Diyarbakır’ın ‘Doktorlar Köyü’

Eğitim Güncel
Diyarbakır’ın kente 45 kilometre uzaklıkta, evlerin büyük bölümü kerpiçten olan Karaçimen Köyü, okuma oranıyla bölgede dikkat çekiyor. Köylüler çiftçilikten elde ettikleri gelirle, kız erkek ayr...
EMOJİLE

Diyarbakır’ın kente 45 kilometre uzaklıkta, evlerin büyük bölümü kerpiçten olan Karaçimen Köyü, okuma oranıyla bölgede dikkat çekiyor. Köylüler çiftçilikten elde ettikleri gelirle, kız erkek ayrımı yapmadan çocuklarını okuturken, köyden bugüne kadar Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapan 2 doçent, 3 uzman doktor, 10 pratisyen doktor, 2 veteriner hekim, 2 hemşire, 12 öğretmen çıktı.

Bugün göç nedeniyle nüfusu 50’ye düşen Karaçimen’de, eğitim çağındaki tüm çocuklar başka yerlerde okuyor. Karaçimen Köyü, okuma oranı ve yetiştirdiği insanlarla ‘doktorlar köyü’ olarak anılıyor. Çiftçilikle geçimini sağlayan köylüler, Güneydoğu’nun bazı bölgelerinde kız çocuklarını hala okula göndermezken, çocuklarını kız erkek ayrımı yapmadan eğitim almaları için varını yoğunu ortaya koyuyor.

Bölgede örnek alınacak konumda bulunan köylüler çiftçilikten geçimini sağlarken çocuklarının doktor, avukat, öğretmen, hemşire, mühendis sağlık görevlisi olabilmesi için büyük çaba harcıyor. Köyde öğrencilerin bir kısmı eğitimlerini sürdürmek için Diyarbakır merkezine giderken, bir kısmı ise taşımalı yöntemle çevredeki köylere gittiği için köydeki okul öğrenci yetersizliği nedeniyle yıllardır kapalı bulunuyor.

Türkçeyi okula başladıklarında öğrenen çocuklarının ailelerinin verdiği desteğiyle bugüne kadar köyden 2 doçent, 3 uzman doktor, 10 asistan doktor, 2 veteriner hekim, 2 hemşire, 12 öğretmen çıkarken hala köyün eğitim çağındaki tüm çocukları, ilköğretim, lise ve üniversitelerde eğitimlerini sürdürüyor.

DOÇENT, DOĞDUĞU KERPIÇ EVE GELDİ

İzmir’deki Ege Üniversitesi Nüroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Fikret Bademkıran, yıllar önce kerpiç bir evde doğup büyüdüğü köyünden okumak için ayrılan gençlerin ilkiydi. Şimdi doğduğu kerpiç eve başarılı bir bilim adamı olarak ziyarete geldi.

Türkçeyi öğrendiği ilkokulu bitirdikten sonra ailesini bırakarak Diyarbakır’a gidip liseyi ve ardından Tıp Fakültesi’ni başarıyla bitirip, İzmir Ege Üniversitesi Nüroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç.Dr. Fikret Bademkıran, kendisinden sonra 2 kardeşinin doktor, 2 kardeşinin veteriner hekim, 8 yeğeninin de doktor olduğunu söyledi. Doç. Dr. Bademkıran, bu süreci şöyle anlattı:

“İlkokula ilk başladığımda öğretmenden güçlükle Türkçeyi öğrendik. Ama ilkokuldan sonra vazgeçmeyerek hedefime ulaşana kadar okudum. Sanırım köydeki diğer gençlere de örnek olduğum için bu kadar çok üniversite mezunu çıktı. Köyümüzden üniversite mezunlarının bu kadar fazla olması az nüfusuna göre Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Bu bizi çok sevindiriyor. Hiç kimsenin cahil kalmaması için bölgedeki bütün köylerin Karaçimen’i örnek almasını istiyoruz. Benim bütün kardeşlerim ya doktor veya veteriner hekim veya mühendis oldular. Aynı şekilde köydeki diğer ailelerin çocukları okudu yüksek mevkilere geldi ve bir çoğu da halen okuyor. Bizim köy Güneydoğu’nun en fazla üniversite mezunu çıkaran köy diyebilirim. Bu da beni gururlandırıyor. Beni en çok üzen şey ise yıllar önce terk ettiğim köyüme tekrar ziyaret için geldiğimde yolunu aynı şekilde görmek. Bu yolu devletin artık yapması gerekiyor.”

KÖYLÜLER NE DİYOR

Köyde 6 çocuğundan 2’sinin doktor, 2’sinin hemşire olduğunu söyleyen İhsan Samancı, 2 çocuğunun ise halen üniversitelerine devam ettiğini belirtti.

Erkek ve kız çocukları arasında kesinlikle ayrım yapmadıkları gibi kız çocuklarının okuması için onları teşvik ettiklerini söyleyen Saip Bademkıran, “Bizde kız erkek ayrımı olmaz. Hepsi bizim çocuğumuz. Bölgemizdeki bir çok köyün aksine biz kız çocuklarının okumasını daha çok istiyoruz. Erkek çocukları okul kazanamasalar bile ayaklarının üzerinde durabilirler ama kızlar öyle değil. Kızların okuyup ekonomik özgürlüklerini kazanmasından yanayız. Kızlar üstelik aileye daha düşkün” dedi.

Oğlu Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyan Mürsel Bademkıran ise köyün bu yüksek derecede eğitim ve öğretimde başarılı olmasını köyden geçen suya esprili bir şekilde bağlıyor. Köye gelen ilköğretim okulu öğretmenin kendilerine “Çocuklarınızın bu kadar başarılı olması acaba neden?” diye sorduğunu belirten Mürsel Bademkıran, “Biz de galiba suyundan diye yanıt verdim” dedi.

MUHTARIN SORUNU YOL

Karaçimen Köyü Muhtarı Aydın Samancı, köylerindeki tüm gençlerin okumasının göğüslerini kabarttığını söyledi.

Köyden çıkan doktor, öğretmen ve hemşirelerin çeşitli illerde bulunduğunu belirten Samancı, ülkeye bunca yetişmiş insan veren köyün yolunu yaptıramamaktan yakındı. Samancı şunları söyledi:

“Köyümüze gelen yoldan 14 köy istifade ediyor. Ama özellikle kış mevsiminde yollar daha çok bozulduğu için araçları engelliyor. Köyümüzün yolunun yapılması için defalarca müracaatta bulunmamıza rağmen maalesef şimdiye kadar sonuç alamadık. Biz çocuklarımızı okutmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Devletinde bizim yolumuzu artık yapmasını istiyoruz.”