Diş hekimliğinin estetik boyutu: Ortodonti

Eğitim Güncel
Tuba OLĞAÇ’ın haberi… Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Ortodonti uzmanlığını tanıtacağız. Ortodontist olmak için nasıl bir ...
EMOJİLE

Tuba OLĞAÇ’ın haberi…

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Ortodonti uzmanlığını tanıtacağız. Ortodontist olmak için nasıl bir eğitim almak gerekiyor, mesleğin zorlukları nelerdir, nerelerde çalışırlar? Tüm merak edilenleri Ortodonti Uzmanı Melih Motro ile konuştuk…

Ortodontist olmak için kişinin diş hekimliği eğitimin ardından ne gibi eğitimler alması gerekir?

Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti yalnızca çapraşık dişlerin düzeltilmesi değil aynı zamanda dişlerdeki ve çenelerdeki uyumsuzlukların giderilmesiyle de ilgilenen bilim dalıdır.

Ülkemizde mevcut eğitim sisteminde  5 eğitim yılı süren diş hekimliği eğitiminin ardından, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavına (DUS) girerek başarılı olan ve  ortodonti bölümüne girmeye hak kazanan hekimler en az 4 yıl süren uzmanlık eğitiminin ardından Ortodonti Uzmanı ünvanını alırlar.

Ortodonti biliminin ne gibi zorlukları vardır?

Her bilim dalında olduğu gibi ortodontide de, hekimler güncel bilimsel gelişmeleri takip eden, buna göre kendini geliştiren ve uygulamalarını yenileyen bireyler olmak durumundadır. Ortodonti uzmanları estetik bir gülüşün yanı sıra aynı zamanda sağlıklı bir ağız yapısı ve doğru fonksiyon gören bir çene ilişkisini de temin etmekle mükelleftir. Bu durumu temin etmek bazen 2 sene süren tedavileri tel tedavilerini gerektirebilir. Bu hem keyifli hem de zor bir süreçtir. Keyifli olan tarafı; ortodontistler uzun tedavi süreçlerinde hastaları ve aileleriyle yakın dostluklar kurarlar ve bu dostluklar hayat boyu devam edebilir. Ortodontinin, zorlu ama yine keyifli bir diğer yönü de  tedavinin, her aşamasında planlama ve estetik bir bakış açısı gerektirmesidir. Bu da hekimi her daim bir mücadeleye iter.

Türkiye’de ortodontist açığı var mı, mesleğe ilgi ve talep nasıl?

Ortodonti Diş Hekimliği uzmanlık dalları arasında en çok rağbet gören branşların başında gelmektedir. Ülkemizde yeni üniversitelerin ve Diş Hekimliği Fakültelerinin kurulmasıyla ortodontist açığı her geçen gün azalmaktadır. Ancak günümüzde halen, iyi eğitimli, bilimsel faaliyetleri ve gündemi takip eden ortodontistlere ihtiyaç devam etmektedir.

Bu bölümü bitiren kişiler nerelerde çalışabilirler?

Ortodonti uzmanlığını hak eden kişiler kendi muayenehanelerini açabilmekte, ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde, merkezlerinde ve hastanelerinde kolaylıkla iş bulabilmekte veya üniversitelerin ortodonti bölümlerinde uzmanlık sonrası akademik kariyerlerine devam edebilmektedir.

Bu mesleği seçmek isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur? Ortodontist olmak isteyen kişilerde ne gibi özelliklerin bulunması gerekir?

Bu meslek iyi bir eğitimi, düzenli çalışmayı, araştırmacı ve yeniliklere açık bir yapıya sahip olmayı ve aynı zamanda estetik bir bakış açısına sahip olmayı gerektirir. Bu nedenle ortodonti uzmanlığını kendileri için hedef seçen gençler mutlaka eğitim hayatında düzenli ve programlı çalışmalı. Aynı zamanda kendilerini sosyal ve sanatsal açıdan da geliştirecek faaliyetlere dahil olmalıdırlar.  

Aile ve Evlilik terapistliği için tıklayın…

Bilişim hukuku uzmanlığı için tıklayın…

Adli Tıp Uzmanlığı için tıklayın…

Finans Analistliği için tıklayın…

Mekatronik Mühendisliği için tıklayın…

Şehir ve Bölge Planlama için tıklayın…

Fizik tedavi ve Rehabilistasyon uzmanlığı için tıklayın…

on5yirmi5.com