Boğaz’daki Okullar Taşınacak mı?

Eğitim Güncel
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, Boğaz’daki kamuya ait tarihi binaların otel ya da müzeye dönüştürülmesi için düğmeye basması Kuleli Askeri Lisesi’nden, Galatasaray Ünivers...
EMOJİLE

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, Boğaz’daki kamuya ait tarihi binaların otel ya da müzeye dönüştürülmesi için düğmeye basması Kuleli Askeri Lisesi’nden, Galatasaray Üniversitesi’ne, Kabataş Erkek Lisesi’nden Beşiktaş Kız lisesi’ne, Ortaköy’deki ünlü Denizcilik Lisesi’nden, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne daha bir çok okulu tedirgin etti. Boğaz hattındaki tarihi binalarıyla da özdeşleşen okullar karara tepkili, çalışmaların hızlandırıldığını açıklayan Bakan Günay ise son derece kararlı. Maddi ve kültürel değeri tartışmasız olan tarihi binaların okul olarak değerlendirilmesi bir kaynak kaybı mı? Boğaz’daki okullar otel ya da müzeye dönüştürülmeli mi? İşte tarafların görüşleri..

GÜLİN YILDIRIMKAYA

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu

Tarihi doku otelle mi korunur, bilim yuvasıyla mı?

“Sahil çok geniş bir kavram. Türkiye’de çok sahil var. Ve bunların hepsi İstanbul kültürüyle özdeşleşmiş, İstanbul’un parçası olmuş mekanlar. En önemlileri de sarayın devamı olanlar. Bu yerlerin asıllarına uygun olarak korunabilmeleri için bilim yuvaları olarak işlem görmeleri en doğrusudur. Üniversiteler kamuya açık yerlerdir. Galatasaray Üniversitesi de Feriye Sarayı’nın devamıdır. Böyle tarihi bir mekanı otel ya da müze yapmak için yıkmak doğru mudur, bu yerler otel yapılınca mı tarihi doku korunmuş olur yoksa bilim yuvası olunca mı, bunu düşünmek lazım. İstanbul’un, sarayların bir parçası olan bu yerleri yıkıp otel yapmak, tarihi kökene ihanet olur. Bütün dünya bu tür kurumlara gözbebekleri gibi bakmaktadır.Bu kurumları korumanın en iyi yolu- tarihi misyona uygun olarak- buraları bilim yeri olarak muhafaza etmektir. Sayın bakan çok talihsiz, yanlış bir açıklama yapmış.”