“Hukuk, büyük bir entellektüel birikim sağlar”

Eğitim Güncel
Tuba OLĞAÇ’ın haberi… Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün tanıtacağımız meslek “Avukatlık”.  İyi bir avukat olmak için ne yapmak lazım, me...
EMOJİLE

Tuba OLĞAÇ’ın haberi…

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün tanıtacağımız meslek “Avukatlık”.  İyi bir avukat olmak için ne yapmak lazım, mesleğin ne gibi avantajları ve zorluklar var?  Tüm merak edilenleri Avukat Meltem Banko ile konuştuk…

Sınav puanının tutuyor olması hukuk bölümünü yazmak için yeterli midir? Avukat olmak isteyen kişilerin ne gibi özelliklere sahip olması gerekir?

Avukatlık pek çok insanın hayalindeki meslek. Hukuk Fakültesini kazanmak artık eskisi kadar zor değil. Yüzlerce vakıf üniversitesi var ve belli puanı aldıktan sonra istediğiniz bir okula girebiliyorsunuz. Ancak mesele Hukuk Fakültesi bitirmek değil. Herkes hukukçu olabilir ancak herkes avukat olamaz. Avukatlık çok fedakarlık isteyen bir meslek, avukatlık bir disiplin, bir denge mesleği. Hayatta bir çok şeyi dengelemekte başarılı olanlar iyi avukat olabilirler. Ne çok çevre ne çok bilgi… Kişi ancak bunların hepsi dengede olduğu zaman başarılı olabilir.

/

Fark yaratabilmek, işine sahip çıkabilmek, küçük büyük demeden her dava da ayrı bir mücadele içerisinde olmak, kendini sürekli yenilemek, çok okumak, çok çalışmak gerekiyor. Kişi bunları yapabiliyorsa iyi bir avukat olur. Yapamıyorsa binlerce hukuk fakülesi mezunundan sadece biri olmaya mahkumdur.

Avukatlık mesleğinin ne gibi zorlukları, ne gibi avantajları vardır? Gençleri üniversitede ve mezun olduktan sonra neler bekliyor?

Avukat olmak, binlerce fedakarlığı da beraberinde getiriyor. İşin zorlukları mesleğin en başında yaşanıyor. İşini iyi yapan bir avukat hayatı boyunca hep daha ileriye gider. Mesleğin başında hepimiz sıkıntı çektik ve çekmeye de devam ediyoruz. Bunun en temel nedeni de ülkemizde avukata bakış açısının olumsuz olması. Nedense bu tabu yıllardır yıkılmış durumda değil. Ümit ederim ki yeni nesil bu tabuyu en kısa zamanda kıracaktır. Çünkü avukatlık bir güven mesleğidir.

Türkiye’de avukat, hakim yada savcı açığı var mı, mesleğe ilgi ve talep nasıldır?

Ülkemizde avukat açığı kesinlikle yoktur. Hatta bunun aksine çok fazla hukuk fakültesi vardır ve bu nedenle de mesleğe girişin sınavla olması gündemdedir. Hakim-savcı noktasından konuya değinecek olursak, yargının iş yükünün fazlalığı nedeniyle bu mesleklerde eksiklik olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bunun en temel nedeni de, insanlar her türlü konuyu yargıya taşıyor olması. Bu durum adalet mekanizmasını inanılmaz yavaşlatıyor. Burada alternatif uyuşmazlık yöntemlerinin (arabuluculuk gibi) bir an önce devreye girmesi gerektiği düşüncesindeyim.

Hukuk fakültesinden mezun olan kişiler nerelerde çalışabilirler?

Hukuk Fakültesi mezunları aklınıza gelebilecek her kurumda işe girebilirler. Çünkü Hukuk eğitimi insanlara hiçbir fakültenin veremeyeceği entelektüel bir bilgi birikimi sağlar.

Hukuk Fakültesine gitmek isteyen pek çok genç hakim olmak ister, peki nasıl hakim olunur, hakim olmak zor mudur?

Hakim olmanın ilk şartı hukuk fakültesini bitirmektir. Daha sonra merkezi sınav sistemi tarafından hazırlanan Hakimlik-Savcılık sınavına girip yeterli puanı almak gerekmekte bunun akabinde de mülakata girip buradan da iyi bir puan almak gerekmektedir. Bu süreç elbette biraz zor bir süreç. Sabır ile çalışılması gereken bir süreç.

İyi bir avukat olmak için hukuk fakültesi eğitiminin ardından kişinin ne gibi eğitimler alması, kendini nasıl geliştirmesi gerekir? Mesleği  seçmek isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

İyi bir avukat olmak istiyorsanız eğer, çok okumak ve yeni çıkan düzenlemeleri sürekli olarak takip etmek zorundasınız. Örneğin güne Resmi Gazete ile başlamalısınız. Çeşitli meslek içi eğitim seminerlerine gitmelisiniz. Kendinizi belirli bir alana yönlendirmelisiniz. Ancak hukukun temel prensiplerini ve kanunlarını bildikten sonra bir alanda uzmanlaşmayı tavsiye ediyorum. Ne zaman, nereden ne tip bir soru ile karşılaşacağınızı hiçbir zaman bilemezsiniz ve bir avukat olarak da çoğu hukuki mesele ile ilgili bilgi sahibi olmak zorundasınız. Dolayısıyla gençlere bu konuda söyleyebileceğim tek şey; rahmetli SAKIP SABANCI’nın da dediği gibi ÇALIŞMAK, ÇALIŞMAK ve ÇALIŞMAK…

Tekstil ve Moda Tasarım bölümü için tıklayın…

Radyo Sinema ve Televizyon bölümü için tıklayın…

Yazılım Mühendisliği için tıklayın…

Özel dedektiflik için tıklayın…

Diş hekimliği için tıklayın…

Aile ve Evlilik terapistliği için tıklayın…

Bilişim hukuku uzmanlığı için tıklayın…

Adli Tıp Uzmanlığı için tıklayın…

İş güvenliği uzmanlığı için tıklayın…

Finans Analistliği için tıklayın…

Ortodonti uzmanlığı için tıklayın…

Mekatronik Mühendisliği için tıklayın…

Şehir ve Bölge Planlama için tıklayın…

Fizik tedavi ve Rehabilistasyon uzmanlığı için tıklayın…

Enerji uzmanlığı için tıklayın...

On5yirmi5.com