Kıbrıs’ta öğrenci olmak

Eğitim Güncel
Zuhal Erkek’in haberi Üniversite öğrencileri için tercih sürecinde yarın son gün! Kimileri tercihlerini çoktan yaptı bile kimileri de son anı bekliyor. Son yıllarda üniversite tercihlerinde devl...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in haberi

Üniversite öğrencileri için tercih sürecinde yarın son gün! Kimileri tercihlerini çoktan yaptı bile kimileri de son anı bekliyor. Son yıllarda üniversite tercihlerinde devlet üniversitelerinin yanı sıra vakıf üniversiteleri de öne çıkıyor. Bunun en başarılı örneklerinden bir tanesi de Kıbrıs… Her yıl öğrenci sayısını arttırarak eğitim adası olma yolunda ilerleyen Kıbrıs, yurtdışı eğitim konusunda en çok tercih edilen ülkelerden biri haline geldi. Yavru vatanda öğrenci olmak nasıl? Üniversiteleri, yurtları, hocaları, insanları, havası ve suyu ile Kıbrıs’ı masaya yatırdık… Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi öğrencilerinden; Uluslararası İlişkiler mezunu Pembe Çelik, İnşaat mühendisliği son sınıf öğrencisi Hamza Karadağ ve Gazetecilik son sınıf öğrencisi Mehmet Ali Yavuz ile Kıbrıs hakkında sorularımızı sorduk.

Mehmet Ali Yavuz, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi son sınıf öğrencisi Kıbrıs’ta öğrenci tercih yapmasının sebebini bizlere şöyle anlattı: “Kıbrıs’a gitmeden önce, bu coğrafyayla ilgili hiçbir bilgim yoktu. Akdeniz’de bir ada olduğunu biliyordum sadece. Üniversite sonucunda Türkiye’de arkeoloji, tarih gibi bölümler geliyordu ancak iletişim, kültür yönetimi gibi bölümler hep ilgimi çektiği için gazetecilik okuma kararı verdim” dedi.

KIBRIS’TA BURS VERME ORANLARI SON ZAMANLARA ARTIŞTA

Yavuz, Kıbrıs kültürünün Türkiye kültüründen çok farklı olduğunu, Kıbrıs’ın çok büyük bir plato içerisinde yer aldığını, küçük bir ada ülkesi olma dolayısıyla müzik, resim, tiyatro, şiir gibi sanatın tüm kollarıyla ilgilenen insanları görebilmenin mümkün olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ın ekonomik koşulları ve barınma konusunda Türkiye’ye göre biraz pahalı olduğunu ama büyük bir uçurum olmadığını ifade eden Yılmaz, barınma olanakları konusunda ise yurtların daha uygun, ev kiralarının pahalı olduğunu ifade etti.

Son zamanlarda burs olanaklarının da fazlalaştığına dikkat çeken Mehmet Ali Yavuz, okullarda asistan olarak çalışma imkânı sağlandığını belirtti.

Mehmet Ali Yavuz Kıbrıs’taki eğitimdeki başarısı konusunda ise, “Başarıda üniversitenin payının yüzde 20 iken, bireysel payının yüzde 80’dir” diyerek öğrencilerin bireysel başarılarının kendi elinde olduğunu savundu.

Yavuz Kıbrıs’ı tercih edecek öğrencileri ise şöyle uyarıda bulundu: “Kıbrıs’ta eğitim almak isteyenlerin ne amaçla oraya gittiklerini iki kere düşünmeleri gerekiyor. Kıbrıs’ın büyük bir bireysel gelişim platosu olduğunu ve öğrencilerin bu bağlamda bu coğrafyanın değerini çok iyi bilmelerini umut ediyorum” dedi.

