Hayalini Gerçekleştiren Öğretmen

Eğitim Güncel
En büyük hayali astronot olmaktı. Astronot olamadı ama Türkiye’de bir ilki başardı. 16 yıllık fizik öğretmeni Tahsin Demirciler Denizli’deki Nalan Kaynak Anadolu Lisesi’ni Türkiye...
EMOJİLE

En büyük hayali astronot olmaktı. Astronot olamadı ama Türkiye’de bir ilki başardı.

16 yıllık fizik öğretmeni Tahsin Demirciler Denizli’deki Nalan Kaynak Anadolu Lisesi’ni Türkiye’de gözlemevi olan ilk devlet okulu yaptı.  Her şey Tahsin öğretmenin teleskop alma düşüncesiyle başladı. Okul idarecileriyle birlikte kapı kapı kentteki işadamlarını ziyaret edip maddi destek istediler. Olmayınca konuyu velilere açtı. Veliler ‘varız’ dedi. 15 günde gerekli miktar toplandı. Teleskopu alıp okulun bahçesinde gözlemlere başladıklarında ise halkın ilgisini çektiler. Tahsin öğretmen gözlem günleri ayarlayıp halkı davet etti. Broşürlerle gözlemleri duyurdu. Teleskopun ünü tüm Denizli’ye yayıldı. Sonunda Denizli Valiliği‘nden de destek geldi, üç yıl sonunda gözlemevi kuruldu. Tüm bu süreçte ise okulda astronomi dersini seçen öğrenci sayası arttı, astronomi kulübü kuruldu, ilk ve ortaöğretimde astronominin yaygınlaştırılması için sempozyum yapıldı, Denizli astronomi ile tanıştı, il dışından pek çok eğitim kurumu gözlemevi kurmak istediklerini söyleyerek okulu ziyarete geliyor…

Bağda gecelerken…

Bu başarı hikâyesi Tahsin öğretmenin astronomiye olan ilgisiyle başlıyor. Demirciler’in astronomiye olan ilgisi ise çocukluğuna kadar uzanıyor. Denizli’nin Çal ilçesinde büyüyen 39 yaşındaki Demirciler ailesine ait bağlarda, üzümleri kurutmak için gecelerken gökyüzüyle haşır neşir olmaya başlamış. Gökyüzünü seyrederek uyurken astronot olma hayalleri kurmuş, küçük teleskoplarla gözlem yapmış. Üniversitede ise içindeki astronomi merakı nedeniyle Marmara Üniversitesi elektronik bölümünü bırakıp, astronomiye yakın olan fizik bölümüne geçmiş. İstanbul Kültür Üniversitesi ve TÜBİTAK gibi kurumların da astronomiyle ilgili sempozyumlarına, eğitimlerine katılan Tahsin öğretmen, Türkiye’de bir hayli geride kalan astronomi eğitmini en azından kendi okulunda aktif hale getirmeyi kafaya koymuş. Tahsin öğretmen bu fikrini hayata geçiriş öyküsünü şöyle anlatıyor:

“Müdürümüz Hasan Doğu’ya astronomi çalışmaları fikrimi açtım. ‘Pahalıya patlayacak, teleskop almamız lazım. Maaliyeti 15 bin TL’ dedim. ‘Ne gerekiyorsa beraber yapalım’ dedi. Müdür, müdür yardımcısı ve ben Denizli’deki işadamlarını gezdik. Bir buçuk ay uğraştık kimse destek sağlamadı. Biz de velilerimizi topladık. Bir konuşma yaptım. Veliler ‘Ne gerekiyorsa verilim’ dediler. 15 günde bu parayı topladık. 2007 yılının aralık ayında teleskopu alıp okulun bahçesinde gözlemlere başladığımızda halkın da dikkatini çekti. Gözlem programları yaptım, duyurular yaptım, broşür olarak dağıttık. Vali, İl Milli Eğitim Müdürü gibi bürokratik kesimi de davet ettim. 2007’de sabaha kadar ay tutulmasını gözlemledik. Yanımızda Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yetkililer de vardı.

Baktılar ki fedakârlıkla yapılan bir çalışma, desteklemeye başladılar. Kentteki holdingilerden destek telefonları geldi. Gözlem günü istediler, kaynak sağladılar. Ardından da gözlemevi projesini gündeme getirdik..”

6 Haziran’da gözlemevi açıldı. Üstelik gözlemevi inşaatı için gerekli bütçenin tamamı Denizli Valiliği İl Özel İdaresi tarafından karşılandı. Okulun çatısına üç metre kubbe çaplı bir gözlemevi kuruldu. Her şeyiyle yaklaşık 80 bin TL’ye mal oldu. Bu kadarla da kalınmadı. İlk ve Ortaöğretimde Astronomi Eğitiminin Yaygınlaştırılması Sempozyumu düzenlendi. 22 ilden 100 öğretmen katıldı. Bir sonuç bildirgesi hazırlandı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderildi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye’de ilk kez bir devlet okulunun gözlemevi kurmasına ve böyle bir sempozyum gerçekleştirmesine ilgisiz kaldı.