Kontenjan Var, Rağbet Yok

Eğitim Güncel
YÖK’ün üniversitelerde kontenjan artışı yaparak her öğrenciyi üniversiteli yapma arzusu sonuçsuz kaldı. Ülkemizin en önemli gündem maddelerinden birisi olan üniversite giriş sisteminde bu yıl ez...
EMOJİLE

YÖK’ün üniversitelerde kontenjan artışı yaparak her öğrenciyi üniversiteli yapma arzusu sonuçsuz kaldı.

Ülkemizin en önemli gündem maddelerinden birisi olan üniversite giriş sisteminde bu yıl ezber bozuldu. Ülkemizde her dönem görev yapan gerek devlet yöneticileri, gerek bakanlar gerekse YÖK üyeleri tarafında kamuoyuna sunulan ‘üniversitemiz az kontenjanlarımız yetersiz o yüzden üniversite önünde yığılma oluyor. Bu yığılma sonucunda dershaneler faaliyet gösteriyor’ savının gerçekçi bir sav olmadığı ortaya çıktı. YÖK‘ün hem 2008’de hem de 2009’da gerek üniversite sayısını ve gerekse kontenjanları ciddi oranda artırması hem üniversite önündeki yığılmayı çözemedi hem de dershanelerin öğrenci yığılmasından değil öğrencilerin daha iyi üniversite beklentisinde olduğunu ortaya çıkardı.

EŞİTLİĞİ CİDDİ OLARAK BOZAR

Oysa dünyanın altmışa yakın ülkesinde uygulanan üniversite giriş sınavları bulunmakta ve bu sınavlara öğrenci hazırlayan dershaneler varlıklarını sürdürmektedir. Bu ülkelerin birçoğunda gerek üniversite sayısı gerekse kontenjanlar öğrenci sayısına eşit veya fazla olmasına rağmen üniversite sınavları yapılmakta ve öğrenciler daha iyi üniversiteler için yarışmakta. Japonya‘da üniversite sayısı 704, üniversitelerin kontenjanlarına bakıldığında her öğrenciye yetecek kadar kontenjan bulunmakta ancak Japonya’da hem üniversite sınavı yapılmakta hem de dershaneler yaygın şekilde faaliyet göstermekte. G.Kore’de öğrencilere üniversitelerde öğrenci başına 1.2 kontenjan düşmekte iken üniversite sınavı ve dershaneler varlıklarını sürdürmektedir. ABD‘de ise 3670 üniversite bulunmakta öğrenciler üniversitelerde kendilerine rahatlıkla yer bulabilmekte ancak ABD’de SAT vb. sınavlar uygulanmakta ve dershaneler bu sınavlara öğrenci hazırlamakta. Bütün bu örnekler göstermektedir ki kontenjan artırmak veya yeni üniversite açmak sadece ülkedeki refahı ve eğitim oranını yükseltmekte. Ülkemizde çok başarılı bir şekilde yapılan üniversite sınavlarını yok etmek eşitliği sağlamayacağı gibi ciddi şekilde bozacaktır.

430 BİN ADAY TERCİH YAPMADI

İşte son yıllarda ülkemizde üniversite açılımı ve kontenjan artırılmasını üniversite giriş sınavlarını kaldırmaya veya daha iyi öğrenme ihtiyacına yanıt veren dershaneleri ortadan kaldırmaya dönük faaliyetler olarak görmemek gerekir. 2009-ÖSS yerleştirme işlemi sonucunda üniversitelerde 160 bin gibi rekor sayıda boş kontenjan kalırken diğer yandan 430 bin aday puanı yeterliyken tercih yapmamıştır. Ek yerleştirmede ancak 50 bin kontenjan doldurulabildi. Sonuçta 110 bine yakın kontenjan boş kaldı.