Başarı Sıranız Çok Önemli

Eğitim Güncel
Bu yıl son kez yapılan ÖSS, liselerin dört yıla çıkarılması sonucu, beklemeli öğrenci sayısının azalmasına bağlı olarak daha az öğrencinin katıldığı bir sınav oldu. Ayrıca YÖK’ün kontenjanları y...
EMOJİLE

Bu yıl son kez yapılan ÖSS, liselerin dört yıla çıkarılması sonucu, beklemeli öğrenci sayısının azalmasına bağlı olarak daha az öğrencinin katıldığı bir sınav oldu. Ayrıca YÖK’ün kontenjanları yüzde 15 oranında artırmasıyla, sınava giren 1 milyon 349 bin adayın yerleşeceği 621 bin kontenjan oluştu. Sınava katılan her iki öğrenciden birisinin yerleşeceği 2009 yılı, ÖSS tarihinin en avantajlı sınavı oldu. 2009- ÖSS’de 165 baraj puanı geçen öğrenci sayısı 713 bin oldu. Geçen yıl bu sayı 840 bin civarında idi. Dolayısıyla tercih yapacak öğrenci sayısı azaldı. YÖK’ün aldığı kararla 2010 yılından itibaren yeni sınav sistemine geçilecek. Adayların sınav sistemi değişikliğinden korkmamaları, değişikliğin kendi avantajlarına olduğunu unutmamaları gerekiyor. Asla unutulmamalıdır ki, ÖSS bir sıralama sınavı ve bu tür sınavlarda önemli olan diğer adaylara göre sizin başarı sıranız. Sizin hangi üniversitenin hangi bölümüne gireceğinizi puanınız değil, başarı sıranız belirleyecek. Sıralamalar yıllara göre değişkenlik göstermeyeceğinden, adayların tercih yaparken sistem ne olursa olsun başarı sıralamalarını kullanmaları en doğru işlem olacak. Bu durumda İstanbul Aydın Üniversitesi uzmanları yaptıkları çalışmalarla adaylara yardımcı olacak. Bu nedenle aşağıda belirtilen noktalara dikkat edilmesi gerekiyor:

DİL ALANINDA OLANLAR ŞANSLI
Tercih yapacak öğrenciler alanlara göre değerlendirildiğinde, okulunda sayısal alandan mezun öğrencilerin sayısal tercih yaptıkları takdirde, yüzde 57’si yerleşme şansına sahip. Türkçe-matematik alanından mezun öğrenciler kendi alanlarında tercih yaptıklarında, yüzde 32 oranında yerleşme şansına sahip. Sözel öğrencileri ise kendi alanlarında eğer Türkçe-matematik müdahalesi olmazsa, yüzde 24 oranında yerleşme şansına sahipler. Bu yıl en şanslı grup dil alanı öğrencileri. Çünkü dil alanında sınava giren öğrencilerin yüzde 72’si yerleşme şansına sahip olacak. Görüldüğü gibi kontenjanlarda önemli artışlar var. Lisans bölümlerinde 44 bin ön lisans bölümlerinde 47 bin ve özel yetenek bölümlerinde ise 3 bine yakın kontenjan artışı söz konusu. 2008-ÖSS’ye katılan adaylarla 2009-ÖSS’ye katılan adayların puanlarını ve sıralamalarını karşılaştırdığımızda şu tablo ortaya çıkıyor. Tercih yapacak öğrenci sayısı bir yıl öncesinden hayli düşük. Başka bir deyişle 47 bin azalmış durumda. Bu da adaylara yeni bir şans olarak değerlendiriliyor.

Mezun olanlar kolaylıkla iş buluyor

Prof. Dr. Hikmet SAVCI İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı
Eğitim Fakültesi, toplumdaki değişme ve gelişme hızına paralel olarak, yeni nesilleri eğitecek, nitelikli ve çağdaş öğretmenlerin yetiştirilmesi gerektiğine inanarak kurulmuştur. Fakültelerimizde , öğrencilerimize öğretmenlik mesleğinde esas olan, pedagojik formasyon, alan bilgisi ve genel kültürde, günümüz beklentilerine cevap verecek şekilde yetiştirilmekteler. Çalışma koşullarına gelince mezunlarımız eğitimin her alanında çalışma şansına sahipler. Eğitim fakültesinde çeşitli dallarda 5 bölüm bulunmaktadır bölümlerden mezun olan adaylar, mezun olduğu bölümle ilgili dallarda kolaylıkla iş bulma olanağına sahiptir.

Her alanda görev yapabiliyorlar

Prof. Dr. Yadigar İZMİRLİ İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı
HUKUK Fakültesi mezunları siyasi ve sosyal sorumluluklar içeren pek çok görevi yerine getirebilir, yetkiyi kullanabilir ve/veya statüye sahip olabilir. Hukukçular sosyal hayatın ve devlet kademelerinin hemen her alanında görev yapabilir. Öncelikle sadece Hukuk Fakültesi mezunlarının yapabilecekleri, hakimlik, avukatlık ve noterlik mesleklerini icra edebilir. Siyasi partilerin her kademesinde; milletvekili, bakan vb. olarak siyasi hayatta; emniyet mensubu, vali, müsteşar, yönetici, olarak devletin merkez ve taşra yönetiminin her düzeyinde çalışma şansları var.