Dershaneler ‘akademik lise’ olacak

Eğitim Güncel
Dershanecilerle toplantı yapan Milli Eğitim Bakanı “Özel okula dönüşmek istemeyenler için akademik (açık) lise denilen bir düzenlemeyle belli bir sürede bu geçişin daha sağlıklı olacağı konusunda görü...
EMOJİLE

Dershanecilerle toplantı yapan Milli Eğitim Bakanı “Özel okula dönüşmek istemeyenler için akademik (açık) lise denilen bir düzenlemeyle belli bir sürede bu geçişin daha sağlıklı olacağı konusunda görüş birliği var” dedi. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın başkanlık ettiği ve basına kapalı gerçekleşen toplantıya 700 dershaneyi temsilen 7 dershane sözcüsüyle MEB Müsteşarı Yusuf Tekin katıldı. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Avcı, çok verimli ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, dershane temsilcilerinin kaygılarını, eleştirilerini ve önerilerini ilettiklerini dile getirdi. Avcı, en çok konuşulan gündem maddesinin “açık lise” veya dershanecilerin önerdiği ve kendilerinin de ‘olumlu’ buldukları adlandırmayla “akademik lise” olduğunu söyledi. 

TOPLANTIDA UZLAŞMA SİNYALİ

Avcı “Özel okula dönüşüm konusunda mevcut kriterlerle dönüşebileceklerde sorun yok. Geri kalanların da büyük ölçüde akademik lise denilen bir düzenleme ile belli bir sürede geçişin daha sağlıklı olacağı konusunda görüş birliği var” dedi. Geçiş sürecinin zamanlaması ve kimin hangi koşullarda hizmet alabileceği gibi hususlarda önerilerin de alındığını söyleyen Avcı şöyle devam etti: “Daha önce bir kısım ‘özel okula da dönüşemiyorum, akademik liseye de dönüşemiyorum’ diyen kurumlara da ‘halk eğitim veya özel etüt eğitim merkezi olma imkanı sağlayabiliriz’ dedik. Şunu söylemem lazım, özel etüt eğitim merkezleri ücretli olmaz. Devam eden öğrenciden ücret talebi doğru olmaz. Orada zaten yoksul öğrencilerimizi veya dezavantajlı gruplarımızın desteklenmesi konusunda destek sağlayabiliriz.” 

İYİ NİYETE FARKLI ALTERNATİF 

Bir soru üzerine iyi niyetli olan bütün dershanelerin dönüşüm sürecine katılabilecekleri farklı alternatifleri sunduklarının altını çizen Bakan Avcı, “Bu konuda da bir anlayış birliği var. Biz özel okul da olmayız, açık lise de olmayız, özel etüt merkezi de halk eğitim merkezi de olmayız diyenlere de, ama elimde de alt yapı var, dönüşüm sürecinde sıkıntılarım olabilir, diyenlere de, halk eğitim merkezi olarak kullanabileceğimiz nitelikteyse, yerel yönetimler de devreye girebilir bu noktada, o mekanları da bu şekilde değerlendiririz. Hangi nitelikte olursa olsun iyi niyetli olan bütün dershanelerimizin dönüşüm sürecine katılabilecekleri farklı alternatifleri sunmuş olduk” diye konuştu. 

KREDİ ALMA İMKANI OLACAK

Avcı, ayrıca, “Açık liseye giden öğrenciler bir tarafa, meslek lisesinde, güzel sanatlarda okuyanlar kültür derslerini almadığını düşünüyor. Bir yandan da spor lisesi, İmam hatip lisesi mezunu olmak istiyor ama takviye dersleri de almak istiyor. Bizim uygulamamızda farklı okullardan kredi alma imkanı var” dedi. 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ GÖRÜŞMEDEN MEMNUN

Çözüm Dergisi Dershaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Maviş, toplantının ardından Kanal 24’e konuştu. Görüşmenin olumlu geçtiğini belirten Maviş, kendilerine ‘dershaneleri kapatın, ne haliniz varsa görün’ denilmediğini ifade ederek, “Çözüme yakın ortak noktada buluşuldu. Önerilerimiz ilgiyle dinlendi” açıklamasında bulundu.

DERSHANE KATKISI SADECE YÜZDE 7

Hükümet, dershanelerin dönüşümü amacıyla yürüttüğü hazırlık çerçevesinde sivil toplum örgütlerinin de görüşüne başvururken, bir yandan da milletvekillerini bilgilendiriyor. Milli Eğitim Bakanı  Avcı dün AK Parti grubunda brifing verdi. Avcı’nın özetle şu değerlendirmeleri yaptığı öğrenildi: 

– Dershanelerin dönüştürülmesine yönelik proje bir anda ortaya çıkmış değil. Bizden önce de Kalkınma Planlarında vardı. AK Parti’nin Programında, MEB’in Stratejik Planı’nda bu adımın atılacağı belirtiliyor. 

– Milli Eğitim’deki öğretmenlerimize haksızlık yapılıyor. Dershanedeki eğitimin öğrenci üzerindeki başarı oranı sadece yüzde 7. Fakir ailelerin çocuklarına bir katkısı yok ama bu ailelere ‘zengin çocuklarıyla aynı konumda olacaksınız’ imajı veriliyor. Bu doğru değil. 

600 İLA 22 BİN LİRA

– 3 bin 400 liranın altında öğrenci alan dershanelerin hiçbir katkı sağlamadığı ortaya çıktı. Halen 22 bin TL ücret alan dershane de var, yıllık 600 TL’ye eğitim veren dershane de. 

– Dershanelerin kapatılacağı kesinlikle doğru değil. Bunların yüzde 20’si hemen özel okula dönüşmeye hazır. Geri kalanına belirli teşvikler verilecek. Özel okula dönüşemeyenler için açık lise seçeneği var. Etüt merkezlerinin kapatılacağı da tamamen yalan. Bu merkezler ücretsiz yola devam edecek.

Akşam