KIBRIS’TA OKUMAK EKONOMİK YÖNDEN SON DERECE MAKUL

İnşaat mühendisliği mezunu Hamza Karadağ ise Kıbrıs’ta öğrenci olmayı şöyle tanımlıyor;

“Kıbrıs’ ta öğrenci olmak kimi zaman özgür olmak, eğitim adasında yeni eğlenceli icatlar bulmak, kimi zaman da duygusal olup geride denizin diğer tarafında bıraktıklarının (ailen, arkadaşların vs..) özlemiyle, onların değerlerine yeni anlamlar kattığın bir duygu aslında.. Kıbrıs’ı bir tanıdığım sayesinde tercih ettim. Eğer yine bir tercih yapacak olsam Kıbrıs’ı gözüm kırpmadan tekrar tercih ederim.”

Karadağ, üniversite eğitimi boyunca  ilk 2 yıl okuldaki kampus yurtlarından yararlandığını, daha sonra ise aynı yurtta 3 yıl boyunca kat görevlisi olarak çalışarak yurt parasını kendisinin kazandığı ifade etti. Karadağ aynı zamanda asistanlık, kat görevlisi gibi ek işler yaparak öğrencilerin okul harçlıklarını çıkarabileceklerini söyledi.  

Kıbrıs’ta okumak isteyenlere Kıbrıs ile ilgili kötü cümleleri kulak ardı etmeleri gerektiği uyarısında bulunan Karadağ, şunları söyledi:  “Para ile okunmaz cümlesini silin aklınızdan. Çünkü okulun verdiği burslar, devletin sağlamış olduğu burslar Kıbrıs’ta okumayı son derece makul kılıyor.”

Kıbrıs’ın eğitim konusunda da oldukça başarılı sıralara yükseldiğini söyleyen Hamza Karadağ, özellikle Mühendislik Fakültesi’nin oldukça önemli başarılar elde ettiğini, laboratuar ve ekipmanları ile sektör için tam manasıyla iyi eğitilmiş inşaat mühendisleri yetiştirdiğine dikkat çekti.

KIBRIS’TA ÖĞRENCİLİK İYİ – KÖTÜ DİYE İKİ UÇ ARASINDA!

Uluslararası İlişkiler mezunu Pembe Çelik ise Kıbrıs’ı tercih etmesinde en büyük etkenin eğitim dilinin İngilizce ve ekonomik açıdan da Türkiye’deki vakıf üniversitelerine göre daha ekonomik olması olduğunu söyledi.

Ada’nın sosyal hayat anlamında kısıtlı olduğuna da dikkate çeken Çelik, okuldaki sosyal aktivitelerin çok yeterli olmadığını ve öğrencilerin de bu durumdan şikâyetçi olduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ta toplu taşıma anlamında da sıkıntılar olduğunu dile getiren Pembe Çelik, toplu taşıma araçları olmadığı için okulun saat başı koyduğu servislerden yararlandıklarını söyledi. Çelik, “Türkiye ile Kıbrıs arasındaki ulaşım hem hava yoluyla hem de deniz yoluyla yapılabilir. Deniz yoluyla 2 ulaşım var. Birincisi Alanya. İkincisi mersin Taşucu. Alanya’dan 4 saat, Taşucun’dan  ise 2 saat yol sürüyor. Türkiye’nin pek çok havaalanından Lefkoşa Ercan Havaalanı uçak bulmak ise mümkündür” dedi.

Üniversite’deki burs olanakları konusundaki fikirlerini de bizimle paylaşan Pembe Çelik, üniversiteye burssuz gelip başarısına göre burs alabilen öğrenciler tanıdığını, aynı zamanda okulda kat görevlisi, kütüphane asistanı ve benzeri diğer işlerde yarı zamanlı çalışabilme imkanı olduğunu belirtti.

Çelik aslında Kıbrıs’ın tam bir eğitim adası olduğunu fakat öğrencilik açısından iyi ve kötü diye uç sınırların bulunduğunu belirtti. Çelik, sözlerine şöyle devam etti:  “Kendine güvenen ve gerçekten kendini derslere adamış biri için yüksek başarıyla okulunu bitireceği bir yerdir Kıbrıs. Kötü açıdan ise Kıbrıs’ta gece hayatı çok fazla ve bu yüzden hayatlarını kaydıran onlarca insan var” dedi.

On5yirmi5.com