Eğitimde ‘F@tih Projesi’

Eğitim Güncel
Eğitim ve öğretimde niteliği artırmak ve fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla geliştirilen "Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (F@tih) Projesi"nin tanıtımı, 22 Kasım Pazar...
EMOJİLE

Eğitim ve öğretimde niteliği artırmak ve fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla geliştirilen "Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (F@tih) Projesi"nin tanıtımı, 22 Kasım Pazartesi günü Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım‘ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte ‘F@tih Projesi" ile eğitimde yeni bir dönemin başlatıldığı belirtildi.

Projenin tanıtımının 22 Kasım Pazartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirileceği ifade edilen açıklamada, projenin içeriği ile de ilgili bilgi verildi.

Bilişim teknolojisi araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde etkin kullanımı için, okul öncesi, ilköğretim ile ortaöğretim okullarındaki 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve internet altyapısı sağlanacağı belirtilen açıklamada, "Dersliklere kurulan BT donanımının öğrenme-öğretme sürecinde etkin kullanımını sağlamak amacıyla öğretmenlere eğitim verilecek. Bu süreçte öğretim programları BT destekli öğretime uyumlu hale getirilerek eğitsel e-içerikler oluşturulacak" denildi.

Açıklamada, projenin beş ana bileşeninin bulunduğu ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
"Bunlar, donanım alt yapısının iyileştirilmesi, eğitsel e-içeriğinin sağlanması, öğretim programlarının BT’yi içerecek hale getirilmesi, öğretmen hizmetiçi eğitimi, bilinçli, güvenli ve izlenilebilir BT kullanımının sağlanmasıdır."

PROJE ÜLKE GENELİNDE TÜM OKULLARDA UYGULANACAK
Açıklamada görüşlerine yer verilen Milli EĞitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri (EĞİTEK) Genel Müdürü Mahmut Tuncer, projenin teknolojik gelişmeleri eğitime yansıtacak bir proje olduğuna işaret etti.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak tüm öğrencilere aynı imkanı sunmayı istediklerini, eşitliği sağlamak amacıyla proje kapsamında okullarda teknolojiyi kullanacaklarını bildiren Tuncer, projenin ülke genelinde tüm okullarda uygulanacağını duyurdu.

Tuncer, şöyle devam etti:
"Proje kapsamında artık okullarda bilgisayar sınıfı olmayacak. Her sınıfta bir bilgisayar olacak. Her sınıfta internet olacak. Her sınıfta projeksiyon cihazı bulunacak. Sadece şehir merkezleri değil, köy okullarında da uygulanacak. Proje, kademeli olarak üç yıl içinde tamamlanacak. Öğretmenlerin hizmet içi eğitimi, donanım ve yazılım alt yapısının tamamlanması da projenin amaçları arasında bulunuyor.
Proje kapsamında her okulda akıllı tahta bulunacak. Akıllı e-kitaplar kullanılacak. Her okula en az bir adet çok amaçlı fotokopi makinesi, doküman kamera ile mikroskop kameranın bulunduğu akıllı sınıf oluşturulacak.

Öğretim programlarında yer alan ders içerikleri için öğrenme nesneleri hazırlanacak ve e-kitap formatında elektronik ortama aktarılacak. Bu e-içeriklere öğretmenler ve öğrenciler web tabanlı ortamlarda hem çevrimiçi hem de çevrimdışı biçimde ulaşabilecek.
Öğretim programlarının BT içerecek hale getirilmesi proje bileşeni kapsamında, öğretmen kılavuzlarının programları okullarımızın dersliklerine sağlanan donanım altyapısının ve eğitsel e-içeriğin etkin kullanımını içerek şekilde yinelenmesini içermektedir."

Öğretmen Hizmetiçi Eğitimi Proje bileşeni kapsamında, okullarda görev yapan yaklaşık 600 bin öğretmenin sınıflara sağlanan donanım altyapısını, eğitsel e-içerik ve BT’ye uyumlu hale getirilen öğretmen kılavuzlarıyla birlikte etkin biçimde kullanma becerilerini geliştirmelerine dönük yüz yüze ve eğitim aracılığıyla hizmetiçi eğitim faaliyetlerine katılmalarının sağlanacağını ifade eden Tuncer, proje sonunda öğretmen eğitimine dönük diğer kamu kurumlarının da kullanabileceği her ilde en az bir adet uzaktan hizmetiçi eğitim sınıflarının kurulacağını anlattı.

Tuncer, şu bilgiyi verdi:
"Bilinçli ve güvenli BT kullanımının sağlanması adlı proje bileşeni kapsamında eğitim-öğretim süreçlerinde BT araçlarıyla birlikte internetin de bilinçli ve güvenli kullanımını sağlamak için gerekli donanım ve yazılım altyapısının kurulmasının yanında mevzuat düzenlemesi de yapılacaktır.
Proje, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülecek olup, Ulaştırma Bakanlığı tarafından üç yılda tamamlanacak. Birinci yıl ortaöğretim okulları, ikinci yıl ilköğretim ikinci kademe, üçüncü yıl ilköğretim birinci kademe ve okul öncesi kurumlarının BT donanım altyapısı, e-içerik, öğretim programı, hizmetiçi eğitim ve bilinçli güvenli internet kullanımı aşamalarının tamamlanması amaçlanmaktadır."