Ailelerden Destek Şart!

Eğitim Güncel
Üniversite tercihlerinde son gün yaklaşırken öğrencilerin tercihte yaşadığı heyecan ve karmaşa daha da artıyor. Bir de bunun yanında aileden gelen tercih baskısı ise öğrencileri iyice zorluyor. Uzmanl...
EMOJİLE

Üniversite tercihlerinde son gün yaklaşırken öğrencilerin tercihte yaşadığı heyecan ve karmaşa daha da artıyor.

Bir de bunun yanında aileden gelen tercih baskısı ise öğrencileri iyice zorluyor. Uzmanlar, tercih döneminde öğrencilerin daha çok babasından baskı gördüğünü ve istediği bölümü değil baba mesleğinin alanına giren bölümlerin tercihte ön plana çıkardığını belirtti Ailelerin bu tutumunun yanlış olduğu belirtildi.

Özel Kılıçaslan Liseleri Psikolojik Danışmanı Recep Erdoğan, üniversite tercih döneminde öğrencilere danışmanlık hizmeti verirken önlerine genelde baba baskısıyla yaptırılan tercihlerden dolayı şikayetlerle karşılaştıklarını belirtti. Öğrencilerin kendi merak ve ilgi alanları ile ilgili bölüm değil baba mesleği ile ilgili bölümlerin ön plana çıkmasından dolayı öğrencilerin rahatsızlıklarına şahit olduklarını ifade etti.

Recep Erdoğan, herhangi bir uzatma olmaması durumunda tercih formlarının 6 Ağustos tarihinde teslim edilmesi gerektiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: "Çocuklarımızla ilk tercih maratonu SBS de başlar. Anne baba okulları didik didik etmiştir. Hangi okul daha iyi, üniversiteyi kazandırma oranı ne kadar? Öğretmen kalitesi nedir? Mezunları gittikleri üniversiteler nereleri gibi. Belki çocuk istemese de anne baba istediğinden dolayı o okula gitmiştir. Çok defa görmüşüzdür öğrenci fen lisesine gelmiştir. Doğal olarak da sayısal meslekleri seçecektir. Ancak onun kişilik özellikleri eşit ağırlıklı mesleklere uygundur. Öğrenci ile konuştuğumuzda anne babasının isteği ile geldiği oysa sosyal bilimler lisesine gitmek istediğini duymuşuzdur görmüşüzdür."

"SORUN ÜNİVERSİTENİN BİRİNCİ DÖNEMİNDE BAŞLAR"

Yaşanan bu durumun üniversite sınavı sonrası yapılacak tercihte daha da ön plana çıktığını anlatan Erdoğan, "Bu durum üniversite sınavlarında daha çok depreşir. Anne, baba ‘çocuğum nereye isterse gitsin’ der ancak sazı eline bir aldı mı bir daha bırakmak istemez. Normal şartlarda liseyi bitiren öğrenci 18 yaşını doldurmuştur. Ancak anne babaya göre hala o çocuktur ve karar verecek yaşta değildir. Hocam o henüz doğru karar veremez, tercihler böyle olacak deyip baskı yapmaktadır. Öğrencilerin okullarda mesleki yönlendirme alanında çeşitli testler anketler yapılır. Ancak gördüğümüz yüzde 80 oranında, velide öğrencinin alan seçiminde dolayısıyla meslek seçiminde yapılan test ve anketlere göre değil de velinin kendi hayalinde hangi bölüm ya da üniversite varsa ona göre bölüm meslek seçmektedir" dedi.

‘Ne yazık ki karşılaştığımız nokta şu: öğrenci anne babanın isteğine göre üniversiteyi kazanır’ diyen Recep Erdoğan, "Kayıt ve üniversite öğrencilik dönemi başlar. Daha ilk yılın ikinci döneminde öğrenci okuduğu okulun rehberlik servisine giderek, ‘Hocam ben okuduğu bölümü sevemedim, derslerden kaldım. Sınava tekrar girmek istiyorum, ne yapmalıyım’ diye sorar. Bu yaşanan ve sayısı çok olan olaylardır. Tıp fakültesini, hukuk fakültesini ya da diğer bölümleri bırakıp da tekrar sınava giren bir çok öğrenci var. Onun için bir yıl geçmiştir tekrar stres yaşayacak tekrar sınava hazırlanması öğrenci için daha da zor gelecektir." şeklinde konuştu.

Recep Erdoğan, anne ve babaların bu olayların yaşanmaması için çocuklarının söylemlerini dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı.