İşte çocukların ders çalışmama bahaneleri

Eğitim Güncel
Çalışmayı sevmeyen her insan gibi, başarılı olmayan her öğrencinin de mutlaka bunun için bir bahanesi olur. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Psikolojik Danışman Dr. Nevin Dölek, bazı der...
EMOJİLE

Çalışmayı sevmeyen her insan gibi, başarılı olmayan her öğrencinin de mutlaka bunun için bir bahanesi olur. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Psikolojik Danışman Dr. Nevin Dölek, bazı derslerde başarı göstermeyen öğrencilerin çeşitli bahanelere sığındığı düşüncesinde. Dölek, “Ben akıllı değilim, çalışmaya vaktim yok, öğretmen çok sıkıcı demeyin, motive olup ders çalışın” dedi. Dölek’in önerileri şöyle:

Yüksek bir akademik başarı, beceri ve isteğin birleşimine dayanır. Beceri öğrenen kişinin kullandığı stratejilerin toplamıdır. İstek ise, başarmaya dair motivasyon ya da seçimdir. Öğrenciler sık sık hatalı bahanelerde bulunarak başarısızlığı seçerler. Örneğin, zayıf performanslarını kişisel, “Ben akıllı değilim”, “Çoktan seçmeli testlerde iyi yapamıyorum” ya da çevresel “Öğretmen çok sıkıcı” veya “Çalışmaya vaktim yok” gibi faktörlere yorar. Bu tür hatalı atıflar kötü performans için bahane halini alır ve tehlikelidir. Çünkü daha etkili olabilecek öğrenme yaklaşımlarını engeller.

BAHANELERİNİZİ FARK EDİN

Motivasyonunuzun ve performansınızın kontrolünü sağlayabilirsiniz. İlk olarak, kulladığınız bahaneleri fark etmeniz ve performansınızın tüm sorumluluğunu üstünüze alacak seçimleri yapmanız gerekiyor. Motivasyonunuzu arttıran ve sınırlayan şeyleri anlamalısınız. Vereceğiniz en mantıklı karar, derslerinize uygun biçimde hazırlanmanızı sağlayacak belirgin öğrenme stratejileri geliştirmek olmalı. En sık kullanılan ama etkili olmayan stratejiler, notları kopyalamak, tekrar tekrar okumak ve bilgiyi ezberlemektir. Daha aktif yöntemler ise, metni işaretlemek, daha yaratıcı biçimlerde düzenlemek, çalışma soru ve cevapları hazırlamak, sınav ya da dersin içeriğini tahmin etmeye çalışmak olabilir. Motivasyon arttıracak ikinci, daha kısa vadeli seçenek de kendi takviyenizi sağlamak için ders çalışmaktır. Başarmak için ne gerektiğine dair bir plan geliştirir ve bu plana bağlı kalırsanız kendinize bir ödül hazırlayabilirsiniz.

ENGELLERİN ÜSTESİNDEN GELİN

Motivasyon geliştirici başka önemli stratejiler de var. Bir strateji etkili çalışmayı engelleyecek bariyerler, örneğin hatalı atıflar, başarısız zaman planlaması vs. tanımlayıp bunların üstesinden gelmektir. En uyanık, sakin şartlar altında ve çalışmaktan alıkoyulamayacak durumda olduğunuz anlarda bilinçli olarak ders çalışmayı seçin. Tüm derslere ve tekrarlara katılabileceğiniz zaman planları hazırlayın. Günlük olmasa da en az haftada bir gün notları ve metinleri aktif olarak çalışın, ki böylece aklınızda bir temel oluşsun. Ders çalışmaya ayırdığınız zamanlara bağlı kalın, başkalarının kendi ertelemelerine sizi de çekme çabalarına direnin. Son olarak, sınavlara birkaç gün öncesinden hazır olun ki, bir gece önce çekici bir şey olursa rahatça katılabilin, hazır olduğunuzun bilinciyle rahat olun. Pek de iyi olmayan akademik başarı, düşük becerilere ve düşük isteğe bağlıdır. Hatalı atıflar (bahaneler) çoğunlukla etkili performansı engellese de, bunları kontrol etmek mümkün ve gereklidir. En önemlisi, şunları anlamaktır: Kendi performansınızdan kendiniz sorumlusunuz. Daha motive olmuş ve etkili bir öğrenci olmanın adımlarını kendiniz atabilirsiniz!