Harçlarla ilgili kanunu uygulamayanlar suç işliyor

Eğitim Güncel
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Yetim, 2014-2015 akademik yılında üniversiteye yeni kayıt yaptıran ve eğitimini normal sürede tamamlayan birinci öğretim öğrencilerin...
EMOJİLE

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Yetim, 2014-2015 akademik yılında üniversiteye yeni kayıt yaptıran ve eğitimini normal sürede tamamlayan birinci öğretim öğrencilerinden  hiçbir şekilde öğrenim ücreti alınmayacağını ancak aynı dersi üç ve daha fazla alan öğrencilerden katlanarak artan harç parası alınacağını söyledi.

Yetim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında çıkarılan kanunla öğrencilerden öğrenim ücreti veya katkı payı (harç) alınmasının kaldırıldığını, okulunu uzatan öğrenciler için ise ekstra harç parası alındığını ifade etti.

Katlamalı harç düzenlemesinin 2011 yılında yapılmasına rağmen uygulamaya 2014-2015 akademik yılında başlandığını belirten Yetim, şunları kaydetti:

“Düzenlemeye göre öğrencilerimiz, 2 yıllık yüksek okulu 2 yılda, 4 yıllık fakülteyi 4 yılda, 6 yıllık fakülteyi 6 yılda bitiremezlerse daha sonraki yıllarda harçları katlanarak alınacak. Buna göre, aynı dersi üç sefer alan öğrencilerden kredi başına alınacak katkı payı yüzde 50, dört sefer alan öğrenciler yüzde 100, beş sefer ve üzeri alan öğrenciler ise yüzde 300 fazla olacak. Bu kanun hükümlerini Türkiye’de sadece ERÜ uygulamaya başladı ancak bunlar amir hükümlerdir ve bütün üniversitelerin uygulaması gerekiyor. Birinci öğretimde harçların kaldırılması ve başarısız öğrencilerden katlamalı harç alımını gerektiren kanun, bütün üniversiteleri kapsıyor, uygulamayanlar yasal mevzuata göre suç işliyor.”

Kanun maddesini üniversitenin web sitesinde yayımlayarak öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağladıklarına dikkati çeken Yetim, birçok öğrencinin kanunu dikkate almadığını, kayıt yaptırmaya geldiklerinde yeni uygulamaya tepki gösterdiklerini ifade etti.

Ailelerin ve öğrencilerin tepkilerini anlamakta zorlandıklarını dile getiren Yetim, üniversite olarak yasaları uyguladıklarını, bunun da doğal olduğunu vurguladı.

Harçlarla ilgili düzenlemenin öğrencilerin okulu daha kısa sürede bitirebilmelerini teşvik etmesi açısından faydalı olduğunu belirten Yetim, şöyle devam etti:

“Yüksek öğretimin kalitesinin artırılması adına atılmış en güzel adımlardan birisi. Uygulaması üç yıl sonraya bırakılarak öğrencilere bir anlamda ‘ayağınızı denk alın, zamanında bitiremezseniz harç alırız’ denildi. Defalarca kayıt yaptırıp sınava ve derse girmeyen, maalesef okulda dersin dışında başka işlerle uğraşan öğrenciler var. Veliler de çocuklarının okuduğunu zannediyor. Fakülteye kayıt yaptıralı 12 yıl olmasına rağmen hala birinci sınıftan ders alan öğrenciler var. Bu öğrencilerden yasa gereği katlamalı harç alınıyor, bu da öğrencilerin fazla para ödemesine neden oluyor. Üniversiteler, eğlence yapma, yatma yeri değildir. Bu uygulama sayesinde öğrenciler dersleri dışında başka işlerle uğraşmayacak ve zamanında okullarını bitirerek topluma faydalı bireyler olabilecek.”

Devletin öğrencilerin eğitimi konusunda çok büyük fedakarlık yaptığını anlatan Yetim, Amerika’da veya Avrupa ülkelerinde bir öğrencinin tıp fakültesini, hukuk fakültesini ücretsiz okumasının mümkün olmadığını söyledi.

Öğrencilerin bu bölümlerden en az 150-200 bin dolar borçla mezun olduğunu ifade eden Yetim, “Ama bizim ülkemizde bedava okutuluyor. Öğrencilerin bunun kıymetini bilip derslerine güzelce çalışıp okulu zamanında bitirmesi gerekiyor. Kanun, zamanında okulunu bitirmeyenleri kapsıyor. Başarılı öğrenciler için hiçbir sorun yok” diye konuştu.

Yetim, başarısız öğrencilerin bölümlerine göre ödeyeceği harç miktarının değiştiğini, kanunu zamanında uygulamayan üniversitelerdeki öğrencilerin ileride faiziyle birlikte harçlarını ödemek zorunda kalabilecekleri için daha büyük mağduriyet yaşayabileceğini ifade etti.