‘Aktüer’ler Ne İş Yapar?

Eğitim Güncel
Finansal belirsizlikleri değerlendirerek ileriye yönelik projeksiyonlar yaratan aktüerler, risk analizi konusunun şirketlerin gündemine yerleşmesiyle yıldızı parlayan uzmanlar arasına girdi. Teknik bi...
EMOJİLE

Finansal belirsizlikleri değerlendirerek ileriye yönelik projeksiyonlar yaratan aktüerler, risk analizi konusunun şirketlerin gündemine yerleşmesiyle yıldızı parlayan uzmanlar arasına girdi.

Teknik bilgileri üst yönetime aktaran bu uzmanlar gelecekteki riskleri belirleyerek yatırım stratejilerini oluşturuyor. Sosyal matematikçi olarak da görülen aktüerler, üst yönetime yakın çalışmalarıyla da dikkat çekiyorlar.

Aktüerler, öngörülemeyen olaylar ve bunların finansal etkileriyle ilgileniyorlar. Risk analizi, olasılık tahmini ve bu olayların finansal etkilerini hafifletici güvenlik programları oluşturmak üzere eğitiliyorlar. Sigorta şirketleri, finans kurumları, fon yönetimi şirketleri, kamu kuruluşları, uluslararası sosyal güvenlik örgütleri ve danışmanlık şirketlerinde çalışan aktüerler, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak da kariyer yapma şansına sahip.

Yeniliklere açık olmalı

Analitik düşünme gücüne sahip, matematik ve ekonomiye ilgili, ayrıntılarla ilgilenmekten sıkılmayan, dikkatli ve yeniliklere açık kişiler olarak tanınan aktüerler, şirketine göre değişmekle birlikte ayda üç bin TL kazanabiliyorlar.

Gösterdikleri performansa bağlı olarak finansal danışman, yönetici yardımcılığı ve müdürlüğe kadar yükselebilen aktüerler, yüksek lisans – doktora yaparak akademik kariyerlerine de devam edebiliyorlar. Üniversite mezunları, ulusal ya da uluslararası aktüerlik sınavlarına girerek Aktüerlik Yönetmeliği’nin öngördüğü koşulları yerine getirdikleri takdirde, imza yetkisine sahip aktüer de olabiliyor.

Ne iş yapıyorlar?

• Sigorta programlarını hazırlar,
• Sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini belirler.
• Sigorta yapılan kişi veya nesnenin kayıp ve hasar miktarlarını hesaplar,
• Yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar,
• Sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir,
• Tablo ve grafiklere dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerinin tarifelerini belirler,
• Yedek kaynak ve kâr paylarını hesaplar,
• Sigorta şirketinin finansal raporlarını hazırlar.

Aktüerya’nın çalışma alanı

Risk kavramının yer aldığı her alan, aktüerlerin çalışma sahasına giriyor.

* Sigorta sektörü (hayat, sağlık, mal ve kaza sigortaları)
* Emeklilik planlarının yönetilmesi,
* Bankacılık, denetim şirketleri ve diğer finansal kuruluşlar,
* Sigortacılık ve finansal kuruluşlardan sorumlu denetim yetkisine sahip kamu otoriteleri,
* Özellikle ABD’de bilgisayar, veri metodlama, danışmanlık, sağlık hizmetleri…