Kontenjanlar Ne Kadar Artacak?

Eğitim Güncel
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, öğretim üyesi eksikliği nedeniyle bu yıl üniversite kontenjanlarındaki artış oranlarını açıkladı. Vakıf üniversiteleri rektörleri ve mütevelli heyeti başkanları ile bir a...
EMOJİLE

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, öğretim üyesi eksikliği nedeniyle bu yıl üniversite kontenjanlarındaki artış oranlarını açıkladı.

Vakıf üniversiteleri rektörleri ve mütevelli heyeti başkanları ile bir araya gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bu yıl üniversite kontenjanlarındaki artışın yüzde 5’i geçmeyeceğini söyledi.

Özcan yaptığı açıklamada; bir yıl önce devlet, vakıf ve KKTC üniversitelerinin ön lisans ve lisans programlarına yaptıkları kontenjan artışıyla devlet üniversitelerinin ön lisans programlarını 267 bin 98, vakıf üniversitelerini 33 bin 695, KKTC’deki üniversiteleri bin 510, lisans programlarında ise devlet üniversitelerini 268 bin 888, vakıf üniversitelerini 44 bin 959, KKTC’deki üniversiteleri 16 bin 664 kontenjana çıkardıklarını, bu artışın cumhuriyet dönemindeki en büyük artış olduğunu belirtti. Geçen yıl kontenjan artışının hukuk fakültelerinde yüzde 19, tıp fakültelerinde yüzde 40, mühendislik fakültelerinde yüzde 19, elektrik-elektronik mühendisliğinde ise yüzde 43 oranında olduğunu vurgulayan Özcan, bu yılki artışın yüzde 5’in üzerine çıkamayacağını ifade etti.

‘VAKIF ÜNİVERSİTESİ AÇMAYA DEVAM’

Gaziantep’te, YÖK üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek ve Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan‘la birlikte vakıf üniversiteleri ormanına ağaç diken YÖK Başkanı Özcan vakıf üniversitelerinin kendi öğretim üyelerini yetiştirmelerini de istedi.

30 BİNİ GEÇMEYECEK

YÖK Başkanı, ‘Kontenjan artışını kısıtlı tutmamızın en önemli nedeni yeterli sayıda öğretim üyemiz olmaması. Bu nedenle vakıf üniversitelerine, öğretim üyelerini kendilerinin yetiştirmesini öneriyoruz. Bu konuda bütün engelleri kaldırdık. Bu yıl kontenjan artışının 30 bini geçmeyeceğini tahmin ediyorum. Üniversite kontenjanlarını haziran ayı başında ilan edeceğiz’ dedi. Yasa değişikliğinin özel üniversitelerin önünü açacağını da belirten Özcan, şöyle devam etti: ‘Dünyanın sayılı üniversitelerinin büyük çoğunluğunu özel üniversiteler teşkil ediyor. Bu üniversiteler en büyük gelirleri bağış yolu ile temin ediyor. Bizde ise bu imkanlar yok. Bu nedenle vakıf üniversiteleri akademik, idari ve mali konularda sorun yaşıyor.’ Mütevelli heyet başkanları adına söz alan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, vakıf üniversitelerinin milyonlarca lira yatırım yaparak üniversite kurduklarını, ellerini taşın altına koyduklarını vurguladı. Okan, ‘Ülkemize yardımcı olmak istiyoruz fakat önümüze bürokratik engeller çıkarıyorsunuz. Üniversitelerin dünya üniversitesi olması için önlerinin açılması gerekir. 40 yılını dışişlerinde geçirmiş bir büyükelçinin üniversitede görev alması akademik kariyeri nedeniyle engellenirse bu ilerleme sağlanamaz’ dedi.