72 Millet Türkçe Öğrenecek

Eğitim Güncel
Ülkeler arası öğrenci ve öğretim üyesi değişimine imkân veren ERASMUS benzeri bir sistemin Türkiye ve komşuları arasında da oluşturulması gerektiğini söyleyen FÜSEM Müdürü Doç. Dr. Halil Zaim; &...
EMOJİLE

Ülkeler arası öğrenci ve öğretim üyesi değişimine imkân veren ERASMUS benzeri bir sistemin Türkiye ve komşuları arasında da oluşturulması gerektiğini söyleyen FÜSEM Müdürü Doç. Dr. Halil Zaim; "Türkiye, yetişmiş insan gücü ve eğitim açısından bölgenin en güçlü ülkesi. Güncel problemlerden kafamızı kaldırabilsek Afrika, Balkanlar ve Ortadoğu’da insanların bizden eğitim alanında da destek beklediğini göreceğiz." diyor. Bosna Hersek’teki Burç Üniversitesi’yle yapılan ortak eğitim projesinin bir benzerini Libya ile de yürütmeye hazırlanan FÜSEM yetkilileri Trablus’ta bir sürprizle karşılaşmış. El Fetih Üniversitesi’nin ODTÜ mezunu rektörü toplantıyı Türkçe konuşarak açmış. Dedesinin Türk olduğunu söyleyen rektör yardımcısı da yine Türkçe olarak şu soruyu yöneltmiş: "Bizim kültürümüz, tarihimiz, dinimiz bir; ama niye birlikte bir şey yapamıyoruz?"

Kültürel bir işbirliği için arada hiçbir engel bulunmadığına inanan Doç. Dr. Zaim, FÜSEM‘in en heyecan verici projeleri arasında gösterdiği ‘Yabancılar İçin Türkçe’ programının bu amaca hizmet edeceğini söylüyor. "Biz şimdiye kadar hep İngilizceyi enternasyonal bir dil olarak gördük. Merkezimizde her yıl yedi renkten yetmiş iki millete Türkçe öğreterek Türkçenin de enternasyonal bir dile dönüşmesine küçük de olsa bir katkı yaptığımızı görüyoruz." diyen Halil Zaim’e göre; Türkçe öğrenmeye çalışan gençlerin profili, Türkiye’nin merkezî konumuna işaret ediyor. Merkezde bu yıl Faslı, Nijeryalı ve Endonezyalı öğrenciler ağırlıkta; ama Çinli, Taylandlı, Libyalı, Lübnanlı, Finlandiyalı ve Avusturyalı gençlere rastlamak da mümkün. Çoğu, bir Türk üniversitesinde okumak ya da mastır yapmak üzere burada; ancak içlerinde Afgan asıllı Markiz Ensari gibi, yalnızca Türkçe öğrenmek için Avustralya’dan tek başına gelenler de var. Ailesi Rus işgali döneminde Avustralya’ya iltica eden Markiz, Türkçe öğrenmenin dışında, tesettürlü Türk hanımların giyim tarzlarına ilişkin bilgi topluyor. Üniversite okumak ya da mastır yapmak için Türkiye’yi seçen Faslı gençler; Abdullah, Yusuf, Adil ve Raşit "Niçin Türkçe öğreniyorsunuz?" sorusuna aynı cevabı veriyor: "Türkiye’nin ekonomisi şimdi daha iyi. Üniversitelerdeki eğitim kaliteli. En önemlisi de burası hem modern hem de Müslüman bir ülke."

FÜSEM’den kimler yararlanabilir?

Fatih Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi 2004 yılından bu yana Mecidiyeköy’deki binasında adına uygun biçimde ‘sürekli’ eğitim veriyor. Üniversitelerin hazırlık sınıflarına eş değer İngilizce eğitimi veren FÜSEM, yönetici adaylarına MBA programını tavsiye ediyor. Tezsiz yüksek lisans diploması veren ve internet yoluyla ‘uzaktan’ dâhil olma imkânı sunan bu programda öğrenciler sanal sınıflarda öğretim üyeleriyle karşılıklı görüşmeler yapabiliyor.