Fen Edebiyat Mezunlarına Ne Olacak

Eğitim Güncel
Yükseköğretim Kurulu‘nun (YÖK) eylül ayında aldığı kararla fen edebiyat fakültesi öğrencilerine öğretmenlik yolu açıldı. Erzurum Atatürk, Bursa Uludağ, İstanbul ve Marmara üniversiteleri, YÖK...
EMOJİLE

Yükseköğretim Kurulu‘nun (YÖK) eylül ayında aldığı kararla fen edebiyat fakültesi öğrencilerine öğretmenlik yolu açıldı. Erzurum Atatürk, Bursa Uludağ, İstanbul ve Marmara üniversiteleri, YÖK‘ün onayını alarak öğrencilerine eğitimleri sırasında formasyon verebilecek. Kurul, konuyla ilgili diğer
üniversitelerin başvurularının değerlendirmeye alınacağını da duyurdu.

Ancak uygulamanın sadece fakültede okuyan öğrencileri kapsaması yıllardır formasyon bekleyen mezunları üzdü. Onlar da bu haktan yararlanmak istiyor.

Fen edebiyat mezunları, öğretmen olabilmek için tezsiz yüksek lisans eğitimi almak zorunda. Ancak yığılma olduğu için ALES sınavında standart sapmalar değişiyor ve yeterli puan almak güçleşiyor. Mezunların bir diğer kanayan yarası da formasyon veren fakültelerde belli standartların olmaması ve kontenjanların azlığı. Her yıl fen, edebiyat ve fen edebiyat fakültelerinden yaklaşık 60 bin mezun verilirken öğretmenlik için açılan formasyon eğitimi kontenjanı bunun çok gerisinde kalıyor. Önceden formasyon eğitimi almanın daha kolay olduğunu vurgulayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Edebiyat bölümü mezunu Hacer Kılıç (24) öğretmen olabilmek için çaba sarf edenlerden. 2008 yılında okulunu bitiren Kılıç, son sınıftan itibaren dört kez ALES‘e girmiş ve 10 üniversiteye tezsiz yüksek lisans eğitimi için başvurmasına rağmen kabul edilmemiş. Öğrencilere sunulan kolaylığın kendilerine de yapılmasını isteyen Kılıç, "Fen edebiyat fakültesi mezunlarına doğrudan formasyon dersi verilsin demiyoruz. Ancak, bunun için belli standartlar getirilmeli ve yığılmaların önüne geçilmeli.

ALES‘e yine girelim. Ama ortalama düşürülmeli ve formasyon eğitimi veren fakültelerin kontenjanları artırılmalı." diyor. Üniversitelerin farklı uygulamaları yüzünden formasyon eğitimi alamayanlardan biri de Fatma Ünal (24). Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik bölümü mezunu Ünal, 4 yıldır ALES’e girmiş. Okulu bitirdikten sonra Ege, Akdeniz, Burdur Mehmet Akif ve Kütahya Dumlupınar Üniversitelerine başvurduğunu kaydeden Ünal, okulunun geçme notu düşük olduğu gerekçesiyle hiçbirine kabul edilmemiş. Her üniversitenin sisteminin farklı olmasından yakınan Ünal, bütün üniversitelerde geçerli olabilecek bir çözüm yolu bulunmasını istiyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı ikinci öğretim 2008 mezunu Fırat Taş (26) da öğrenciyken tezsiz yüksek lisans eğitimi alıp öğretmen olabileceğini hayal ediyormuş. Şu anda bir köy okulunda vekil öğretmenlik yapan Taş, 10 üniversiteye formasyon eğitimi için başvurmuş. Ancak ALES‘ten aldığı puan yeterli olmadığından kabul edilmemiş. Her yıl fen edebiyat fakültesi mezunlarının sayısı arttıkça ALES sınavının zorlaştığına dikkat çeken Taş, bu sene de gireceği sınavdan en az 80 alması gerektiğini vurguluyor. Taş, mezunların sesini duyurmak için ekim ayı içerisinde Ankara’da protesto gösterisi yapmaya hazırlandığını sözlerine ekliyor.