Fakir öğrenciye kıyafet müjdesi

Eğitim Güncel
Okullarda öğrencilere serbest kıyafet uygulamasını eleştirenlerin ‘Fakir öğrenciler mağdur olacak’ bahanesine karşı hükümet harekete geçiyor.     Bilim, Sanayi ve Teknoloji ...
EMOJİLE

Okullarda öğrencilere serbest kıyafet uygulamasını eleştirenlerin ‘Fakir öğrenciler mağdur olacak’ bahanesine karşı hükümet harekete geçiyor.  
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğiyle ilgili, ”Ben şahsen bu konuda hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hem de Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yönetmeliğin uygulanması sırasında özellikle kılık kıyafetle ilgili sosyal farklılıkları ortadan kaldıracak bir takım mekanizmaları harekete geçireceklerine inanıyorum” dedi.
 
Bakan Ergün, hem ilköğretimde hem ortaokulda hem de liselerde özellikle imkanı olmayan öğrencilere, senede bir kaç defa kıyafet alabilecekleri imkanların sunulabileceğini söyledi.
 
Ergün, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Şura Salonu’nda gerçekleştirilen 20. Ulusal Bilim Olimpiyatları, 17. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatları ve Bilim Olimpiyatları’nda derece alan öğrencilerin açıklanması ve madalya töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
TÜBİTAK’ın ”tersine beyin göçü” çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Ergün, dünyanın değişik ülkelerinde, araştırma merkezlerinde çok sayıda Türk bilim adamının olduğunu belirtti.
 
-”İmkanı olmayan öğrencilere senede birkaç defa kıyafet alabilecekleri imkanlar sunulabilir”-
 
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğiyle ilgili de bir gazetecinin, ”Bu uygulama, okullarda bir sınıf ayrımını doğurur mu?” şeklindeki bir sorusunu da şöyle yanıtladı:
 
”Eminim en güzel şekilde tedbirler alınacaktır. Ben şahsen bu konuda hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hem de Milli Eğitim Bakanlığı’nın, bu yönetmeliğin uygulanması sırasında özellikle kılık kıyafetle ilgili sosyal farklılıkları ortadan kaldıracak bir takım mekanizmaları harekete geçireceklerine inanıyorum. Hem ilköğretimde hem ortaokulda hem liselerde özellikle imkanı olmayan öğrencilerimize senede birkaç defa kıyafet alabilecekleri imkanlar sunulabilir. Bu konuyla ilgili eminim Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığımız güzel çalışmalar yapacak. Bir uygulamaya geçsin, bu düşünülen problemlerin hiç birinin olmayacağını düşünüyorum.”
 
-”Füze çalışmaları devam ediyor ama bunun adı Patriot olmaz”-
 
Bakan Ergün, bir gazetecinin, ”Dün, basına yansıdı sözleriniz, gazeteci arkadaşlar, ‘yerli Patriot üretilebilir’ başlığını çıkarmışlar. Böyle bir projeksiyon var mı?” şeklindeki sorusu üzerine de savunma füzeleri veya diğer taarruz amaçlı füzelerle ilgili zaten çalışmaların devam ettiğini söyledi.
 
Ergün, şunları kaydetti:
 
”Bunun adı Patriot olmaz. Patriot, başka ülkelerin çalışmalarına verilmiş olan bir isim ama bizim de kendimize göre, diyelim ki savunma füzesi olarak geliştirdiğimiz SOM füzesi, bugün 250 kilometre yaklaşık menzili olan bir füzedir. Bütün test çalışmaları bitmiştir, seri üretim safhasına gelmiştir. Bunun 500 kilometreye çıkarılmasıyla ilgili çalışmalar da devam etmektedir. Buna paralel olarak saldırı füzelerine karşı savunma füzeleri de geliştirilmektedir. O çalışmaları da başka bir enstitümüz yapıyor. Önümüzdeki süreçte, hem taarruz amaçlı hem de savunma amaçlı güdümlü füzeler konusunda bütün yetkinliklerimizi ortaya koymak ve ülkemizin bütün ihtiyaçlarını yerli imkanlarla karşılamaktır hedefimiz. Önümüzdeki 10 yıl bize, bu imkanı sunabilecek bir 10 yıldır. Çünkü uyduda da bir kabiliyetimiz yoktu mesela, geçtiğimiz 10 yılda bu teknik kapasiteyi kazandık ve kendi uydularımızı yapmaya başladık. Şimdi önümüzdeki 10 yılda hem başkalarının uydularını yapmak hem de bunları kendi ülkemizden fırlatacak yetkinliğe sahip olmak istiyoruz. Bunların çalışmaları da şimdiden başlamış durumda. Yani önümüzdeki 10 yıl, tüm bunları görebileceğimiz bir 10 yıl olacaktır.”

AA