Geleceğin mesleği: Şehir ve bölge planlama

Eğitim Güncel
Tuba Olğaç’ın haberi Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün şehir ve bölge planlama bölümünü tanıtacağız. Şehir plancısı olmak için nasıl bi...
EMOJİLE

Tuba Olğaç’ın haberi

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün şehir ve bölge planlama bölümünü tanıtacağız. Şehir plancısı olmak için nasıl bir eğitim almak gerekiyor, mmesleğin ne gibi zorlukları vardır? Tüm merak edilenleri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Yrd.Doç Dr. Levent Özaydın ile konuştuk…

Şehir ve bölge planlama tam olarak nedir? Şehir plancıları ne iş yaparlar?

 Geniş anlamda mekanın sosyal, fiziksel karakterinin yanında, öğeleri farklı yerlere adresli mekansal buluşmaların ve akılda veya sanal olarak tasarlananların disiplinlerarası çözümlemelerini öneren bilimsel alandır. Bu mekansal sorunların toplum için en iyi olanının, yere ve zamana göre amaç ve hedeflerini, bunların araçlarını belirlemeye çalışan kamu ve özel kurum ve kuruluşların işlerini yaparlar.

Bu mesleği seçmek isteyen gençlerin ne gibi eğitimler alması gerekir?

Toplumun yaşamsal sorunlarını ilgilendiren disiplinlerarası mekansal konuları merak edenler ve bunları algılayarak öğrenmek isteyenler; genelde Mimarlık Fakülteleri ve Coğrafya Fakülteleri içinde veya bölümler arası ortak bir programda bulunabilen şehir ve bölge planlama bölümlerinin en az lisans düzeyinde üniversite öğrenimini tamamlamaları gerekir.

 Şehir ve Bölge Planlama bölümünün ne gibi zorlukları vardır?

Mekanın geniş tanımıyla ilgili her problemin yer ve zamana göre değişmesi bağlamında, Şehir ve Bölge Planlamayla ilgilenen kişiler öncelikle şu zorluklar ile karşılaşırlar:

· Küresel ilişkiler ve yerel topluluklar ile ilgili toplumsal ve ekolojik perspektiflerde planlama problemini betimleyebilme,

· Çeşitli sosyal gruplara ve yerel topluluklara verebileceği seçenekler dizisini sunmanın ve kabul görmesinin alternatif yollarını belirleyebilme,

· Olumsuz etkilerinden kaçınarak bir çözüm bulacak veya bunların etkilerini yumuşatacak ekonomik ve kültürel ve/veya yasal enstrümanların uyarlamasını toplumsal sistemlerde sonuçlandırmak,

· Planlamanın açık projelerine yerel bilgi birikimini ve yaratıcı görüşleri katmanın önündeki engeller.

 Türkiye’de şehir plancısı açığı var mı, mesleğe ilgi ve talep nasıldır?

Kırsal ve kentsel bölgelerde her  ilçenin kamu yönetiminde plancı açığı vardır ve kentsel -kırsal kalkınmanın gerçekleşmesine yönelik her çalışmada bu mesleğe talep giderek artmaktadır.

Bu bölümü bitiren kişiler nerelerde çalışabilirler, iş olanakları nasıldır?

Mekansal sorunlar ile ilgili her işte çalışabilirler. Belediyelerin şehir ve bölge planlama birimlerinde çalışma imkanı bulabilirler, özel sektörde örneğin konut üretiminde, hatta bankaların finansal hizmet verecek şube veya elektronik makinenin yer seçimiyle ilgili çalışma alanlarında iş olanağı doğmaktadır.

 Şehir plancısı olmak isteyenlerin hangi özelliklere sahip olması gerekir? Mesleği  seçmek isteyen  gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Temel bilimlerden farklı olarak disiplinler arası çalışmalara ilgi duyan ve mekansal problemleri merak eden, bunları algılamak ve öğrenmek isteyen her üniversite adayı bu mesleğin konularıyla ilgili lisans ve lisans üstü derslerini başarmaları ve üniversite dışında yaptıkları çalışmalarını çoğaltmaları bu işte çalışacaklardan istenen özelliklerdir. Ancak mekanın sosyal ve fiziksel alanlarıyla ilgili olarak mezuniyet sonrası kendilerini geliştirmek isteyenlerin planlama alanında daha başarılı olduklarını görüyoruz. Planlama etiğine bağlı kalmak koşuluyla ilgili meslek odasına kayıtlı kişiler planlama mesleğinde rahatlıkla çalışabilirler.

on5yirmi5.com