işsiz gençlerin yeni umudu

Eğitim Güncel
Krizin ülkemize yansımadığı söylensede işsiz kalanların sayısının her geçen gün çoğalması bunun tam tersini gösteriyor. Okuldan yeni mezun olanlar bir an önce iş dünyasına atılıp öğrendiklerini pratiğ...
EMOJİLE

Krizin ülkemize yansımadığı söylensede işsiz kalanların sayısının her geçen gün çoğalması bunun tam tersini gösteriyor. Okuldan yeni mezun olanlar bir an önce iş dünyasına atılıp öğrendiklerini pratiğe geçirmek ve kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir geleceğe ilk adımı atmak istediler. Ancak ekonomik kriz bu umutların yeşermesine izin vermedi. Bunun yanında yıllardır çalışanların durumu da farklı olmadı. 
 
Kriz döneminde işsiz kalanlar, hem bu dönemi atlatmak hem de kendilerini geliştirerek kriz sonrası daha iyi imkânlarda çalışabilmek adına kurslara katılmaya başladılar.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle artan işsizliğin, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine olan ilgiyi artırdığı, kursiyer sayılarında geçen yılların aynı dönemlerine oranla yaklaşık yüzde 25’lik artış gözlendiği bildirildi.

Elginkan Vakfı’nca 2006 yılında İzmit’te açılan Ahmet Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nin Müdürü Ahmet Taşkın yaptığı açıklamada, ücretsiz yetişkin eğitimi veren bu merkezlerin ilkinin, 1994 yılında Manisa’da, ikincisinin 2003 yılında Bolu’da, üçüncüsünün ise 2006 yılında İzmit’te hizmete açıldığını söyledi.

İzmit’teki kurs merkezinde bu güne kadar yaklaşık 10 bin kişiye ”geliştirme ve uyum kursları, toplam kalite yönetimi seminerleri” başlıkları altında eğitim verildiğini dile getiren Taşkın, kurslarla bölge sanayisinin ve halkın ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini belirtti.

İlin sanayi yapısını dikkate alarak çeşitli kurslar açtıklarını ifade eden Taşkın, şöyle konuştu: ”Kursiyerlerimizin istihdamına yönelik genellikle işverenlerin talepleri oluyor, bu talepler çerçevesinde istedikleri türde personeli yönlendiriyorduk. Kursiyerlerin bir işe yerleşmelerine yardımcı olmaya çalışıyorduk. Kriz döneminde kursiyer sayımız, geçen yılların aynı dönemlerine oranla yaklaşık yüzde 25 civarında arttı. Kriz döneminde işsiz kalanlar hem bu dönemi atlatmak, hem de kendilerini geliştirerek, kriz sonrası daha iyi imkanlarda çalışabilmek adına meslek kurslarına yoğun ilgi gösteriyor. Kendilerini geliştirdikleri gibi başka bir meslek de öğrenmiş oluyorlar.”

Firmaların personel eğitimine yönelik taleplerinin de olabildiğini, ancak eğitimleri yalnızca kurs merkezinde verdiklerini bildiren Taşkın, ”Firmalar, merkezimizi tercih ederek eğitim masraflarından da tasarruf yapmış oluyor. Kurumların kişisel ve mesleki gelişime yönelik seminer talepleri var. Emniyet Müdürlüğü ile seminerlerimiz oluyor, defterdarlık, hastaneler ve sağlık ocaklarına yönelik eğitim seminerleri düzenliyoruz” diye konuştu. (AA)