için bir şey ifade etmedi” dedi.

Kendilerinden önceki 20 yılda üniversitelerin kontenjanlarının ne kadar olduğunu merak ettiğini ve bütün istatistikleri çıkarttırdığını anlatan Özcan, bu dönemde üniversitelerin kontenjanlarının yüzde 3 ile 6 oranında arttığını tespit ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

”Dışarıda 1.5 milyon çocuğu bekleyen bir ülkede, üniversiteler nedense bu soruna uzak ve soğuk davranmaktaydı. Şimdi size tıptan çok çarpıcı bir örnek vereceğim. 1986-87 akademik yılında bu memlekette 21 tane tıp fakültesi varmış, bu 21 fakülteye kabul edilen öğrenci sayısı 5 bin 99’muş. Tam 20 yıl önce, bu tıp fakültelerindeki öğretim üyesi sayısı ise 2 bin 5’miş.

20 yıl sonra, 2007-2008 öğretim yılında, kaynakları kıt olan ülkede, 26 tane yeni tıp fakültesi açılmış. Kontenjan sayısı ise sadece 5 bin 117 olmuş, sadece 18 kişi artmış. Bu hangi akılla rasyonalize edilebilir?

Dedim ki (burada çok ciddi bir yanlış var.) Nedenini biz arkadaşlarla bulamadık. Nedeni basit. Her yeni tıp fakültesi açıldığında, eskileri kontenjanını kısmış. Sonunda bu hale gelmiş.”
Prof. Dr. Özcan, bunu öğrenince genel kurula gittiğini ve verileri ekrana yansıttığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Dedim ki (arkadaşlar, bu yıl bu sayıyı 100 bin artıracaksınız.) Çok sinirlendim. Kendi kendime dedim ki (20 yılda 18 kişi artmış, senin istediğin kontenjan sayısına bak). Geri geldiğimde (bu sayı 200 bin kişi olacak) dedim. Ondan sonra çalışmaya başladık. Neyse birinci yılda yüzde 25 arttı. İkinci yıl da bu artışın üzerine yüzde 15 artış oldu. Böylelikle iki yılda yaklaşık 200 bin kişi üniversiteye girme hakkı elde etti.”