En çok talep olan meslek: İş güvenliği uzmanlığı

Eğitim Güncel
Tuba OLĞAÇ’ın haberi… Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün iş güvenliği uzmanlığını tanıtacağız. İş güvenliği uzmanı olmak için...
EMOJİLE

Tuba OLĞAÇ’ın haberi…

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün iş güvenliği uzmanlığını tanıtacağız. İş güvenliği uzmanı olmak için nasıl bir eğitim almak gerekiyor, iş imkanları nasıldır, geleceği olan bir meslek midir? Tüm merak edilenleri İş güvenliği uzmanı Fatih Yazıcı ile konuştuk…

İş güvenliği uzmanlığı nedir? İş güvenliği uzmanları ne iş yaparlar? 

İş güvenliği uzmanı; İş Sağlığı ve Güvenli konusunda eğitim almış, gerekli sınavlardan geçen ve iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için görev almış mühendis, mimar veya teknik elemandır.

Şuan ki düzenlemeye göre, en az 50 kişinin devamlı olarak 6 aydan fazla süren işlerde ve sanayiden sayılan işlerde iş güvenliği uzmanının çalıştırılması yasal zorunluluktur. Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olmak üzere 3 sınıflandırma mevcuttur. İş güvenliği uzmanları aylık olarak çalışan kişi başına Çok tehlikeli iş yerleri için (20 ), tehlikeli iş yerleri için (15)  ve az tehlikeli iş yerleri için (10) dakika görev alırlar. Ayrıca bütün işletmelere risk analizi, acil durum planı ve iş sağlığı güvenliği eğitimi gibi hizmetleri verirler.

İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı reaktif yaklaşım mevcutken, iş güvenliği uzmanları proaktif yaklaşım yaparak kaza ve hastalık gelmeden gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler.

Bu mesleği seçmek isteyen gençlerin ne gibi eğitimler alması gerekir?

Mühendislik, mimarlık, fizik, kimya biyoloji bölümleri mezunları, teknik öğretmenler ve üniversitelerin 2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunu olmak gerekir. Bunun ardından elbette iş güvenliği belgesi de almak gereklidir. Söz konusu bölüm mezunları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumundan eğitim alıp,  İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak sınavda başarılı olduklarında Çalışma Bakanlığı tarafından düzenlenen iş güvenliği uzmanlığı belgesini almaya hak kazanırlar.

İş güvenliği uzmanları nerelerde çalışabilirler, iş olanakları nasıldır?

Öncelikle şunu söylemem gerekli ki her uzman her işletmede görev alamaz. Bunun nedeni ise  işyerlerinin tehlike olarak sınıflandırılmış olmasıdır.  Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere  3 sınıflandırma mevcuttur. Buna göre, iş güvenliği uzmanı sertifikaları da 3 çeşittir. A sınıfı uzman, B sınıfı uzman ve C Sınıfı Uzmanlıktır, bu şekilde belgelendirilirler. A sınıfı uzman tüm işletmelerde görev alabilir, B sınıfı uzman az tehlikeli ve tehlikeli sınıfındaki işletmelerde görev alabilirler. C Sınıfı uzmanlar ise sadece az tehlikeli işletmelerde görev alabilirler.

İş güvenliği uzmanları bireysel olarak hizmet verebilmenin yanında kamuda ve bakanlıkça yetkilendirilmiş OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi)’lerde çalışabilirler. Kısaca söyleyecek olursak hemen hemen tüm işletmeler İş güvenliği uzmanlarının çalışma alanına girmektedir.

Türkiye’de iş güvenliği uzmanı açığı var mı, mesleğe ilgi ve talep nasıl?

Evet Türkiye’de bir uzman açığı var. Bunun sebebi de 6331 sayılı iş güvenliği yasası konunun önemi ve ihtiyacı dolayasıyla biraz acele çıkarılmış olması. Henüz yeterli iş güvenliği uzmanı altyapısı oluşturulmadan yasa çıkartıldı. Bu sebeple yasanın bazı maddelerinde erteleme söz konusu oldu.

Örneğin 50 kişinin altında personel çalıştıran az tehlikeli iş yerleri için yürürlülük  tarihi 01.07.2016 olarak revize edildi. Bu erteleme iş yerlerinin yükümlülüğünü kaldırmadı. Bu iş yerleri risk analizi, acil eylem planı ve personel eğitimi gibi sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüler. Bu sebepten bir uzman ihtiyacı söz konusu ama Bakanlık ekstra sınav takvimi ile bu durumu ortadan kaldırma yönünde hamleler gerçekleştirmekte.

Öte yandan mesleğe inanılmaz bir talep var. Mühendislik, fizik, kimya, biyoloji gibi bölümlerden mezunlarının birçoğu iş güvenliği uzmanlığını iyi bir alternatif olarak görüyor. Kendi alanında çalışmak istemeyenlerin ilk tercihi genelde iş güvenliği uzmanlığı oluyor. Bu talebin fazlalığını üniversitelerin “iş güvenliği “ programının artmasından da anlayabiliriz. Hatta bazı üniversiteler Yüksek lisans programlarıyla öğrencilerine bu konuda akademik kariyer yapma fırsatı da sunmaktadır.

İş güvenliği uzmanlığının ne gibi zorlukları vardır? 

