66 ayda kayıt erteleme kararını kim verecek?

Eğitim Güncel
Yaşar Özay’ın haberi Altmış altı ayı dolduran çocukların okula başlamaları ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Minik öğrencilerin, bedenen ve ruhen bu dönemde okula başlayıp, başlayamayacağına ...
EMOJİLE

Yaşar Özay’ın haberi

Altmış altı ayı dolduran çocukların okula başlamaları ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Minik öğrencilerin, bedenen ve ruhen bu dönemde okula başlayıp, başlayamayacağına nasıl karar verileceği konusundaki belirsizlik kafaları karıştırıyor. Konu ile ilgili olarak İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne, "Yaşça kayıt hakkını elde eden, ancak bedenen veya zihnen yeterince gelişmemiş olup okula uyum sağlayamayan 66 ay ve üzeri çocuklar da kasım ayı sonuna kadar sağlık kurumlarından verilen bedenen veya zihnen gelişmemiş tıbbi tanılı rapor üzerine okul öncesi eğitime yönlendirilebilir veya kayıtları bir yıl ertelenebilir" hükmü konuldu. Bakanlığın, konuya açıklık getirmek için yaptığı açıklamada, "Çocuğunu ilkokula göndermek istemeyen veli Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere başvuracak. Aile hekimlerinden ya da özel hastanelerden gelen raporları kabul etmeyeceğiz. Veli, çocuğu için ‘Fiziken okula başlamaya uygun değil’ ya da ‘Zihnen okula başlamaya uygun değil’ şeklinde rapor alacak. Bu raporları alanında uzman olan çocuk doktoru, çocuk psikiyatristi ya da nörologlar verecek" denildi.

KARARI ÖĞRETMEN VERMELİ
Bu duruma karşı çıkan Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, durumu vahim olduğunu, okullar açıldığında kargaşaya neden olacağını belirterek şu açıklamayı yaptı: "Bir öğrencinin okula devamına ilişkin neden sağlıkçılara karar verildiğini de anlamak mümkün değil. Öğretmenler, bir çocuğun okula devam edecek olgunlukta olup-olmadığına uzman çocuk doktorundan, psikiyatrist ya da nörologdan daha doğru karar verecek birikime sahiptirler. Sınıf yükseltme konusunda nasıl doktor raporu istenmiyor okuldaki bir komisyon buna karar veriyorsa, birinci sınıfa kayıtta da birinci sınıfı okutacak öğretmenler, rehber öğretmen, okul yöneticisi ve veliden oluşacak komisyonca karar verilmelidir. Velilerimizi ve çocuklarımızı hastane kapılarında süründürmeyelim."

‘İFADE DÜZELTİLMELİ’
Bu konuda çok hassas olunması gerektiğini vurgulayan Ceylan, "Yönetmelikte rahatsız edici bir konu daha var. Çocuk için alınacak raporda, ‘Bedenen veya zihnen gelişmemiş’ ibaresinin yer alması gerektiği hükmü, maksadı aşan bir ifadedir" dedi.

Çocuğun ruhsal gelişimini engeller
Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu, 66 aylık çocuğun ilkokul disiplinine girmesinin onun ruhsal, duygusal ve bilişsel gelişimini sekteye uğratacağını iddia etti. Çuhadaroğlu, çocukların 72 aydan önce ilkokul birinci sınıfa başlamasının kaygı bozuklukları, okul başarısızlıkları, kendine güvensiz olarak büyümeleri ve davranış sorunlarının gelişmesi açısından sakıncalı olacağını öne sürerek, "Bu durum çocuğun yıllarca sürecek akademik hayatı açısından da, olumsuz sonuçlar doğuracaktır" dedi.

Bakanlık: Sağlık raporu istiyoruz
Mili Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise "Velinin hastaneden aldığı sağlık raporunda, ‘Çocuğun zihnen okula başlaması uygun değildir’ denilirse, bu çocuklar anaokuluna alınacak. Ama çocukların kesinlikle eğitimden uzaklaştırılması söz konusu olmayacak. Sadece velinin, ‘Ben çocuğumu okula göndermek istemiyorum’ demesi yeterli değil. Bütün bunlara rağmen çocuğunu okula göndermeyen ailelere de günlük 15 lira para cezası keseceğiz" açıklaması yaptı.

Ailelere psikolojik baskı yapılıyor
Eğitimci Galip Çağatay: Burada psikolojik baskı var. Vatandaş çocuğuna bedenen ya da zihnen gelişmemiş raporu alacak. Bizim toplumlumuzda aile böyle bir rapora, çocuğunun geleceği etkilenir diye olumlu bakmaz. Son yıllarda beyan esaslı mevzuata sahibiz. Vatandaş memur olurken bile, benim sabıkam yok, sağlık durumum şöyledir gibi beyanda bulunuyor. Hal böyle iken çocuğunu bir yıl geç göndermek isteyen, gelişimini tamamlamadığını düşünen vatandaşın beyanını esas almamak sakıncalı.

Sabah