Dershaneler kaldıralabilir mi?

Eğitim Güncel
ZUHAL ERKEK’İN HABERİ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AKP’nin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada dershanelerin kaldırılacağını söylemesi üzerine yeniden gündeme geld...
EMOJİLE

ZUHAL ERKEK’İN HABERİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AKP’nin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada dershanelerin kaldırılacağını söylemesi üzerine yeniden gündeme geldi.  Daha öncede dershanelerin kaldırılacağına dair açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan bu sefer 2013-2014 tarihleri arasında uygulanacağını da açıkladı.

Başbakanın, dershanelerin kaldırılması dair açıklamalar birçok aile, eğitimci ve öğrencinin de kafasını karıştırdı. Dershanelerin kaldırılmasıyla birlikte okuldaki eğitimin LYS, YGS gibi sınavlar için yeterli olacak mı? Dershaneler okullaşacak bir alt yapıya sahip mi gibi birçok soruyuda peşinden getirdi. Bizlerde Sabah Gazetesi Yazarı ve Eğitim Danışmanı Sait Gürsoy’a bu sorularımızı sorduk.

SINAVLAR DEVAM ETTİKÇE, DERSHANELER KALKMAZ

Tayyip Erdoğan bugün açıklama yaptı. Dershanelerin kaldırılacağını ifade etti. Sizce dershanelerin kaldırılması ne kadar doğru?

Başbakanın dershaneleri kaldıracağım sözüne bir eğitimci olarak katılıyorum. Ancak Türkiye’de bir gerçek var ki üniversitelere, liselere, iş dünyasına girişte bazı sınavlar vardır. Dershaneler ile bu sınavlara hazırlanılmaktadır.  Gençler bu dershanelerde eğitim görüyorlar. Eğer biz eğitim sistemimizi dershane odaklı, test odaklı değil de; okul odaklı yaparsak zaten dershanelere olan talep azalacaktır.  Ancak bunun yapımı son derece güç. Çünkü üniversite, lise, iş dünyasındaki uzmanlığa giriş gibi sınavlar devam ederse o zamanlar bu kurumlar eğitim vermeye devam edecektir. Lise veya üniversiteye giriş sınavlarında dershaneler; fen lisesi, anadolu lisesi, meslek lisesi gibi öğrencileri bir araya getirip ders verip, eşitliği sağlamaktadır. Bununla birlikte verdikleri vergi, istihdam ettikleri öğretmen kadroları ile devletin yanında yer almaktadırlar. Dershanelerin olmasını savunan birisi değilim. Ancak ortadaki sorun kaldırıldığı takdirde dershaneler kalkacaktır. Ancak şu anki durumda bunun zor olduğuna inanıyorum.

SINAV SİSTEMİ OKULDA VERİLEN EĞİTİME ODAKLI OLMALI

Dershaneler kaldırıldığı taktirde okullardaki verilen eğitim sınavlar için yeterli olacak mı?  Okullarda bu alt yapı sizce oluşturuldu mu?

Eğer sistemimiz okul odaklı yapar, okul odaklı sorular ile öğrencileri karşı karşıya getirirseniz dershanesiz çocuklar başarılı olur. Ancak şuandaki sınav sisteminde okullara göre bir ayrım söz konusu değil. 1980 senesinde üniversite sınavına girerken meslek liseleri ayrı, genel liseleri ayrı sınava girerlerdi. Burada öğrenciye okulda verdiğiniz bilgiden ne aldığına dair sınav yaparsanız. Okulların alt yapısı buna müsait olur. Böylece dershane kurumlarını lağvedebilirsiniz.

DERSHANELERİN ÇOĞU OKUL OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIMIYOR

Erdoğan dershanelere okullaşın çağrısı yaptı. Dershanelerin okullaşması mümkün mü?

Okulların kurulmasında belirli nitelikler gerekir. Dershanelerin binalarına baktığınızda, bu binaların çok az bölümünün okul olma niteliğini taşıdığını göreceğiz. Özel okulların kontenjanları yüzde 25’lerde gezerken, yeni açılacak olan bu özel okullarda durumu ne olacağı soru işaretidir. Ayrıca devlet öğrencisine yaptığı masrafı özel okullara vermeyi taahhüt etmektedir. Ancak bu rakam ne kadar özle okulları tatmin eder o ileride bakılacak bir hadisedir. Eğer siz eğitim sisteminizi okul odaklı yapar, sınavlarda öğrencilere okulda verdiğiniz eğitim odaklı sorular sorarsanız dershaneye olan talep azalacaktır. Eğer dershaneler,  arz ve talep halen devam ediyorsa o zaman bu kurumların ortadan kalkma olasılığı son derece güçtür.

Dershanelerin kaldırılması öğrenciyi merdiven altı kurslarına itebilir mi?
Eğer dershaneler kapatılırsa bu tür sınavlara hazırlanmada merdiven altı kurumlar oluşabilir. Bu da devlete çok büyük bir vergi kaybı getirebilir.

on5yirmi5.com