Kariyer Okul Bitmeden Başlar

Eğitim Güncel
Fatih Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Sektörel Eğitim Çalışması projesiyle öğrencilerine okurken iş bulma fırsatı sunuyor. Mesleğin şifrelerini çözmeye çalışan gençlere, banka ve hastanelerin yönetic...
EMOJİLE

Fatih Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Sektörel Eğitim Çalışması projesiyle öğrencilerine okurken iş bulma fırsatı sunuyor. Mesleğin şifrelerini çözmeye çalışan gençlere, banka ve hastanelerin yöneticileri koçluk yapıyor. 

Üniversite mezunları iş hayatının nasıl bir eleman istediğini ya da kendi güç kaynaklarını bilmediğinden yeteneklerini geliştiremiyor. Bu yüzden çevremizde sık sık iş değiştiren ve yıllar geçmesine rağmen rotasını belirleyemeyen kişilerle karşılaşıyoruz. Fatih Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, bu tür sorunlara çözüm üretmek amacıyla bu yıl Sektörel Eğitim Çalışması (SEÇ) adlı bir proje geliştirdi. Proje kapsamında üniversite öğrencileri sektör danışmanları  eşliğinde iş hayatına adım atıyor, okulda öğrendiklerini uygulama şansı yakalıyor.

Sektör Danışmanlığı projesinin en önemli özelliği, uygulama sürecinde öğrencilere büyük şirketlerin müdürlerinin ya da yöneticilerinin rehberlik etmesi. Bank Asya, Memorial Hastanesi, Rodi, LCW gibi şirketlerin yöneticilerinin mesleğe  yeni başlayan gençlerle tecrübelerini paylaşıyor. "Okulu bitirdikten sonra nerede iş bulacağım?" sorusuna cevap arayan öğrenciler hem işverenlere kendini tanıtıyor hem de işi merkezinde öğreniyor. Bu yılki uygulamalarda 14’ü bilgisayar  programcılığından olmak üzere 29 öğrenci danışmanlık almış. Dış ticaret, muhasebe, bankacılık, halkla ilişkiler, bilgisayar programcılığı ve çocuk gelişimi öğrencileri eğitim yılının ikinci yarısında işyerlerinin yolunu tutmuş. Meslek
Yüksekokulu’nun İş Dünyası Koordinatörü Metin Sekizkardeş, projenin ilerleyişinden ve öğrencilerin gelişiminden memnun olduklarını söylüyor. Uygulamalar yeni olsa da danışmanlık alan öğrencilerin mezun olmadan iş teklifi aldığını ve bazı öğrencilerin finalleri biter bitmez işe başladığını söyleyen Sekizkardeş, "Gelecek yıl 45 öğrenciye bir hafta sahada bir hafta da okulda danışmanlık hizmeti vereceğiz." diyor. Projeden faydalanan öğrencileri nasıl seçtiklerini ise şu  şekilde açıklıyor: "Vizyonu olan, bu işi isteyen öğrencileri sahaya indiriyoruz. Not ortalamalarına, davranışlarına dikkat ediyoruz. Şirket yöneticileriyle toplantılar yapıp gelişimlerini takip ediyoruz."

SEÇ‘te danışmanlık yapan yöneticilerden biri de Memorial Hastanesi Bilgi Sistemleri Koordinatörü Yasin Keleş. Fakültenin bilgisayar programcılığı öğrencileriyle ilgilenen Keleş, gelecek yıllarda eleman aldıkları zaman bu öğrencilere  öncelik vereceklerini söylüyor. Haftada bir iş günü hastaneden ayrılmayan Meltem Gençoğlu ise bayan yazılımcı açığı olduğu ve işi mutfağında öğrendiği için mezun olduktan sonra kolay iş bulacağını düşünüyor. Sürat Yazılım’da eğitimine  devam eden Ayşegül Akgül, öğrenciyken iş teklifi almış. Okulda bir haftada öğrenmeye çalıştıkları dersleri işyerinde bir saatte öğrendiklerini söyleyen Akgül’ün planlarını anlatırken gözlerinin içi gülüyor.