Kesinlikle en büyük zorluğu alınan sorumluluktur. Çünkü anlaşma yaptığınız andan itibaren o işletmenin bütün kaza risklerini görüp engel olmak sizin görevinizdir. Gözden kaçırılan ufak bir detay büyük sonuçlar, büyük yükümlülükler doğurabilir. Bu bağlamda görevin gereklerini fazlasıyla yerine getirmek zorundasınız.

Ağır yaptırımlarla da karşı karşıya kalınabiliyor. Sorumluluğu çok büyük çünkü çalışanların tam sağlıklılık hallerinin devamı için devamlı olarak kontrol gözetim ve eğitim veriliyor. Aksi durumda yani ölümlü yada ağır yaralanmanın olduğu bir iş kazasında ilk sorumlu tutulacak kişiler iş güvenliği uzmanı ardından da işveren oluyor. Bir yerde insanların hayatı için uğraşıyoruz aslında.

Bunların yanında alınacak önlem ve düzenlemeler konusunda işverenle ters düşülebiliyor. Bazı durumlarda alınacak önlemler kimi zaman masraf, kimi zamanda vakit kaybı olarak görüldüğünden dolayı işverenler bu gibi durumlarda da sorun çıkartabiliyorlar. Fakat o da uzmanın ikna yeteneği ile alakadar biraz. Bu durumlarda cezai müeyyidelerin çok fazla olması önemli bir parametre aslında. İşveren cezalardaki ödenecek miktarları öğrenince durumlara biraz daha ılımlı yaklaşabiliyorlar ve açıkçası bakanlığın bu konuda yaptırımları epey katı ve sıkı denetim altında.

Tüm bu hukuki zorlukların yanında İş Güvenliği Uzmanı olarak bizleri vicdani olarak mutlu eden yükümlülüklerimiz de var. İş kazasını veya meslek hastalığını aldığımız tedbirler ile önlediğimizde, bir insanı yaralanmadan, ölümden veya meslek hastalığından korunmanın hazzı da bambaşka tabi.

İş güvenliği uzmanı olmak isteyenlerin hangi özelliklere sahip olması gerekir? Mesleği  seçmek isteyen  gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Özellik olarak derseniz eğer: benim şahsi fikrim gözlem yeteneği üst düzeyde olanlar, hayal gücü ve enerjisi yüksek olanlar, çabuk ve pratik çözümler üretebilecek kişiler bu görevde çok daha başarılı olacaklardır.

İş kazaları ve meslek hastalıklarına sürekli olarak çözümler üretmek durumundayız. Her işletmenin çalışma koşulları, çalışanları, işverenlerin tavrı, havası, iç durumu farklılıklar gösterebiliyor. Bu yüzden aynı sektörde çalışan 2 firmanın bile riskleri çok fazla değişkenlik gösterebilir. Biz bu bağlamda her işletmeyi ayrı bir bütün olarak ele alıyoruz. Değişken o kadar durum oluyor ki, iklimden tutun çalışma saatleri, hatta yöre insanına göre bile riskler ve tehlikeler değişkenlik gösterebiliyor. Bu durum bize sürekli dikkatli olma zorunluluğunu getiriyor.

Yeni mezun olacak ve ya düşünen gençlere tavsiyelerim şunlar olacaktır. Öncelikli olarak bu mesleği tabiri caizse bir gelir kapısı olarak düşünüp bu mesleğe girmemeleri. “Şu an revaçta bir meslek, İyi paralar kazanılıyormuş” fikriyle bu mesleğe girecek arkadaşlar şimdiden iki kez düşünmeli. Çünkü bu iş sadece para kazanmak için yapılabilecek bir iş değil.

Şu sıralarda birçok farklı meslek gruplarından insanlar işlerinde mutlu olmadıkları ya da bir işleri olmadığı için bir kurtuluş kapısı olarak iş güvenliği uzmanlığını düşünmekte. Bu büyük bir hata aslında, çünkü yaptığımız iş basit ya da kolay yapılabilecek bir iş değil. Kimi durumlarda insanların hayatları söz konusu olabiliyor.

Sürekli bir sorumluluk alma durumu söz konusu. Eğer bu mesleğe bir şey katmayacaklarsa, iş güvenliği uzmanlığını kendilerine meslek edinmeyeceklerse, bu işin derdiyle dertlenmeyeceklerse İş güvenliği Uzmanlığı çok da cazip olamayabilir. Çünkü gerçekten bu göreve gönül veren insanlara ihtiyacı var piyasanın. Üç beş kuruş fazla kazanmak için belge alıp piyasaya çıkan birçok kişi sorumluluklarının altında kolayca ezilebiliyor.

Yeni arkadaşlar için de söyleyeceğim son şey piyasaya çıkıp bu işte çok cüzi maaşla çalışmamanızdır. Gerçekten aldığınız ücret aldığınız sorumluluğa eş değer olsun. Tüm bu çalışmalar gelişen Türkiye için ve çalışan insanımız için önemli ve gerekli gelişmeler. Tüm uzman ve uzman adayı arkadaşlarıma işlerinde başarılar diliyorum.

Aile ve Evlilik terapistliği için tıklayın…

Bilişim hukuku uzmanlığı için tıklayın…

Adli Tıp Uzmanlığı için tıklayın…

Finans Analistliği için tıklayın…

Ortodonti uzmanlığı için tıklayın…

Mekatronik Mühendisliği için tıklayın…

Şehir ve Bölge Planlama için tıklayın…

Fizik tedavi ve Rehabilistasyon uzmanlığı için tıklayın…

Enerji uzmanlığı için tıklayın..

on5yirmi5.com