Diyarbakır’da 2 üniversite kurulacak

Eğitim Güncel
Sur ilçesinde daha önce Tıp Fakültesi, sonra Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanılan tarihi mekan, TOBB ETÜ için tahsis edildi. TOBB ETÜ’nün bir fakültesinin açılacağı bina, bir iş adamı...
EMOJİLE

Sur ilçesinde daha önce Tıp Fakültesi, sonra Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanılan tarihi mekan, TOBB ETÜ için tahsis edildi. TOBB ETÜ’nün bir fakültesinin açılacağı bina, bir iş adamı tarafından restore edilecek. Selahattin Eyyubi Üniversitesi’nin kurulması da Kurban Bayramı’ndan sonra meclisin onayına sunulacak.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Emlak Müdürlüğü’ne kayıtlı ve tescilli bir binanın bulunduğunu, tarihi mekanda daha önce Tıp Fakültesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yer aldığını söyledi.

Tarihi binanın, Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü ile uzun süreli kira karşılığı TOBB ETÜ’ye verildiğini kaydeden Toprak, binanın onarımı ve restorasyonu için proje hazırlandığını, projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan geçeceğini bildirdi.

Proje onaylandıktan sonra iş adamı Ali Ağaoğlu’nun binanın onarımını gerçekleştireceğini kaydeden Toprak, ”Önümüzdeki yıl TOBB ETÜ’nün burada fakültesi açılacak. Çok güzel olacak. Tarihi bir mekanda fakülte hizmete girecek. Açılacak fakülte, iş dünyasının ihtiyacına cevap verebilecek bir branşta olacak” diye konuştu.

Onarım ve restorasyonu için 2,5 milyon lira

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten de binanın tahsisinin TOBB ETÜ’ye yapıldığını, onarım ve restorasyonu yapılacak binanın hazırlanmasının yaklaşık 2,5 milyon liraya mal olacağını aktardı. İçten, tadilat ve restorasyon biter bitmez fakültenin açılacağını belirtti.

Selahattin Eyyubi Üniversitesi de kurulacak

Kurban Bayramı’ndan sonra meclis gündemine gelecek olan Selahattin Eyyubi Üniversitesi konusunun da olduğunu anlatan İçten, vakıf üniversitesinin kurulması için kanunun bayramdan sonra onaylanacağını bildirdi.

İçten, ”Bu üniversite de açılırsa, Diyarbakır’da 3 üniversite olmuş olacak. 1 yıl sonra inşallah üniversitelerimiz olacak. Şu an Diyarbakır’da öğrenci sayısı 26 bin, açılacak üniversiteler ile bu sayı 40-50 bine yaklaşır” şeklinde konuştu.

Belediye imara açmıyor

İçten, Selahattin Eyyubi Üniversitesi’nin kurulması için arazi tahsisi yapıldığına değinerek, ”Ancak işin kötü tarafı üniversite için tahsis edilen arazi üzerinde belediye imar durumuna izin vermemiş. Biz zar zor insanları, vakıfları, özel sektörü, cemaatleri ikna ederek Diyarbakır’a getirerek yatırım yapmaya çalışırken açılacak üniversiteye Büyükşehir Belediyesi’nin imar vermemesini doğru bulmuyorum. Bu, Diyarbakır’a gelen bir üniversite yatırımını engellemektir. Bu da üzücü bir durum oldu” dedi.

Geçen yıl bir yasa çıkarıldığını, imar düzenlemelerinde belediyeye müracaat edildiğinde belediye 2 ay içinde olumlu bir cevap vermezse Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müracaat edilebildiğini vurgulayan İçten, bu sıkıntıyı aşmayı umduklarını dile getirdi.

AA